Puccsszervezőket buktatott le a KGB

2006.03.16. 20:33
Videofelvételekkel bizonyítaná a Lukasenko elnök ellen készülő puccsot a fehérorosz titkosszolgálat. A KGB videóján grúziai kiképzőtábort, arab zsoldosokat és szovjet kiképzőtiszteket emlegetnek. A KGB eddig két ellenzéki vezetőt vett őrizetbe, egy elnökjelöltet pedig megvert.

Grúziai kiképzésről, volt szovjet és arab kiképzőtisztekről valló, ellenzékinek nevezett emberekről mutatott be videofelvételeket a fehérorosz KGB, bizonyítékul arra, hogy az ellenzék államcsínyre készül. A Lukasenko puha diktatúráját szolgáló titkosszolgálat a múlt héten jelezte, hogy az államfő elleni puccsot leplezett le.

Az utolsó európai diktatúrában, Fehéroroszországban vasárnap tartanak választásokat, ahol a sajtót ellenőrző, az ellenzékieket hatóságilag zaklató Lukasenkó jó eséllyel már az első fordulóban megszerezheti a szavazatok abszolút többségét.

A videofelvételeken, amiket Sztyepan Szuhorenkónak, a KGB elnöke mutatott be, őrizetbe vett személyek azt vallják, hogy Grúziában különleges táborban kaptak kiképzést volt szovjet tisztektől és négy arab zsoldostól. Egyikük szerint robbanószerkezetek működtetésére, kézitusára és vegyi eszközök bevetésére készítették fel őket. Állítólag négy minszki iskola ellen készül támadás.

A minszki hatóságok - amik előszeretettel verik meg az ellenzéki eseményekről tudósító külföldi újságírókat, de járt már így európai parlamenti küldöttség is - előre jelezték, hogy semmilyen megmozdulást nem tűrnek el. A fehérorsz ellenzék, bár szervezettségében és méreteiben sem ér fel a Grúziában és Ukrajnában győztes forradalmakat végrehajtó csoportokkal, hozzájuk hasonlóan tüntetésekkel készült.

A hatóságok már idejekorán felléptek, március 2-án egyszerűen megverték az ellenzék egyik elnökjelöltjét, Alekszandr Kozulint. A legesélyesebb ellenzéki jelölt, Alekszandr Milinkevics egyik támogatóját és kampányfőnökét is őrizetbe vették.