Átírják az adótörvényeket

2006.06.06. 13:39
Szélesebb adóalapot, megváltozó ártámogatási rendszert, az adókedvezmények és az adózási feltételek változását vetítette előre Veres János a miniszterjelölti meghallgatásán. Az ülésen szó volt a miniszterjelölt nyelvismeretéről, vitatott nyírségi kijelentéséről, a vizitdíjról és Veres hitelességéről is, mi mégis egy unalmas pártértekezleten éreztük magunkat.

Látni kell a valóságot, ahol emberek élnek - az önmagát váltó miniszterjelöltnek éppen ezekre a szavaira toppanunk be a pénzügyi bizottság keddi ülésén. Veres János meghallgatása folyik, de nem a kormányprogram vitája, tudjuk meg ezt hamarosan a szocialista Tukacs Istvántól, aki szerint most csak a miniszterjelölt személyes felkészültségét, hitelességét firtathatják.

Nyalás balról

Nyomban figyelembe is ajánlja Veres János agrárközgazdászi végzettségét, bár nem tudjuk, ezzel most segíteni akar-e vagy ártani. Egyetértek a miniszterjelölt úrral. Az a lényeg, amit a miniszter úr elmondott. Meglátta a változások szükségességét, reformer szerepkör az egész élete - a szocialista Schwartz Béla nem hagy hasonló kétségek között vergődni, bár az életpálya méltatását kissé beárnyékolja, hogy hamarosan elárulja: személyesen csak két hete ismeri Verest. De azért "teljes mellszéleséggel" támogatja, mert "pozitívnak ítélem meg, hogy miniszter volt eddig is, a folytonosságot képviseli, a folytonosság pedig a stabilitást jelenti, és jó, hogy a stabilitást jelentik ezek a folyamatok" - érvel lebilincselően, emellett külön örül, hogy a miniszterjelölt "nemzetközi folyamatok rendszerébe foglalta" a magyar gazdaságot, ami a képviselő számára imponáló volt; feltehetően nem beszélt még egyetlen másodéves közgazdász-hallgatóval sem.

Már arra számítunk, hogy Schwartz csasztuskákban méltatja tovább Veres felkészültségét, de végül nem. Képviselő- és párttársa, Sándor István viszont kissé hosszúra sikerült bevezetője után - két perc alatt jut el odáig, hogy elmondja, megpróbál rövid lenni - még őt is igyekszik túlszárnyalni. "Az okmányokból, amelyek rendelkezésünkre állnak, megállapítható", hogy a házasságnak törvényes akadálya nincs, asszociálunk; de nem, csak az, hogy Veres miniszterségének nincs akadálya, de hogy Sándor anyakönyvvezetői imidzse erősödjön bennünk, még elmondja, jó erőt, egészséget kíván a miniszterjelöltnek.

Kínosabb percek

Minden bizonnyal az ellenzéki képviselők is, de őket ez azért nem gátolja meg, hogy megpróbáljanak a hosszú laudációk közepette kínosabb perceket is szerezni Veresnek. "Őszintének kell lennünk, ha korábban ez nem is mindig volt így", a fideszes Mádi László kijelentését ugyan mindkét oldal magára vehetné, de feltehetően mindkét oldal csak a másikra tartja érvényesnek azt. Rákérdez - majd később Balla György is -, mikor döntötte el a kormány, hogy nem teljesíti az ötéves adócsökkentési programot.

Veres szerint erről nem döntött a kormány, ez csak egy javaslat a kormányprogramban, finoman mosolygunk, hogy hülyének vagyunk nézve, de senki nem kezd el nyelvészkedni, hogy akkor "mikor döntötte el, hogy javasolni fogja". A miniszterjelölt egyébként is megnyugtat mindenkit, a program teljesíhető négy év alatt, csak nem az eredeti ütemezés szerint. Kezd olyan érzésünk lenni, mint az államháztartási hiány lefaragásáról és szintén a programok folyamatos átütemezéséről szóló viták esetében: az előző kormányzati ciklusban minden évben elmaradtunk a céltól, de az éppen regnáló miniszter - akit Veres Jánosnak is hívtak - megígérte, hogy sebaj, majd a következő évben másként lesz; nem lett.

Nem lesz vizitdíj

Annyi konkrétumot mindenesetre megtudunk, hogy a kormány "az arányosabb és igazságosabb" közteherviselés jegyében megváltoztatja az adózási feltételeket, átalakítja az ártámogatás rendszerét és további változtatásokat tervez az adókedvezmények körében. Egy kérdésre válaszolva Veres megerősítette, hogy nem lesz vizitdíj, és az általa jó irányba mutató lépések lényegét úgy fogalmazta meg: "a közös javakból inkább a rászorulók kapjanak, mintsem a nem rászorulók".

A vitában, Veres személyes alkalmasságát firtatva felmerült angoltudása (vagyis korábbi nem tudása), amire azt mondta: "az angollal közelebbi kapcsolatba kerültem", bár elismerte, hogy továbbra is az üzleti körökben kevéssé használt németben erősebb. Nem tartja továbbra sem elhibázottnak nyírségi kijelentését az "okosan szavazó térségek" támogatásáról, "a 'jaj azoknak, akik így fognak dönteni' erős túlzás volt", mondta, "ez nem igaz", hallottuk ellenzéki oldalról, ahol már a korábbi "némi torzítás van a kijelentésben" mondatát is erős ciccegés kísérte.

Herényi tartózkodott

A miniszterjelöltet - akik további szigort ígért, mondván, a vám- és adószabályok betartását ki kell kényszerteni - ez sem ingatta meg, ahogyan a kormánypárti szavazókat sem. A bizottság ugyanis a háromórás vita végén 16 kormánypárti igennel 12 nem és az MDF-es Herényi Károly tartózkodása mellett támogatta Veres miniszterségét.