Nem bukott bele az érettségibotrányba a szlovák miniszter

2005.05.12. 23:18
Megúszta a bizalmi szavazást és helyén maradhat Magyar Bálinthoz hasonlóan ugyancsak érettségibotrányba keveredett szlovák oktatási miniszter, Martin Fronc. Az ezres diáktüntetéseket kiváltó érettségiismétlést Szlovákiában véletlenül kipostázott feladatmegoldások miatt kellett elrendelni háromezer diáknak.

Hivatalában marad Martin Fronc szlovák oktatási miniszter, akit ellen az ellenzék kezdeményezett bizalmatlansági indítványt és azzal vádolta, hogy nem tudott megbirkózni az iktatási reformból adódó feladataival.

Háromezer diák ismételt


Martin Fronc a szlovák hokiválogatottal
Innsbruckban januárban (Forrás: FISU)
A kereszténydemokrata (KDH) minisztert azóta támadják, hogy közel háromezer diákkal megismételtette a felső szintű matematika-érettségi írásbeli vizsgáit, mert a minisztérium alá tartozó Állami Pedagógia Intézet (SPÚ) a vizsgakérdések mellett a válaszokat is tartalmazó borítékokat juttatott el a diákokhoz.

Akkor több városban több ezer diák vonult az utcákra. A miniszter fejét követelő diákok nem csak az érettségi-botrány, hanem a kötelező felsőoktatási tandíjat és a diákkölcsönöket bevezetni hivatott törvénytervezet ellen is tiltakoztak.

A kormány bukására számítottak

A Fronc leváltását kezdeményező Robert Fico, az ellenzéki SMER (Irány) - Szociáldemokrácia elnöke ellenzéki és független képviselők szavazataira támaszkodva próbálta elmozdítani az oktatási miniszter, de korántsem Froncról volt szó elsősorban: Fico arra számított, hogy a leváltással az oktatási tárcavezető valószínűleg az ingatag koalícióban kormányzó kabinetet is magával rántja.

A másfél száz tagú törvényhozásban egyszerű többség, 76 szavazat kellett volna a miniszter leváltáshoz, de a 126 jelenlevő honatya közül csak 69 támogatta a bizalmatlansági indítványt, amelyet 54 honatya ellenzett, négy pedig tartózkodott a szavazástól.

Az egésznapos, csütörtök estig elhúzódó vita során a minisztert a legkülönfélébb támadások érték. Ján Cuper, a Vladimír Meciar vezette Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) képviselője azzal vádolta a Magyar Koalíció Pártjához (MKP) tartozó Szigeti László oktatási államtitkárral dolgozó Froncot, hogy azért nem alkalmas a hivatala ellátására, mert "a mellkasában magyar szív dobog és az oktatási tárcánál zömmel magyarul beszélnek, döntően magyar hivatalnokok irányítják a szlovák iskolákat."