Életfogytiglan az azeri fejszés gyilkosnak

2006.04.13. 16:32
Ítéletet hirdettek annak az azeri tisztnek a büntetőperében, aki két évvel ezelőtt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kollégiumában baltával brutálisan meggyilkolt egy örmény tisztet. A 30 éves férfit nem jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték.

A Fővárosi Bíróság csütörtökön ítéletet hirdetett a Nemzetvédelmi Egyetemen történt gyilkosság ügyében. Az azeri férfi 2004. február 19-én a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kollégiumában fejszével támadott rá örmény tiszttársára, akit álmában gyakorlatilag lefejezett. Ezután szintén a kollégiumban alvó másik örmény tisztet is megpróbálta megölni, de nála nem járt sikerrel. A bíróság Ramil Safrov Sahibot nem jogerősen életfogytiglani fegyházra ítélte.

„Ramil Safrov Sahib bűnös előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében és emberölés előkészítésének bűntettében. A bíróság halmazati büntetésül életfogytig tartó fegyházbüntetésre, és tíz évig Magyarország területéről való kitiltásra ítéli” – hirdette ki az ítéletet a bíró. A vádlott legkorábban 30 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra, és ezután még 10 évre kitiltják az országból.

Ramil Safrov Sahib egy honfitársával 2004. január 11-én érkezett Magyarországra, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Békepartnerségi Katonai Nyelvképzési Központja által szervezett nemzetközi intenzív angol nyelvtanfolyamra. Ugyanezen nyelvtanfolyam hallgatói volt Gurgen Margarjan hadnagy és Maukjan Hajk százados, örmény katonatisztek is.

Azeriek és örmények


Korábbi képeink

A véres gyilkosság indítéka a múltban gyökerező azeri-örmény fegyveres konfliktus volt, amelyet a tettes még gyerekként szenvedett el, hangzott el a ítéletben. A részletes beismerő vallomásból kiderült, hogy Ramil Safrov Sahib éppen ezért döntött a katonatiszti pálya mellett, katonaként akarta megbosszulni az örmények tetteit.

Az eljárásban a bíróság megvizsgálta a beszámíthatóságot is, és arra a következtetésre jutott, hogy Ramil Safrov Sahib „képes volt felismerni cselekményének következményeit”. A vádlott vallomásában elmondta, szerinte az örmények megölése nem tekinthető bűncselekménynek.

Diplomácia a bíróságon

A politikailag kényes perben az azeri és az örmény diplomácia egyaránt képviselteti magát, így jelen volt a tárgyalóban Örményország nagykövete, valamint Azerbajdzsán nagykövetének helyettese. Örmény források szerint a vádlottat hazájában nemzeti hősként tisztelik a Budapesten elkövetett tette miatt.

„Nem hősnek, zavart elméjű embernek akart látszani, hogy rövidebb büntetés letöltése után hősként ünnepelhessék hazájában”- fogalmazott a bíró az ítélet indoklásában. Az ügyész tudomásul vette a döntést, a védelem pedig élt fellebbezési lehetőségével.

Soósné Gáspár Gabriella, a sértett érdekeit képviselő ügyvédnő az Index kérdésére elmondta, hogy elégedett a büntetéssel, hiszen a lehető legsúlyosabb büntetési tételt szabták ki a tettesre. „Bebizonyosodott, hogy európai szintű ítélet tud születni Magyarországon is. A bíró nem adott helyt a vádlott törekvésének, és nem csinált belőle hőst. Ami igazán megdöbbentő volt, hogy a vádlott megbánásnak még csak a jelét sem mutatta, az utolsó szó jogán is saját magát mentegette” – fogalmazott.