Arafat halála után Izraelben jobbra számítanak

2004.11.11. 11:11
Jasszer Arafat csütörtök hajnali halála után riadókészültségbe helyezték az izraeli hadsereget. Az izraeli vezetők bíznak abban, hogy a palesztin vezető halála után könnyebb lesz békét kötni a palesztinokkal. Arafat érdemeit egyedül az ellenzéki Munkáspárt elnöke méltatta, Simon Peresznek külügyminiszterként kulcsszerepe volt az 1993-as békeegyezmény megkötésében.
"A közelmúltbeli események történelmi fordulópontot jelenthetnek a Közel-Keleten - fogalmazott Ariel Saron izraeli kormányfő Arafat nevének említése nélkül. - Izrael békére törekvő ország, amely békemegállapodásra törekszik a palesztinokkal." Az izraeli vezetők körében Arafat neve a terrorizmust jelképezte.

Az izraeli elnök Arafat csütörtök hajnali halála utáni első nyilatkozatában kifejezte reményét, hogy a palesztinokkal együtt lehet működni a terrorizmus megfékezésén. A palesztin vezető egy párizsi kórházban hunyt el, ahol november 4-ei kómába esése óta nem tért magához.

Riadókészültségben a hadsereg

A riadókészültségbe helyezett izraeli hadsereg csütörtök hajnalban teljesen lezárta Ciszjordániát és a Gázai övezetet, mivel merényletektől és zavargásoktól tartanak - jelentette be az izraeli katonai rádió.

A hadsereg közlése szerint erre a kormánnyal történt biztonsági megállapodások alapján került sor, valamint "biztosítani kívánják a Palesztin Hatóság elnökének méltóságteljes temetési szertartását". Az intézkedés értelmében az izraeli munkavállalási engedéllyel rendelkező ciszjordániai palesztinok sem tartózkodhatnak új rendelkezésig izraeli területen.

Jobb lesz

"A térség Arafat halála után más, szerintem jobb lesz" - nyilatkozta az izraeli katonai rádiónak Silvan Salom izraeli külügyminiszter, aki szerint Arafat évek óta képviselte azt az ideológiát, hogy erővel eredményt lehet elérni. "A terrorizmusban való részvétel az elmúlt negyven évben áldozatokat, vért és pusztulást hozott" - mondta a külügyminiszter. Izrael korábban azzal vádolta a palesztin elnököt, hogy bátorítja a terrorizmust, vagy legalábbis nem tesz semmit az erőszak megfékezéséért.

Lapid gyűlölte Arafatot

A globális terrorizmusért és a közel-keleti békeegyezmény sikertelenségéért tette felelőssé Arafatot Josef Lapid, izraeli igazságügyi miniszter. "Gyűlöltem őt izraeliek halála miatt. Gyűlöltem őt, mert nem vette figyelembe a békeegyezményt - mondta Lapid az izraeli katonai rádiónak. - A világ egyik nagy tragédiája, hogy Arafat nem értette meg, hogy a terror az egész világot elboríthatja."

Egyedül Simon Peresz, az ellenzéki Munkáspárt vezetője méltatta Arafatot, habár nem feledkezett meg arról sem, hogy "a terror felé fordult". "A legnagyobb teljesítménye az volt, amikor megpróbált megbékélni Izraellel." 1993-ban Arafat tárgyalóasztalhoz ült Rabin miniszterelnökkel és külügyminiszterével, Peresszel, és megkötötték az oslói békemegállapodást.