Valér
2 °C
8 °C

Molnár Lajos lesz az egészségügyi miniszter

2006.05.26. 00:24
Csütörtökön eldőlt, hogy nem a külügyi, hanem a környezetvédelmi tárca lesz az SZDSZ harmadik minisztériuma. Kóka János gazdasági, Molnár Lajos egészségügyi, Persányi Miklós pedig környezetvédelmi miniszter lesz a második Gyurcsány-kormányban.

Szerdán még csak annyit lehetett tudni, hogy az egészségügyi és a gazdasági tárca mindenképp SZDSZ-es vezetésű lesz. Függőben volt, hogy ki irányítja majd az egészségügyi minisztériumot, és az is kérdéses volt, melyik lesz az SZDSZ harmadik tárcája. (A koalíció összesen 12 minisztériummal akar nekivágni a következő ciklusnak.)

Az oktatási hajó elúszott

A lehetőségek között volt a környezetvédelmi- és a külügyminisztérium vezetése is, de voltak olyan forrásaink, akik még szerdán sem zárták ki az oktatási tárca megszerzésének a lehetőségét. Ez a hajó azonban elúszott, mivel Magyar Bálint, aki az oktatási minisztériumot eddig vezette, és aki az SZDSZ jelöltje volt a folytatásra is, csütörtökön bejelentette, nem lesz oktatási miniszter, és más tárca vezetését sem vállalja. (Az oktatási és kulturális miniszter valószínűleg Hiller István, az MSZP mostani elnöke lesz.)

Információink szerint az SZDSZ kétnapos, velencei frakcióülésén csütörtökön eldőlt, hogy a szabad demokraták harmadik tárcája a környezetvédelmi lesz. A húsz tagú frakció tagjai arról is határoztak, hogy a környezetvédelmi és vízügyi minisztérium élére továbbra is Persányi Miklóst, a fővárosi álltakert egykori vezetőjét jelölik. Tették ezt annak ellenére, hogy informális csatornákon keresztül már a választások első fordulója előtt tudni lehetett, hogy Persányi nem akar miniszter maradni.

Molnár Lajos (Kép: www.szdsz.hu)
Molnár Lajos (Kép: www.szdsz.hu)

A szabad demokraták azt is eldöntötték, hogy a kampányukban hangsúlyosan szereplő egészségügy átalakítására Molnár Lajos volt kórházigazgatót, a párt egészségügyi programjának kidolgozóját delegálják a miniszteri bársonyszékbe.

Nem lehetett könnyű

Az SZDSZ számára nem lehetett könnyű a minisztérium megszerzése, ugyanis a legfőbb kérdésben a kampány kezdete óta ellentétes állásponton álltak, mint a szocialisták. Az SZDSZ a több biztosítós egészségügyi finanszírozás bevezetését tűzte zászlajára, míg a szocialisták a megerősített és rendbe tett egybiztosítós modell hívei voltak. Ebben a kérdésben – ami elismerten a legnagyobb konfliktusforrás volt a két párt között – végül kompromisszumos megoldás született: először megerősítik az állami egészségbiztosítót, aztán megvizsgálják a több biztosító bevezetésének lehetőségét.

Az egészségügyi tárca megszerzésének azonban még egy akadálya volt. Az SZDSZ évek óta Molnár Lajost tolta előtérbe, ha egészségügyi kérdésekről volt szó, és a kampányban is többször hangsúlyozták, másnak nincs alkalmasabb jelöltje a tárca irányítására. Forrásaink szerint a volt kórházigazgató renoméja azonban az első koalíciós egyeztetésen picit megkopott, mivel Gyurcsány Ferenc pár, az egészségügy jövöjére vonatkozó konkrét kérdéssel zavarba hozta a szabad demokraták favoritját.

Fodor megint kimaradt

A választások utáni koalíciós egyeztetéseken szintén felmerült, hogy Fodor Gáborból is minisztert csinálnak. Az SZDSZ belső ellenzékéhez sorolt Fodor neve az igazságügyi és a környezetvédelmi minisztérium vezetőjeként is felmerült, de korábbi értesüléseink szerint amikor Kuncze Gábor szóba hozta a miniszterelnöknél Fodor esetleges jelölését, Gyurcsány Ferenc úgy reagált: „na ne kábíts.”