Újabb amerikai túszt fejeztek le

2004.06.19. 09:42
Az al-Kaida terrorszervezet lefejezte amerikai túszát, Paul Johnsont - jelentette az al-Arabíja hírtelevízió. A 49 éves férfit szombaton rabolták el Rijádban. A szaúdi rendőrség bejelentését, miszerint a terroristákat sikerült megölniük, amikor meg akartak szabadulni az amerikai holttestétől, egy közleményben cáfolták meg a terroristák.
A CNN információi szerint az al-Arabíja tudósítója látta azt a videófelvételt, amelyen Paul Johnsont kivégzik. A férfi a Lockheed Martin cég mérnöke volt, és a szaúdi hadsereg megbízásából Apache helikopterek karbantartását végezte Rijádban. Felesége, egy thai nő nemrégiben még úgy nyilatkozott, reménykedik benne, hogy szabadon engedik férjét, és arra kérte a szaúdi kormányt, hogy tegyenek meg mindent ennek érdekében.

#alt#
#alt#
Paul Johnson feleségével, és a terroristák túszaként
kép: EPA
"Megígértük"

Az amerikai hírcsatorna szerint a Szaút al-Dzsihád iszlámista weboldalon megjelent három hátborzongató kép, amelyek valószínűleg Johnson kivégzésén készültek. A honlapon a következő közlemény olvasható: "A szaúdi zsarnokoknak adott határidő lejárta után megöltük Paul Johnson amerikai túszt". A közlemény utal arra, hogy az áldozat "megízlelte", milyen érzés lehetett az amerikai Apache katonai helikopterek lövedékeitől meghalni egy muszlimnak.

Megölték az elkövetőket?

Rijádi rendőrségi források pénteken közölték, hogy a szaúd-arábiai biztonsági erők aznap megölték az al-Kaida helyi ágát irányító 31 éves Mukrint és két másik terroristát, akiket Johnson meggyilkolásával gyanúsítottak. A szaúdi hatóságok hivatalos közleményben ugyanakkor még nem jelentették be Mukrin halálát.

A rendőrségi források szerint a szaúdi terrorista vezérrel és társaival akkor végeztek, amikor megpróbáltak megszabadulni a meggyilkolt amerikai repülőmérnök, Johnson holttestétől.

A terroristák szerint nem

A szaúdi rendőrség bejelentését azonban egy iszlám internetes oldalon kiadott közlemény cáfolta. A szöveg szerint, amelynek hitelessége még nem bizonyított, az álhír a szent harcosok eltántorítását és harci szellemük megtörését szolgálja.

Az Arab News szaúd-arábiai újság szombati száma szerint a fővárosban nagy erőkkel nyomoznak a terroristák után: 15 ezer katonát vontak össze, már több mint 1200 lakóházat kutattak át és a helyi hatóságok munkáját az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) mintegy 20 túszszedők elleni harcra kiképzett szakembere segíti.

Zarkavit gyanúsítják

Legutóbb világraszóló felháborodást váltott ki, hogy május 11-én szélsőséges iraki lázadók lefejezték túszukat, Nick Berget, a kivégzésről készült felvételeket pedig feltették a internetre. A brutális gyilkosságról készült videofelvételt először egy iszlámista honlapon hozták nyilvánosságra, a képek később bejárta a világhálót.

Egy héttel később iraki tisztviselők bejelentették, hogy négy személyt vettek őrizetbe Nick Berg lefejezésével kapcsolatban. Abu Muszab al-Zarkavi, a foglyot lefejező al-Kaida-vezér azonban nem volt elfogottak között. Zarkavira tízmillió forintos váltságdíjat tűztek ki az amerikai hatóságok.

Az al-Kaidával szövetséges terroristák már korábban is követtek el hasonló gyilkosságot, Daniel Pearle újságíróval az afganisztáni háború idején végeztek hasonló eszközökkel Pakisztánban.

Irakban húsvét óta több tucatnyi külföldit raboltak el, többüket kivégezték. Ugyanakkor éppen csütörtökön két túszt szabadon engedtek. A két teherautó-sofőrt - egy egyiptomi és egy török állampolgárt - az iraki Fallúdzsa közelében engedték szabadon. A két férfit hetekkel ezelőtt ejtették foglyul, amikor Kuvaitból szállítottak utánpótlást a szövetséges erőknek. A két férfi fogva tartói a múlt héten még azzal fenyegetőztek, hogy kivégzik túszaikat, de végül döntésüket megmásították.