Nyugdíjas magyar fizikus küldte Teller levelét

2003.09.16. 19:04
Egy magyar újságíró kérésére faxolta el a Teller Edének tulajdonított, az ellenzéket bíráló levelet Rozsnyai Balázs. A Lawrence Livermore National Laboratory nyugalmazott munkatársa az intézet titkárságvezetőjének segített megérteni az újságíró magyar akcentusát. Teller Ede magyar nyelvű levelezésének intézője hamisítványnak tartja a levelet. Az Index nem hivatalos forrásból úgy értesült, a Népszabadság elismerte, hogy hiba volt a levél közlése.
Rozsnyai Balázs, a Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) nyugalmazott fizikusa faxolta Magyarországra azt a levelet, amelyben a feltételezések szerint Teller Ede mond lesújtó véleményt a magyar ellenzékről, közölte a Klub rádió. Az elhunyt tudós kollégája éppen aznap járt az intézetben, amikor Teller volt titkárságvezetőjét egy magyar újságíró kereste telefonon.

Sorry
Az Index nem hivatalos forrásból úgy értesült, a Népszabadság elismerte, hogy hiba volt a levél közlése. Eötvös Pál, a Népszabadság főszerkesztője a Hír Tv-nek kijelentette:a levelet közlő újságíró jóhiszeműen járt el, hiszen nem jutott el hozzá az a levél, melyben Teller Ede szeptember 5-én visszavonta hozzájárulását az előkészítés alatt álló interjú közléséhez.
Nem értette a magyar újságírót

Joane Smith, az LLNL titkárságvezetője nehezen értette a magyar újságíró kérdéseit, ezért Rozsnyai segítségét kérte. A nyugalmazott fizikus ekkor hallott először a levélről, amit meg is talált az atomfizikus irodájában. Mint mondta, az angol nyelvű szövegen "kisebb javításokat végzett", majd magyarra fordítva elfaxolta az újságírónak, idézi a Klub rádió jelentését a Népszabadság Online.

Rozsnyai nem sejtette, hogy konfliktus lesz az ügyből. Joane Smith és Gen Phillips, Teller személyi titkára ugyanakkor Rozsnyait nevezték meg mint akiről feltételezik, hogy az intézet engedélye nélkül elküldte a vitatott hitelességű szöveget.

Teller Ede magyar nyelvű levelezésének intézője, Grigory N. Margit hamisítványnak tartja a Népszabadságban közölt levelet, írja az MTI. Mint mondta, Zeley László - aki a Népszabadságnak arról nyilatkozott, hogy a levelet Tellerrel folyamatosan egyeztetve, a tudós kérésére megírta - egy magyar belpolitikáról szóló cikk megírására próbálta felkérni a tudóst.

Nem értett a belpolitikához

Teller el akarta utasítani a felkérést, mondván, nincs kellő ismerete a magyar belpolitikáról. Válaszát szeptember 5-én le is diktálta Grigorynak, aki a tudós szélütése, majd halála miatt már nem tudta átírni és elküldeni azt, jelentette a távirati iroda.

A levél hitelességét igazolni hivatott aláírt névjegykártyával kapcsolatban Grigory elmondta, hogy Zeley mintegy húsz aláírt névjegyet kapott a tudóstól: ajándékba szánt könyvekhez dedikáció helyett.

A Toldi csendesítette el

Grigory évkönyvszerkesztőként dolgozott a Hoover Institute-nál, nyugdíjba vonulása után lett Teller közvetlen munkatársa. Mint az MTI-nek nyilatkozta, hetente háromszor járt a tudóshoz, alkalmanként öt órát olvasott fel neki történelmi művekből, a Koránból és verskötetekből.

"Ady Endrét jóformán kívülről fújta, s ha olvasás közben valahogy melléfogtam, azonnal kijavított - mondta. - Utolsó napján, hétfő reggel, amikor még eszméleténél volt, egyre csak azt hajtogatta, hogy olvasni, olvasni. Nyugtalan sürgetésére olvastam neki a Toldi trilógiájából, és a vers ritmusa elcsendesítette."