Elhomályosítaná szeptember 11. emlékét az al-Kaida

2003.09.08. 10:46
Minden eddiginél pusztítóbb merényletekkel fenyegette meg az Egyesült Államokat az al-Kaida. A szeptember 11-i támadások évfordulója előtt egy héttel kiadott közlemény a háromezer halálos áldozatot követelő merényletek emlékének elhomályosítását ígéri. A nyolcvannál is több áldozatot, köztük Hakim ajatollah életét követelő nadzsafi merényletet ellenben tagadta.
A két évvel ezelőtti, szeptember 11-i támadásoknál is pusztítóbb merényletekkel fenyegette meg az Egyesült Államokat az al-Kaida - írja a Guardian. Az al-Arabija tévéadón vasárnap sugárzott felvétel szeptember 3-án, alig több mint egy héttel a World Trade Center elleni támadás második évfordulója előtt készült.

Kétszer annyian vannak

"Olyan támadásokat hajtunk majd végre Amerikában és a világban, melyek elhomályosítják majd szeptember 11. emlékét" - hangoztatja a felvételen a terroristák állítólagos szóvivője, Abu Abd al-Rahmen al-Nadzsdi. A szóvivő arról is "biztosította" a muzulmánokat, hogy az al-Kaida megduplázta harcosai számát.

"Káraink meg sem közelítik állapotunk javulását" - mondta, hozzátéve, hogy ezt "mártírakcióikkal" igazolni is fogják.

Tagadják a nadzsafi merényletet

Al-Nadzsdi tagadta, hogy a terroristáknak köze lenne Hakim ajatollah nadzsafi meggyilkolásához. Az iraki hatóságok több, al-Kaida kapcsolatokkal vádolt gyanúsítottat tartóztattak le a nyolcvannál is több halálos áldozatot követelő robbantás miatt. Egyesek azonban Husszein híveit gyanúsítják a robbantással.

Az al-Kaida szóvivője Izraelt és az Egyesült Államokat gyanúsította meg az egyházfi meggyilkolásával. "Nekünk nem volt indítékunk. Hakimot az amerikaiak és a zsidók ölték meg, mert az iráni befolyás növekedésétől tartottak" - hangzott el közleményében. Hakim ajatollah az Iránhoz kötődő Iszlám Forradalom Iraki Tanácsa nevű szervezet elöljárója is volt.

Nadzsdi személyazonosságát egyelőre semmi sem bizonyítja, az al-Kaida szóvivőjeként először egy augusztus 17-i üzenetben szerepelt. A felvételen az irakaiakt buzdította az amerikaiak elleni "dzsihád" folytatására. Az al-Kaida korábbi szóvivője Szulejmán abu Gaith kuvaiti tanár volt - írja a Guardian.