Bostont, New Yorkot és Washingtont támadhatja az al-Kaida

2003.05.21. 10:33
Terrorhullám elindítására készül az al-Kaida - vélik amerikai hírszerzők. Bár a titkosszolgálatok nem rendelkeznek pontos információkkal a készülő akciókról, értesüléseik szerint New York, Boston vagy Washington lehet a célpont. New Yorkban mozgósították a Nemzeti Gárdát, Washingtonban repüléstilalmi zónát hoztak létre.
Narancsszínű, azaz magas színtű terrorriadót rendelt el a kormány az Egyesült Államokban. Bár a hírszerzés nem rendelkezik pontos adatokkal előkészületben lévő terrorakciókkal, a terroristák lehallgatott adatforgalmából arra következtetnek, hogy Washingtont, New Yorkot, Bostont, illetve tágabban az Egyesült Államok teljes keleti partvidékét fenyegeti támadás.

Kisgépeknek tilos

Ennek megfelelően New Yorkban mozgósították a Nemzeti Gárdát, a fegyveres alakulatok a metró megerősített védelmét biztosítják. Washingtonban a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) huszonöt kilométer átmérőjű repüléstilalmi övezetet hozott létre - a tiltás egyelőre kisgépekre vonatkozik.

A Washingtonba tartó kisgépeknek a városba érkezésük előtt a riadó idején már Marylandben le kell szállniuk, csak a pilóták és a gépek tüzetes biztonsági átvizsgálása után folytathatják útjukat a főváros felé. Az FAA tervezi, hogy a stadionok és egyéb, sok ember által látogatott intézmények fölött is repüléstilalmi övezeteket vezessen be.

Szaúd-Arábia már hétfőn szólt

Az al-Kaida készülődésére Bandar bin Szultán herceg, Szaúd-Arábia nagykövete már hétfőn figyelmeztette az amerikaiakat, a kormányzat kedden azonban már csak szaúdi külképviseletei bezárásáról és egy külföldre vonatkozó figyelmeztetés kiadásáról döntött.

Tom Ridge nemzetbiztonsági miniszter keddi beszámolója után azonban indokoltnak látták a hazai riasztási szint emelését is. A hírszerzők elemzése szerint a múlt heti merényletsorozat - mely mögött az amerikai hatóságok az al-Kaidát sejtik - Oszama bin Laden terroristahálózatának újraéledését jelzik. Konkrétumokat hangsúlyozottan nem tartalmazó értesüléseik szerint a szervezet terrorhullámra készül - írja az AP.

A színkódos riasztási rendszer a 2001 szeptember 11-i terrortámadásokat követő bevezetése óta eddig háromszor emelték narancsszínűre a riasztást, ezek során azonban nem követtek el merényleteket. Az öt fokozatú skálán a riasztási szint eddig sosem csökkent a harmadik szintű sárga fokozat alá, viszont a negyedik fokozatot jelentő narancsszínű fölé sem emelkedett.