11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 1
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Epileptoid, fanatikus alkat az azeri fejszés tiszt

2005.02.08. 17:04
Az azeri katonatiszt büntetőperének második tárgyalási napján pszichiáter és pszichológus szakértőket hallgatott meg a Fővárosi Bíróság. Ramil Szafarov egy évvel ezelőtti tettét szinte teljes mértékben a gyűlölet és bosszúvágy motiválta, tudata tiszta volt a brutális gyilkosság elkövetésekor, állítják a szakértők.

Kedden folytatódott a Fővárosi Bíróságon annak az azerbajdzsáni katonatisztnek a büntetőpere, aki 2004 februárjában baltával szinte lefejezte örmény hallgatótársát a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kollégiumában. A véres gyilkosságért akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kaphat.

Diszharmónikus, antiszociális


Fotó: Nagy Attila

A nyelvi gondok miatt (orosz, török, azeri és örmény tolmácsok próbálják minden érintett félnek a magyarul elhagzottakat interpretálni) nehézkesen induló második tárgyaláson pszichiáter és pszichológus szakértőket hallgatott meg Vaskuti András bíró. Az igazságügyi elmeorvosi szakértői vélemény szerint a vádlott, Ramil Szafarov nem szenvedett tudatzavarban, elmebetegségben vagy kóros személyiségzavarban tette elkövetésekor. Személyisége azonban diszharmónikus, antiszociális és pszichopata jegyek jellemzik, akarata labilis, önismerete hiányos, öntörvényűség, epileptoid lobbanékonyság jellemzi.

Érzelemszegénysége merev gondolkodással, fanatikus attitűddel párosul, ami visszavezethető a gyermekkorában elszenvedett traumákra. Tettét szinte teljes mértékben a gyűlölet és bosszúvágy motiválta, tudata tiszta volt azon a hajnalon, hangzott el a szakértői vélemény ismertetésekor.

Mint a védelem kérdésére a pszichológus rámutatott, a vádlott nem szenvedett poszttraumatikus stressz-szindrómában, a gyerekként átélt háborús borzalmak hatással voltak ugyan személyiségfejlődésére - mint ez minden hasonlót átélővel történik -, de ezek kóros személyiségzavarra nem vezettek.

Azeri elmeorvosok


Fotó: Nagy Attila

A védelem a bizonyítási indítványok részeként azt kérte, hogy a bíróság rendelje el új elmeorvosi vélemények beszerzését, mégpedig azeri szakértőktől, mivel álláspontjuk szerint a magyar szakemberek és az azeri tiszt között kommunikációs gondok adódhattak, amik miatt hibás megállapítások lehetnek a szakvéleményben. A bíró felhívta az ügyvédek figyelmét arra, hogy a jogszabályok értelmében csak magyar állampolgárságú, az igazságügyi szakértői névjegyzékben regisztrált szakemberek lehetnek egy perben a bíróság segítségére. A bíró végül részben helyt adott az új vélemény beszerzését javasló indítványnak, így a védelem által már megkeresett - segítségüket önként és díjazás nélkül felajánló - két azerbajdzsáni egyetemi szakember mint kísérő részt vehet majd a magyar szakértők által vezetett új vizsgálatokon.

A tárgyalás elején, az iratismertetés során kiderült, hogy az azeri fél megpróbálja politikai síkra terelni a pert. Azeri szervezetek levélben fordultak a Fővárosi Bírósághoz, megvádolva az örményeket, hogy politikai tőkét kovácsolnak a Szafarov-ügyből. A levélben arra kérték a magyar bíróságot, hogy vegye figyelembe: Ramil Szafarov szeme láttára mészárolták le rokonait az örmény katonák, és ezért az őrnagy megrázó emlékeinek áldozatának tekinthető. Az azeri fél kérte azt is, hogy az ügy összes politikai és nemzetközi körülményét vegyék figyelembe a pszichológiai hatások feltárásánál.

Az Index értesülései szerint nem érkezett meg a Fővárosi Bíróságra az a több mint százezer aláírás, amit azeri emberjogi aktivisták gyűjtöttek össze, kérve a magyar bíróságot, hogy Szafarov ügyében mindenképp vegye tekintetbe a vádlott örmények miatt elszenvedett traumáit.

  • Hírek
  • Bankszámla