Az NBC-hez küldött üzenetet a virginiai lövöldöző

2007.04.19. 00:54
Zavaros videóüzenetet is tartalmazott az a csomag, amelyet első áldozatai halála után adott postára a virginiai lövöldöző. Az üzenetben a dél-koreai diák a sérelmeit taglalja, és arra figyelmeztet, elégtételt vesz a gazdag embereken.

Fényképeket és a sérelmeit taglaló zavaros írásokat küldött a virginiai műszaki egyetemen hétfőn harminckét embert hidegvérrel meggyilkoló dél-koreai diák az NBC amerikai tévétársaságnak, miután végzett első áldozataival, közölte a csatorna.

Az NBC szerdán számolt be az ámokfutó által küldött csomagról, amelyet a csatorna rögtön továbbított az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI).

Az első gyilkosság után küldte

A tévétársaság szerint a csomagon lévő bélyegző arról tanúskodik, hogy az elkövető azután adta fel, hogy a kollégiumban végzett két diáktársával, illetve még az előtt, hogy átgyalogolt a campus másik végén lévő tantermekhez, és ott halomra lőtt 30 diákot és oktatót. Az ámokfutó ezután önmaga ellen fordította fegyverét.


A csomag többek között egy olyan videofelvételt is tartalmazott, amelyen az elkövető felolvasta nyilatkozatát. Cso Szjung Huj az NBC által összefüggéstelennek és nyugtalanítónak mondott irományban sérelmeit taglalta, és arra figyelmeztetett, hogy elégtételt vesz a gazdag embereken.

Virginia Tech Shooter Video Message 1
Uploaded by zz2excite A videóüzenet első fele

Pisztolyokkal fényképezkedett

Közép-európai idő szerint csütörtökre virradóra a CNN amerikai tévétársaság bemutatta az egyik fényképet, amelyen a diák mindkét kezében pisztolyt tart.

Steve Flaherty, a virginiai rendőrség főfelügyelője megerősítette, hogy a tévé elküldte a bűnüldöző szerveknek a csomagot, amely szavai szerint az ügyben indított nyomozás "kritikus pontja" lehet. Flaherty részleteket nem árult el a csomag tartalmával kapcsolatban.

Virginia Tech Shooter Video Message 2
Uploaded by zz2excite A videóüzenet második fele

A dél-koreai diák előéletéről, furcsának ítélt viselkedéséről egyre több részletre derül fény. A rendőrség szerdán közölte, hogy Cso Szjung Hujnak rendőrségi ügye is volt, s pszichiátriai kórházi kezelés alatt állt 2005 végén. A fiúl telefonhívásokkal és elektronikus levelekkel addig zaklatott két lányt, amíg egyikük a rendőrség segítségét nem kérte.


Miután a lány végül nem járult hozzá, hogy vádat emeljenek Cso ellen, az ügy az egyetemen folytatódott fegyelmi eljárásként. Egy másik esetben Cso egyik diáktársa jelezte az egyetemi vezetőségnek, attól tart, hogy a dél-koreai öngyilkosságot követ el. A figyelmeztetés nyomán a dél-koreai születésű tanulót megfigyelésre pszichiátriai intézetbe utalták.