Meg kell ismételni a matekérettségit

f
2005.05.11. 21:20
FIGYELEM, FIGYELEM! EZ EGY 2005-ös CIKK, NEM PEDIG 2014-es!

Meg kell ismételni a kedden írt középszintű matematikaérettségiket, jelentette be az oktatási miniszter szerdán. Magyar Bálint elmondta, hogy az új vizsgát május 28-án, szombaton délelőtt tízkor tartják meg. A rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy egy tantárgyból országosan új vizsgát kellett volna tenni.

Nem volt más lehetősége Magyarnak

Az oktatási jogok miniszteri biztosa szerdán az MTI-nek kijelentette: a matematika érettségi megismétlésével lehet elérni, hogy a gyerekek újra egyenlő eséllyel álljanak a startvonalhoz. Nem volt más lehetősége Magyar Bálintnak a matematika érettségik kapcsán, mint "hasonló döntést hozni". Ha a miniszter nem dönt, akkor fenntartja a jogsértő helyzetet - mondta Aáry-Tamás Lajos az MTI-nek. Hozzátette: mindenki, aki részt vett az érettségiben, szenvedő alanya a botránynak. Nincs más út ahhoz, hogy legjobb tudással rendelkező diákok kerüljenek be az egyetemekre.
Jó megoldás született a matematika érettségik kapcsán, amely korrekt és tiszta helyzetet teremt az egyetemi felvételik szempontjából - mondta a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke szerdán az MTI-nek. A matematika érettségikkel nem lehetett mást tenni - jelentette ki Bessenyei Lajos. Az MRK elnöke elmondta: a konferencia álláspontja az volt, hogy az egyetemekre ne gyűrűzzön be az érettségi botrány hatása. Az MRK azt kérte, hogy a tényleges, valós tudás alapján kerüljenek be a diákok az egyetemekre.

Az emelt szintű feladatsorokat nem kell újraírni. A miniszter már egy szerda reggeli tévéműsorban felvetette, feltehetően nem lesz más megoldás, mint hogy a diákok megismételjék a matematikaérettségi vizsgákat.
Bővebben > > >.

A döntés oka, hogy a feladatsorok már jóval a vizsga előtt nyilvánosságra kerültek. Szavai szerint körülbelül 100 iskolától kaptak visszajelzést arról, hogy a diákok idő előtt hozzájuthattak a tételekhez, és ez már olyan mennyiség, ami veszélyeztette volna az esélyegyenlőséget.
Bővebben > > >.

Az oktatási tárca vezetője szerint körülbelül harmincezer diáknak biztosan kötelező lesz megismételni a vizsgát.

Lehetőségek

A miniszter elmondta, hogy a vizsgázók választhatják azt is, hogy utolsó középiskolai évük második félévének végén kapott jegyet számítsák be a matekérettségi jegyének, ebben az esetben azonban ez nem számítható bele a felvételikbe. Aki matekból felvételizik, annak kötelező lesz újraírni a feladatokat. A vizsgázónak írásbeli kérelmet kell benyújtania arról, hogy kéri-e a középiskola utolsó évfolyamán elért eredményének az érettségi vizsgába történő beszámítását, vagy új érettségi vizsgát akar tenni.

Magyar Bálint elmondta, az idén először alkalmazott módszer alapján, egy központi telephelyről kézbesítik majd az új vizsgalapokat is. Az oktatási miniszter a személyes felelősségét firtató kérdésre azt válaszolta, annyiban felelős, mint egy üzlettulajdonos, akihez betörnek. Kijelentette, nem akar meghátrálni az érettségik lebonyolítása elől, mint fogalmazott, nem akarja a lovak közé dobni a gyeplőt.

Az oktatási miniszter arra nem tudott válaszolni, hogy mennyi pluszköltséget jelent az érettségibotrány.

A Szabad Demokraták Szövetségének ügyvivői testülete kiáll Magyar Bálint szabad demokrata oktatási miniszter mellett - közölte a grémium szerdán az MTI-vel. "Az SZDSZ mélységesen elítéli azokat, akik felelőtlen cselekedetükkel veszélyeztették több mint százezer érettségiző diák és tanáraik munkáját, valamint megpróbálták lejáratni az ország egyik jelentős, és méltán elismert intézményét" - olvasható a közleményben.

Botrány 2005 - óráról órára

Hétfőn délután, a középszintű magyar írásbelik után több órával vált hivatalossá: ismeretlenek már vasárnap kitették az internetre az elvileg szigorúan őrzött érettségi tételek elérhetőségét. Magyar Bálint oktatási miniszter közölte, az új érettségirendszer elleni politikai bűncselekményre gyanakszik. Hétfő estére kiderült, nemcsak a magyar-, hanem a matek- és a történelemtételek is kiszivárogtak. A Nemzeti Nyomozó Iroda szolgálatititok-sértés gyanújával nyomozni kezdett, az oktatási ombudsman elmondta, ez volt az elmúlt időszak legsúlyosabb érettségibotránya. Kedden valóságos tételözön árasztotta el a netet, az Oktatási Minisztérium pedig úgy döntött, a történelem írásbeli tételeit bevonják, szerdáig új feladatsort nyomtatnak ki, és az írásbeli időpontját két órával elhalasztják. Kedd este a Magyar Rektori Konferencia elnöke közölte, előfordulhat, hogy az egyetemek nem fogadják el a megkérdőjelezhető érettségieredményeket.  • Hírek
  • Hírek