Hát, megkapták

2008.07.24. 23:49
Egyszerre mondott sokat és keveset berlini beszédében Barack Obama. Ígért világbékét a baloldalnak, szabad piacot a liberálisoknak, bűnbánatot gyakorolt Amerika vétkeiért, de nem volt olyan magával ragadó, mint amilyen lenni szokott. Helyszíni tudósításunk Obama világkörüli turnéjának berlini állomásáról.

Úgy tűnik, Barack Obama beszédírói is ugyanazokat az újságokat olvassák, mint az önök tudósítója. A zöldek és a baloldaliak békeüzenetre, a liberálisok a szabad piac dicsőítésére vágytak, írtuk délelőtti beszámolónkban. Hát megkapták.

A világkörüli turnén lévő demokrata elnökjelölt szerdán Berlinbe érkezett, és a német főváros központjában, a Brandenburgi kapu közvetlen közelében lévő, győztes porosz háborúknak emléket állító, 1873-ban elkészült Győzelmi oszlopnál délután körülbelül 200 ezer ember előtt mondott beszédet.

Állítása szerint nem elnökjelöltként, hanem egyszerű világpolgárként szónokolt, világbékét és atomfegyvermentes világot ígért - az nem volt egyértelmű, hogy ezzel az atomfegyverek leszerelésre célzott-e. De kikacsintott az európai liberálisokra is - az amerikai liberálisokat valószínűleg kielégítette a világbéke gondolata -, hiszen kijelentette, hogy a szabad piac a szabadság egyik alapja.

Ezzel csak mérsékelt sikert aratott, bezzeg amikor a berlini fal lejárt szavatosságú szimbólumát használva arról beszélt, hogy le kell rombolni a kultúrákat, vallásokat, fajokat és társadalmi osztályokat elválasztó falakat, a közönség német része üdvrivalgásban tört ki.

Beszédében szinte nem is volt olyan téma, amit ne érintett volna, mindenről mondott egy-egy mondatot. Nem többet. "Ha le tudtuk győzni a kommunizmust, a szélsőségeseket nagy többségben elutasító muszlimokkal le tudjuk győzni a fanatikusokat is" - mondta "a legnagyobb globális fenyegetést" jelentő terrorizmusról.

Szerdán még semmi sem utalt rá, hogy Barack Obama a városba érkezik

Beszélt Iránról (ne legyen atomuk), az izraeliekről és a palesztinokról (éljenek békében), Libanonról (támogatni kell a demokratákat) és a klímaváltozás elleni harcról (csökkenteni kell a széndioxid-kibocsátást).

A pódium előtt, ahol tudósítójuk is állt, javarészt itt tanuló vagy itt nyaraló amerikaiak voltak. Ők a leglelkesebben azt tapsolták meg, hogy le kell végre zárni az iraki háborút. Érdekes, előtte az is lelkes fogadtatásra talált, hogy az afganisztánit meg végre tisztességesen meg kéne vívni.

A pódium környékén vadászni kellett a németekre. Végül egyet sikerült megszólítanunk. Kurt Henke a mellén egy Deutschland für Obama kitűzővel azért támogatja Obamát, mert az idősebbeknek végre át kéne adniuk a helyüket a fiatalabbaknak. Henke amúgy 61 éves és reméli, hogy ha Amerikában látják, Obama mennyire népszerű Európában, az segíthet a választásban.

Stephani Johnson, aki 2007. februárja óta lakik Berlinben, szintén lelkesnek tűnt. Mint kiderült, ez csak a látszat. Komolyan megrendült a bizalma benne, mert "túl gyakran változtatja véleményét". "Őszintén? Azért támogatom, mert alkotmányjogász, így tudnia kell, hogy elnökként nem ő lesz a főnök. Különben meg egy demokrata mindig jobb, mint egy republikánus" - mondja nevetve.

Heather akár az ellentétje is lehetne. Az iowai lány republikánusnak tartja magát, de nem kedveli John McCaint. Már a januári kaukuszon is Obamát támogatta. Hogy miért? "Változést hozhat."

Miközben Obama arról beszél, hogy Amerikának és Európának olyan szövetségeseknek kéne lenniük, amelyek készek meghallgatni egymást és tanulni a másiktól, Saschával, a Frankfurter Allgemeine Zeitung szabadnapos újságírójával azon tanakodunk, miért nem működik Obama beszéde. Lapos ugyanis. Talán fáradt, hiszen már bejárta a fél világot. Berlinbe Izraelből érkezett, volt már Irakban, Afganisztánban, Kuvaitban, Jordániában és a palesztín területeken, Németország után pedig megáll még Páriszban és Londonban is. De az is lehet, hogy az európai baloldal hagyományos Amerika-ellenessége rontja el a hangulatot. Pedig Obama őket is megszólítja.

"Szeretem Amerikát" - mondja, bár Amerika "cselekedeteivel nem mindig nő fel saját ideáljához". De majd véget vet a kínzásoknak, és visszatér a jog uralmához.

Beszéde végén még lejön a korlátokhoz, pacsizni a néppel. Pár száz amerikai odarohan, a többiek meg rohamosan feloszlanak. A hirtelen elillanó tömegben gyors, de kevéssé reprezentatív felmérést végzünk. Öt emberből hárman unalmasnak találták a beszédet. Egy, kamasz fiát átkaroló, felelős német családapát az atomfegyvermentes világ, egy fiatal amerikai lányt a civilizációk békés egymás mellett élésének gondolata ragadott meg. Magunkban a többséggel egyetértve, kicsit csalódottan távozunk.

A Demokrata Párt várható elnökjelöltje pénteken az előzetes tervek szerint a délnyugat-németországi Landstuhlban található regionális kórházat kereste volna fel, de kampánytanácsadója ezt csütörtök este lemondta. A hivatalos indoklás szerint azért, hogy Obamát ne vádolhassák azzal, hogy a látogatást politikai célok szolgálatába állítja. A szenátor így holnap európai körútjának második állomására, Párizsba utazik tovább.