Kósáné: A Vatikán egész Európát lenyúlná

2004.03.29. 20:20
"A Vatikán Brüsszel hivatalain, plenáris és bizottsági ülésein keresztül, Prodistul és Strasbourgostul egész Európát le akarja nyúlni, és be akarja kebelezni" - nyilatkozta Kósáné Kovács Magda szocialista párti politikus a Hetek című lapnak. A katolikus egyház tiltakozik a kijelentés ellen.
"A Vatikán Brüsszel hivatalain, plenáris és bizottsági ülésein keresztül, Prodistul és Strasbourgostul egész Európát le akarja nyúlni, és be akarja kebelezni. Méghozzá elképesztő gyorsasággal és agresszivitással" - nyilatkozta a Hetek című hetilapnak Kósáné Kovács Magda szocialista politikus. (Romano Prodi az Európai Bizottság elnöke, Strasbourg az Európai Parlament székhelye.)

"Saját bőrömön érzem"

Kósáné már a saját bőrén is tapasztalja ezt: "Katolikus civil szervezetek képviselői, lobbistái úgy járnak be hozzám naponta, mint ahogy én járok a fürdőszobámba". Kósáné szerint az európai alkotmányvita se arról szól valójában, hogy benne legyen-e a bevezetőben a keresztény hagyományról szóló passzus, vagy sem. "A történet valójában arról szól, a kérdés az, hogy intézményesült, nagyhatalmú egyházak létesíthetnek-e intézményesített, legális, oda-vissza átjárható kapcsolatokat Európa kormányával?"

Harrach: A Tilos Rádióban a helye az ilyen kijelentéseknek

Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke közölte: "Indulatos és egyházellenes hang volt". A politikus úgy érzi, ennek a hangnak és ennek a mondanivalónak nincs helye Európában. "Ilyen nyilatkozatot legfeljebb a Tilos Rádióban lehetett volna elmondani" - vélekedett, hozzátéve: az egyházak Európában és Magyarországon is egyértelműen társadalmi szolgálatot végeznek, nem pedig "nyomulnak", meg "lenyúlnak", tehát ezek a megjegyzések nemcsak durvák, de igaztalanok is.

Veres András, a Magyar katolikus Püspöki Kar titkára úgy nyilatkozott: nincsen testületi véleményük, nem volt alkalom egyeztetni a többi püspök úrral erről a kijelentésről. "Engem személy szerint fölöttébb megdöbbentett. Értetetlenül állok ezzel a kijelentéssel szemben, hiszen bármikor találkozunk a kormány felelős vezetőivel, mint legutóbb, most, március 18-án például Kiss Péter kancelláriaminiszter úrral, mindig elhangzik, hogy mennyire nagyra értékelik a katolikus egyház tevékenységét mind a magyar nemzetért, mind Európában és világszerte."

MDF: összeesküvés elmélet

Bosák Nándor katolikus püspök "durva, és bizonyos értelemben ízléstelen megnyilatkozásnak" tartja a nyilatkozatot. "Nem tudom, hogy milyen szándékkal, milyen környezetben mondta (...), de azt mindenki tudja, hogy a Hit Gyülekezetének milyen a felfogása, lehet, hogy csak a szimpátiájukat, és a támogatásukat akarta megnyerni vele" - mondta a Magyar Katolikus Püspöki Kar (MKPK) elnökhelyettese a szocialista képviselő kijelentéséről. A Hetek című országos közéleti hetilap alapító-főszerkesztője Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze.

"Egy normális országban elfogadhatatlan Kósáné Kovács Magdának a Hetek című hetilapban közzétett kijelentése" - mondta Szőke László, az MDF alelnöke. A Magyar demokrata Fórum felhívja a szocialista politikus figyelmét, hogy most nem a Szovjetunióhoz, hanem az Európai Unóhoz csatlakozunk. A párt szerint e csatlakozás küszöbén felelős magyar politikus szájából elfogadhatatlan és érthetetlen egy ilyen összeesküvés elméletet megfogalmazó kijelentés.

Az MSZP álláspontja változatlan

Az MSZP egyházakkal kapcsolatos állásfoglalása változatlan: elismeri és támogatja az egyházak karitatív, szociális és oktatási tevékenységét - mondta Nyakó István, a szocialista párt szóvivője, aki a TV2 Tények című műsorában még igazat adott Kósáné Kovács Magdának. Nyakó az MTI-nek nyilatkozva már árnyaltabban úgy fogalmazott: a megújuló Európában lobbik, közösségek, társadalmi és civil szervezetek, egyházak, köztük a Vatikán keresik helyüket, szerepüket.

"Ezeknek a helykereséseknek egy energikusabb formájával találkozhatott Kósáné Kovács Magda, aki 1998 és 2002 között közmegelégedésre végezte munkáját az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága elnökeként" - emelte ki. Hozzátette: Kósáné Kovács Magda európai parlamenti megfigyelői feladatai ellátása után Magyarországra hazatérve "személyesen áll majd a sajtó képviselőinek rendelkezésére".