Szili indulhat Pécsett

2009.01.28. 13:51
Semmiképpen sem szeretnének megyei jogú várost bukni az EP-választások előtt a szocialisták, így több balos politikus szerint az lenne a célszerű, ha Szili Katalin indulna a Tasnádi Péter pécsi polgármester halála miatt kiírandó időközi választáson. A házelnöknek az MSZP-sek szerint meglenne az az előnye is, hogy kampányában egyenlő távolságot tarthatna a helyi szocialistáktól és ellenzéktől.

Nem volt téma a szocialisták tegnapi elnökségi ülésen, hogy ki is léphetne a rákbetegségével küzdő, majd tragikus hirtelenséggel elhunyt Tasnádi Péter helyére. Igaz, az ülés alatt még nem szembesült a testület a pécsi polgármester elvesztésével, a hírek akkor arról szóltak, hogy Tasnádi állapota kritikus. Így ha hivatalos álláspont nincs is, de gondolkodás azért már van, hogy kit kellene Pécs megtartásáért ringbe küldeni.

Azt a legtöbb szoci evidenciaként kezeli, különösen a ferencvárosi fiaskó után, hogy az EP-választások előtt a párt nem bukhat el egy megyei jogú várost, különben menthetetlenül beleég a baloldalba a vesztes billog. A pártlogika alapján Pécs városáért a két Baranya megyei nagy egyikének, Puch Lászlónak vagy Szili Katalinnak kellene szorítóba állni. Előbbi, aki egyben az infrastrukturális tárca államtitkára is, inkább a megye elnöki posztot akarná, ráadásul kevésbé eladható a népnek.

A házelnök beágyazottságával szintén nincs baj, igaz, pártnépszerűsége egy kicsit megkopott, amikor Toller László balesete után egy rövid ideig kézivezérelte Pécset, és sokat hezitált, hogy elinduljon-e a polgármesternek vagy sem. (Emlékeztetőül: először ambicionálta a dolgot, majd visszahúzódott Tasnádi javára, majd újból polgármester akart lenni, ám a megyei szervezetek akkor már kitartottak Tasnádi mellett.)

Mindenestre forrásaink szerint még így is ő a legesélyesebb, hogy a szocialista akolban tartsa a várost, hiszen az Országgyűlés elnöke az ország egyik legnépszerűbb politikusa, többek között azért, mert sokszor úgy tűnik fel, mint aki felette áll a pártpolitikának. Ezt pedig, vélekedett egy szocialista vezető, egy kampányban előnyére fordíthatja, hiszen majdnem egyenlő távolságot tarthat a szocialistáktól és az ellenzékiektől, mondván: többé-kevésbé független közjogi méltóságát nem pártpozícióért, hanem a pécsi emberekért hagyja oda.

Persze egy elnyert polgármesteri széknek egyéb haszna is lenne: a Gyurcsány-féle vezetéssel korábban rendre összeugró Szili direkt területi bázist tudhatna háta mögött, ami pártpolitikai befolyását is növelhetné. Persze ha harcba száll Pécsért, kockáztatni is sokat kockáztat, ugyanis, magyarázza egyik forrásunk, ha a nép fel akarja törölni a szocialistákkal a padlót, akkor azt Szilivel is megteheti.