Dagad a német adócsalási botrány

2008.02.15. 20:23
Angela Merkel német kancellár élesen bírálta a német posta adócsaláson rajtakapott, ezért ma lemondott elnökét. Az ilyen jellegű esetek aláássák a gazdasági vezetőkkel szembeni bizalmat, mondta.

A németországi adócsalási botrány egyik főszereplőjének számító liechtensteini bank, az LGT bejelentette, hogy egyik volt alkalmazottja még 2002-ben az ügyfelekkel kapcsolatos adatokat lopott el a pénzintézettől. A bank ugyanakkor hangsúlyozta: egyelőre nem lehet bizonyítani, hogy az adatlopásnak van-e bármilyen köze a Németországban most zajló vizsgálatokhoz. Egyelőre azt sem lehet tudni, pontosan milyen mennyiségű ügyféladat került így illetéktelen kézbe.

A németországi vizsgálatok nyomán ma kénytelen volt lemondani Klaus Zumwinkel, a német posta (Deutsche Post) eddigi elnöke, akit azzal gyanúsítanak, hogy az utóbbi években mintegy 10 millió eurót helyezett el liechtensteini bankszámlákon a német adóhivatal megkerülésével. Mindennek alapján 1 millió euróra rúgó adócsalás gyanúja merült fel ellene.

Nagyipari méretek

A német sajtó azonban eközben már monstre vizsgálatról ír, amely "tehetős és tekintélyes" németek - köztük magas beosztású menedzserek - százait vette célba, akik állítólag kifejezetten adócsalási céllal helyezték el pénzüket a liechtensteini LGT Bankban.

Eközben megszólalt az ügyben a német kancellár is. Szokatlanul éles formában bírálta Angela Merkel Zumwinkelt. Merkel annak a nézetnek adott hangot, hogy az ilyen jellegű esetek aláássák a gazdasági vezetőkkel szembeni bizalmat. Ugyanakkor hozzátette, hogy a vezető beosztású menedzserek nagy többsége felelősségteljesen és nagy odaadással végzi munkáját. A kancellár a posta elnökének lemondását elkerülhetetlennek nevezte.

Merkel ennek kapcsán kijelentette: Sokakkal együtt úgy vélem, mindez már túlmegy azon, amit az ember el tud képzelni. A feltételezett adócsalás nagyságára utalva a kancellár az ügyet súlyosnak és megdöbbentőnek nevezte. Merkel amiatt is bírálta Zumwinkelt, hogy nem szólalt meg a nyilvánosság előtt. Általánosságban is kritizálta a gazdaság és a politika közötti párbeszédet, teljesen egyoldalúnak nevezve azt. A kancellár úgy vélte: a gazdaság az elmúlt időszakban többnyire csak követeléseket terjesztett elő, ezzel szemben a politika nem állt elő kívánságaival.

Már korábban is felemelte szavát

Merkel kancellár, aki egyben a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, pártja legutóbbi kongresszusán lavinát indított el azzal a kijelentésével, hogy nézete szerint aránytalanul nagy a különbség a vezető beosztású menedzserek és az átlagosnak számító fizetések között.

Nyilatkozata erősen megosztotta a politikusokat, a gazdasági vezetők ugyanakkor egyöntetűen visszautasították azt. Mindennek nyomán a kancellár visszakozott, s a menedzseri fizetések kérdése átmenetileg lekerült a napirendről. A posta elnökével történtek - és a Volkswagent, valamint a Siemenst érintő korábbi korrupciós botrányok - nyomán azonban most minden bizonnyal ismét előtérbe kerül a téma - vélik megfigyelők.