Tíz év után feltételesen szabadulhat Tánczos Gábor

2007.11.28. 13:08
Kedden feltételesen szabadlábra helyezte a bíróság Tánczos Gábort. Egyelőre azonban nem biztos, hogy hamarabb kijöhet a börtönből a körmendi gyermekgyilkosság miatt szabadságvesztését töltő férfi, az ügyész ugyanis fellebbezett a bírói döntés ellen.

A Fővárosi Bíróság büntetés-végrehajtási bírája kedden feltételes szabadlábra helyezte Tánczos Gábort, a tárgyaláson azonban a Fővárosi Főügyészség képviselője megfellebbezte a döntést. Erről Somos Zoltán, Tánczos Gábor ügyvédje számolt be szerdán.

A börtön nagyon pozitív jelentést készített a fiatalember magaviseletéről, a bíró első fokon is ennek alapján döntött. Az ügyész ellenben arra hivatkozott, hogy Tánczos szabadulását közfelháborodás kísérné és a várható beilleszkedési problémák miatt jobb is lenne neki, ha még börtönben maradna.

Az ügyvéd arra számít, hogy másodfokon is hasonló döntés születik. Az ügyvéd szerint valószínű, hogy az elsőfokú ítéletet helyben hagyják január 20-ig, ha addig nem lesz másodfokú ítélet a szabadulásról, a védő szerint akkor is ki kell engedni Tánczost.

Tánczos Gábor (balra) védőügyvédjével, Somos Zoltánnal 2002. február 5-én, a Legfelsőbb Bíróság jogerős ítélete után (Fotó: Rózsahegyi Tibor)

Tánczos Gábor 13 év börtönbüntetést kapott, mert a bíróság szerint Körmenden 1998-ban megölt egy kislányt. A büntetése őrizetbe vételével, 1998 áprilisában kezdődött és ha nem kapna kedvezményt, 2011 áprilisában szabadulhatna. Jó magaviselete miatt azonban a törvények szerint jár neki a büntetés negyedének elengedése.

Tánczos Gábor külföldön szeretne élni azzal a nővel, akivel levélben tartja a kapcsolatot. Azonban a törvények miatt amíg feltételesen van szabadlábon, addig nem hagyhatja el az országot.

Egyelőre valószínűleg Körmenden, édesanyjánál fog élni és ügyének több ezer oldalas iratanyagát tanulmányozza majd. Ebben Somos Zoltán is segíteni fogja. Tánczos Gábor megpróbálja bebizonyítani az igazát, ugyanis mai napig ártatlannak vallja magát a körmendi gyermekgyilkosságban.