Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Idegesítették örmény társai a baltával gyilkoló azeri tisztet

2004.05.13. 13:09
Az azeri férfi vallomása szerint már Magyarországra érkezésekor elhatározta, hogy február 26-án örményt fog ölni, így kívánva megemlékezni az 1992-es Karabah-i eseményekre. De mivel az örmények jelenléte már nagyon idegesítette, előrehozta az egyszemélyes etnikai bosszú időpontját. Az ügyben a nyomozást a rendőrség lezárta, a vádemelési javaslatot továbbította az ügyészségnek.
Szerdán befejezte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a nyomozást az S. Ramil azerbajdzsáni állampolgár ellen folytatott eljárásban - áll a rendőrség csütörtökön kiadott közleményében.

Baltás mészárlás

Mint arról az Index is beszámolt, a 27 éves azeri férfi február 19-én hajnalban bement a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem egyik szobájába és a nála lévő fejszével körülbelül húsz csapást mért egy ott alvó örmény állampolgárra, aki az "élettel összegyeztethetetlen" sérülésekbe a helyszínen belehalt.

Miután az elkövető a szobából kiment, megkísérelt bejutni egy másik szobába is, ahol szintén egy örmény hallgató aludt, azonban az ajtó belülről zárva volt és a baltával sem sikerült betörni az ajtót. A rendőrség kiérkezéséig magyar hallgatóknak sikerült lecsillapítani és visszatartani az elkövetőt.

A Nemzetvédelmi Egyetemen a külföldi állampolgárok három hónapos nyelvtanfolyamon vettek részt. A kurzus januárban kezdődött, amelyen az örmény, azerbajdzsáni hallgatókon kívül többek között macedón, litván, üzbég, ukrán, albán résztvevők is voltak. Mivel az ügyben érintettek nem tagjai szövetséges fegyveres erőknek, így nem a Katonai Ügyészség, hanem a BRFK Vizsgálati Főosztálya folytatta le a büntetőeljárást.

Örményt akart ölni

S. Ramil a rendőrök előtt részletes, tényfeltáró, beismerő vallomást tett, megbánást azonban nem tanúsított. Cselekménye indítékaként a múltban gyökerező azeri és örmény népek közötti ellentétet említette, amit ő személyes ügynek tekintett. Gyilkos és áldozata között konkrét sérelem a gyilkosság előtt nem volt - derült ki az eljárás során.

Az azeri férfi vallomásában elmondta, hogy már Magyarországra érkezésekor elhatározta, hogy 2004. február 26-án "örményt fog ölni". Azért ezen a napon, mert így kívánt megemlékezni az 1992. február 26-i Karabah-i eseményekre, amikor elmondása szerint rengeteg azeri civil halt meg az örmények vérengzése miatt. A bűncselekmény elkövetésének dátumát végül azért hozta korábbi napra, mert mint mondta: "az örmények jelenléte már annyira idegesített". A másik ok, amiért február 19-én hajtotta végre a gyilkosságot az volt, hogy ukrán szobatársa hazautazott, így nyugodtan készülhetett a bűncselekmény elkövetésére anélkül, hogy ez bárkinek feltűnt volna.

Az ügy iratait a Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Főosztálya vádemelési javaslattal a Fővárosi Főügyészség részére megküldte előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, aljas indokból és célból elkövetett emberölés illetve emberölési kísérlet megalapozott gyanúja miatt.