Katonai rendészek érkeztek Taszárra

2003.01.13. 08:10
Százötven amerikai katonai rendész érkezett Taszárra, biztosítani az iraki-amerikaiak kiképzését. A bázison a korábbi hírekkel ellentétben nem tolmácsokat, hanem összekötőket képeznek majd ki. A félreértést fordítási hiba okozhatta.
Mintegy 150 amerikai katonai rendész érkezett Taszárra a hét végén, és elfoglalták helyüket a bázis külső és belső védelmét biztosító magyar rendvédelmi szervek irányítói is - mondta el Gyenesei István, a Somogy Megyei Védelmi Bizottság elnöke az MTI-nek. Beszámolója szerint most már légi- és közúton egyaránt folyamatosan érkeznek a bázisra a kiképzés megkezdéséhez szükséges technikai eszközök és felszerelések.

Logisztikusok, biztonságiak

A védelmi bizottság elnökének tudomása szerint már több mint 300-an tartózkodnak a bázison, részben az előkészületeket irányító logisztikusok, részben pedig a biztonságért felelős amerikai rendészek. A taszári bázison hamarosan megkezdődő kiképzés pontos ütemezési terv szerint folyik majd. Eszerint január 25-ére kell felkészülni a kiképzés vezetőjének és résztvevőinek fogadására.

Nem tolmácsképzés

A bázison nem tolmácsokat képeznek majd, erősítette meg a védelmi bizottság vezetője a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjének nyilatkozatát. "Feltehetően téves fordítás okozta a félreértést" - mondta Gyenesei István, akinek ismeretei szerint a kiképzés résztvevői összekötő feladatokat látnak majd el az amerikai katonai vezetés, és az iraki civil lakosság között a közigazgatás különböző területein.