Megverték a romaügyben tanúskodni készülő kizárt szocialistát

2004.03.16. 15:30
Két tanút is megfélemlítettek Vas megyében az elmúlt napokban az állítólagos szocialista fantomtag-toborzás miatt. Az MSZP csepregi alapszervezetének elnöke rágalmazás miatt indított perére nem tudott kedden elmenni, mert előtte való nap megverték. A Szombathelyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke pedig nem volt hajlandó ugyanitt tanúskodni, mert mint mondta, nem fogja sem az életét, sem a személyes biztonságát kockáztatni, egyszerűen fél.
Ismeretlenek megtámadták és megverték hétfőn este Szabó Bálintot az MSZP csepregi alapszervezetének elnökét, a Fiatal Baloldal Ifjú Szocialisták vasi szervezetének elnökét. "Négy ismeretlen középkorú személy támadt rám szombathelyi albérleti lakásom előtt, a ház mögé hurcoltak, hasba és ágyékon rúgtak" - mondta el Szabó Bálint.

Egyéb előnyök

Szabó szerint azért verték meg, mert a Szombathelyi Városi Bíróságon éppen kedden délelőtt magánvádlóként jelent volna meg, de így nem tudott elmenni. Szabó Bálint a tárgyalás után azt mondta, hogy a tárgyalás időpontjában, kedden délelőtt éppen látleletét vették föl és bejelentést tett a rendőrségen. Hozzáfűzte: ha sérülései nyolc napon túl gyógyulnak, bejelentése nyomán hivatalból indul majd meg a rendőrségi nyomozás, ha nyolc napon belüliek akkor pedig dönthet, hogy indít-e magánvádas eljárást.

A bírósági eljárás oka, hogy Szabó szerint Horváth Csaba, a Vas Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke és két másik roma vezető megrágalmazta őt egy decemberi sajtótájékoztatón, amikor azt állították, hogy pénzt és egyéb előnyöket felkínálva kísérelt meg romákat beléptetni az MSZP-be. A per ellenére az MSZP etikai bizottsága már meghozta döntését, és kizárta a pártból Tóth Csabát, a párt megyei alelnökét és két társát, egyikük éppen Szabó maga, miután a testület bizonyítva látta számos új párttag "nem megfelelő" beszervezését. (Az ügyben még nem született jogerős döntés.)

Nem is érti mi van

A keddi tárgyaláson a védelem tanújaként hallgatták meg Forgács Zóját, a Szombathelyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökét, aki azonban nem volt hajlandó semmit mondani, mert állítása szerint fél. "Nem fogom sem az életemet, sem a személyes biztonságomat kockáztatni, egyszerűen félek és nem is értem ezt az egész politikai helyzetet ami itt kialakult" - mondta. Hozzáfűzte: az utóbbi napokban többször zaklatták telefon, szavai szerint azzal, hogy "tudja jól, mit kell mondania a tárgyaláson". A bíróság több tanút is meghallgatott, újabbakat idézett meg, a pert március 30-ra napolta el.