16:00, November 30.
Ausztrália 1
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 1
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 2
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 1
Mexikó 2

Hősként tisztelik hazájában a fejszével gyilkoló azeri tisztet

2004.11.27. 11:50
A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hungária körúti kollégiumában történt februári véres gyilkosság óta valóságos nemzeti mozgalom szerveződött Azerbajdzsánban a Budapesten előzetes letartóztatásban ülő Ramil Szafarov megsegítéséért. A férfinak pénzt gyűjtöttek, hivatalos weboldala van, és több mint százezer őt támogató aláírást gyűjtöttek, amit végül elküldtek a magyar bíróságnak.

"Ramil Szafarov Azerbajdzsán nemzeti hőse és egy igazi férfi! Az örmény tiszt [...] megbűnhődött tettéért. Ez történhet minden örménnyel, aki megfeledkezik Karabahról. [...] Ha az örmények tovább folytatják az azeriek inzultálását, több ilyen incidens fog történni" - olvasható a Baku Today egyik cikkéhez fűzött olvasói kommentárban. A keresztény többségű Örmény Köztársasággal a kilencvenes évek eleje óta konfliktusban álló iszlám Azerbajdzsánban gyakorlatilag hősként emlegetik a 2004 februárjában, Budapesten történt fejszés gyilkosság elkövetőjét. Mint arról az Index beszámolt, 2004. november 23-án megkezdődött a büntetőpere annak az azeri katonatisztnek, aki a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hungária körúti kollégiumában baltával brutálisan meggyilkolt egy örmény tisztet.

A Fővárosi Főügyészség előre kitervelten, aljas indokból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel, valamint emberölés előkészületének bűntettével vádolja Ramil Szafarovot. A férfi a tárgyaláson elismerte bűnösségét, de azt tagadta, hogy előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, aljas indokból követte volna el tettét. A 27 éves, büntetlen előéletű azeri férfi hazája és annak nemzeti jelképeinek gyalázásával, valamint személye elleni provokációk sorozatával magyarázta tettét.

Mozgalom és weboldal


Klikk a képre!

A fiatal katona véres tette nem sokat javított a hűvös és feszült légkörön, ami az örmény-azeri diplomáciai kapcsolatokat jellemzi. 1988-ban a 3,7 millió lakosú Örményországban a Karabah visszacsatolását követelő milliós tüntetések véres polgárháborúhoz, majd Örményország és Azerbajdzsán hadüzenet nélküli háborújához vezettek. A karabahi konfliktusban a mohamedán világhoz tartozó Azerbajdzsán és az egyik legősibb keresztény nemzetnek számító Örményország egyaránt nagy veszteségeket szenvedett el, mindkét oldalon etnikai tisztogatásokkal, több ezer áldozattal járó népirtásokkal vádolják a másik fél katonáit. A karabahi helyzet rendezetlensége miatt a két ország közötti határ jelenleg is le van zárva. A vitatott hovatartozású, sokáig autonóm karabahi területet már hivatalosan is Örményországhoz csatolták, és a tűzszünet ellenére szórványosan előfordulnak fegyveres összecsapások a határ közelében.

Az Index birtokába jutott örmény propagandaanyagból kiderül, hogy a budapesti események után a hivatalos azeri kommunikáció egyáltalán nem határolódott el a konfliktus effajta eszkalálódásától, ellenkezőleg: a hazafiság, és a hősiség példájaként emlegették az örmény katonatiszt brutális meggyilkolását, és csak néhány társadalomtudós figyelmeztetett annak veszélyeire, ha nemzeti hőssé avatják Ramil Szafarovot.

A bűncselekmény óta eltelt időben valóságos nemzeti mozgalom szerveződött Azerbajdzsánban a Budapesten előzetes letartóztatásban ülő tiszt megsegítéséért. A nőtlen és gyermektelen, Törökországban felsőfokú katonai végzettséget szerzett, az utóbbi években a bakui katonai akadémián tanító főhadnagy apja számlát nyitott, hogy fedezni tudják büntetőpere költségeit, és az adakozóknak köszönhetően több tízezer dollár gyűlt össze a számlán. Emellett 2005 májusától Ramil Szafarovot egy külön erre a célra létrehozott, hivatalos azeri weboldal is méltatja.


