Izraeli buldózerek rombolják Arafat főhadiszállását

2002.09.20. 14:46
A csütörtöki robbantásos merényletet követően az izraeli hadsereg körülzárta a palesztin vezető hivatali épületkomplexumát. Jelentések szerint egy mesterlövész megölte Arafat elitgárdájának egyik tagját is.
A csütörtöki öngyilkos merényletet követően Ariel Saron miniszterelnök vezetésével a kabinet egyhangúlag szavazta meg az Arafat izolálásáról szóló indítványt, valamint azt a nyilatkozatot, amelyben követelik az Izrael által körözött személyek kiadását.

Tűzharc

Ezt követően páncélos járművek vették körül a palesztin vezető főhadiszállásául szolgáló épületkomplexumot. Izrael szerint a komplexum területén tartózkodik több körözött palesztin, köztük Taufik Tirawit tábornok, a titkosszolgálatok vezetője is. Az akció során tűzharc alakult ki a hadsereg, és Arafat elitgárdája között, amelyben a gárda egy tagja életét vesztette.

Már csak a főépület áll

A körülzárás befejeztével buldózerek megkezdték a komplexum lerombolását. Először az elitgárda székhelyéül szolgáló épületet rombolták le, majd a palesztin biztonsági szolgálatok épülete következett. Jelenleg már csak az a főépület áll, amelyben Arafat is tartózkodik.

A palesztin vezető szóvivője elmondta, a helyzet válságos, de Arafat sértetlen.

Csütörtök délben egy öngyilkos merénylő felrobbantott egy utasokkal zsúfolt buszt Tel Aviv belvárosában. A robbanás következtében hatvanan megsebesültek, és hatan életüket vesztették. A merényletet a Hamasz terrorszervezet vállalta magára.