A fővárosi bíróság keddi tárgyalása

A bakusun.az arról is beszámolt márciusban, hogy a Karabah felszabadításáért küzdő Szervezet (QAT) kifejezetten felszólította az azeri kormányzatot, tegyen hatékony lépéseket annak érdekében, hogy Ramil Szafarov megfelelő védelmet és elbánást kapjon Magyarországon. Az AzerNews ezzel kapcsolatban megemlíti, hogy a magyar büntető törvénykönyv erre az esetre alkalmazható paragrafusai alapján akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is számíthat a magyar ügyvéd által védett azeri tiszt. A gyilkosságot elítélő azeri vélemények szerint, ha az ítéletet Azerbajdzsánban hajtanák végre - mint ahogy erre a nemzetközi jogi megállapodások alapján elvileg van lehetőség - sokal szigorúbb elbánásban részesülne Ramil Szafarov, aki miatt az ország megbecsültsége nagyban csökkent a világ szemében.

Levél a Fővárosi bírósághoz

Azeri emberjogi aktivisták november közepén nemzetközi jogvédő szervezetek segítségét kérték, hogy Szafarov ügyében mindenképp vegye tekintetbe a magyar bíróság a szülőföldjén az örményektől elszenvedett szörnyűségeket, mint tettét befolyásoló körülményeket. Az aktivisták célja, hogy a per befejeződése után kiadja Magyarország Szafarovot hazájának. Emellett az AzerNews a múlt héten hírül adta, hogy több mint százezer aláírás kíséretében levelet küldött a Szafarov jogainak védelmében létrehozott azeri bizottság Budapestre, a Fővárosi Bíróságnak.

A QAT kezdeményezésére íródott, november 16-án feladott levél felhívja a bíróság figyelmét arra, hogy Szafarov büntetőperét nagy közfigyelem övezi Azerbajdzsánban. Az írás Ramil Szafarov védelmében megemlíti, hogy az örmény agresszió miatt sokat szenvedett családból származó tiszt azután követte el tettét, hogy a tanfolyamon részt vevő örmény katonatisztek lealacsonyították, megalázták és emberi méltóságát lábbal tiporták. Az azeri bizottság azt kéri a Fővárosi Bíróságtól, hogy előítélet és részrehajlás nélkül folytassa le bizonyítási eljárást, és ne hagyja magát befolyásolni az örmény hatóságoktól.

A levél, és az aláírásokat tartalmazó ív még nem érkezett meg az ügyet tárgyaló bírói tanácshoz, adott tájékoztást a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága az Index érdeklődésére, ezúton értesülve a levél létezéséről. Mivel a per - külföldi tanúk bíróság elé idéztetése miatt - előreláthatólag áthúzódik 2005-re, feltehetőleg lesz ideje és lehetősége a bíróságnak a küldemény áttanulmányozására.

Örmény sokk

Klikk a képre!

Az internethez kötött örmények közül sokan gúnyt űznek "Azerbajdzsán Hőséből", így például humoros photoshop alkotások is fellelhetők egyes örmény fórumokon (lásd a képgalériát). Ramil Szafarov kegyetlensége, és áldozata, Gurgen Margarijan borzalmas halála azonban inkább sokkolta és alaposan felkavarta az örmény közvéleményt. A fiatal katonatiszt meggyilkolása az azeri örményellenes hisztéria folyamatos terjedésének eredménye, vélekednek sokan a többnyire ortodox keresztények által lakott kaukázusi országban. Egyes források szerint azonban ennél sokkal többről lehet szó: a találgatások szerint az azerbajdzsáni titkosszolgálatok megbízására, azok tervei alapján hajtotta végre a brutális fejszés támadást Ramil Szafarov.

A háttérben kimutatható cél ezek alapján az lehet, hogy a nemzetközi közösség figyelmét ráirányítsák az azerbajdzsáni területeken elkövetett állítólagos örmény háborús bűnökre, illetve hogy megszilárdítsák az azeri katonák és polgárok harci morálját, előkészítve ezzel a talajt egy újabb, az örményeken revansot vevő háborúhoz. Az örmény kommentárok tisztában vannak azzal, hogy Szafarovot hősként ünneplik majd, ha valaha hazatér hazájába. A panarmenian.net-en olvasható tanulmány szerzője szerint mindenekelőtt ezt a tényt kell tekintetbe vennie az ügyben döntést hozó bírónak, hogy maga is bűnt követ el azzal, ha netalán megengedi, hogy egy nap szabadlábra kerüljön az azeri tiszt.  • Tippek
  • Hírek