Forradalmi hangulatban

2003.10.21. 15:00
Bár pár hónapja Bush még az Egyesült Államok valaha volt legnépszerűbb elnökeinek egyike volt, szeptemberre mégis inkább választási veresége tűnt valószínűnek. Októberre valamennyit sikerült visszaszerezni a megkopott népszerűségből, a "valaha volt legjobb" kampánystáb támogatását és százmillió dolláros kampánypénz-előnyt élvező elnök kemény harcra számíthat jövő novemberig. Amerika választópolgárai hőzöngő hangulatban vannak.
Kemény szeptember után sóhajthat fel Bush kampánystábja. Az újraválasztásért küzdő elnök megítélése az elmúlt hónapban, kormányzása során először, ötven százalék alá esett. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb közvélemény-kutatás szerint, ha szoros versenyben is, a statisztikai hibahatáron belüli különbséggel, de a neofita demokrata Wesley Clark legyőzné a választásokon. A kampánystáb nyilvánosan is el kellett ismerje: lehet hogy egy újabb Bush végzi egyterminusos elnökként.

Nem tartanak égszakadástól

Nem csoda, hogy az elnök tanácsadói kitörő örömmel fogadták az októberi kutatási eredményeket. Bush népszerűsége 53 százalékra nőtt az ABC News/Washington Post, 56-ra a CNN/USA Today felmérése szerint. Örömében Ken Mehlman, az elnök újraválasztási kampányának irányítója azonnal eligazítást is tartott a kampánystáb tagjainak.

"Ne higgyék, hogy rászakadt az ég az elnökre" - foglalta össze a tanácskozás üzenetét az egyik résztvevő a Washington Postnak. "Pontos képük van arról, hogy merre tartanak és hogy jutnak oda" - jellemezte a hangulatot másikuk. Egybehangzó véleményük szerint Bush a valaha volt legjobb kampánystábbal futhat neki a hivatalosan csak jövő év szeptember 11-e körül kezdődő kampányának.

Kalifornia reményében

Hasonló felszabadultságot okozott az elnöki táborban Arnold Schwarzenegger két héttel ezelőtti kaliforniai választási győzelme. A hagyományosan demokrata többségű államban - a Kaliforniában regisztrált választók háromötöde demokrata - a republikánusok két jelöltje együtt hatvan százalékos eredményt ért el.

A legnagyobb elektorátussal rendelkező Kalifornia megszerzésének lehetősége azonnal aktivizálta a Schwarzenegger kampánya idején feltűnően háttérbe húzódó Busht. Feledve, hogy a republikánus fővonalnál jóval liberálisabb - abortusz- és melegjogpárti, fegyverellenes és saját bevallása szerint is nőket tapizó - filmszínészt nem nézik jó szemmel leghűségesebb, keresztény-jobboldali szavazói, az elnök sietve gratulált a győztesnek.

Kalifornia megszerzése ugyanis - egy szoros választás esetén - könnyen a győzelmet jelentheti. Ha.

Szeretik, de nem választanák újra

Ha a győzelem egyáltalán megszerezhető. Hiába örömködik ugyan a kampánystáb a népszerűségi index emelkedésén, az elnök, ha szorosan is, továbbra is vesztésre áll. Az ABC/Post felmérése szerint Busht a szavazók 46, a meg nem nevezett demokrata jelöltet 47 százaléka támogatja. Ennél is aggasztóbb, hogy a CNN/USA Today felmérése szerint a regisztrált szavazók alig 38 százaléka támogatja.

Javult ugyanakkor - nagyrészt a tőzsde októberi szárnyalásának köszönhetően - az elnöki gazdaságpolitika megítélése. Az amerikai választók számára legfontosabb kérdésben a megkérdezettek 46 százaléka támogatta Bush intézkedéseit. A választók több mint fele ugyanakkor még mindig elhibázottnak tartja a gazdaságpolitikát - írja a Post a kutatást elemző cikkében.

Indulatos polgárok

A kaliforniai választási eredményekből sem szabadna túl messzemenő következtetéseket levonni - figyelmeztet elemzésében a Newsweek. Schwarzenegger sikere a legtöbb elemző szerint a profi politikusok elleni lázadásnak tudható be. És az emberek nem csak Kaliforniában dühösek - figyelmeztetnek a demokraták.

"A választói indulatok mindenhol fokozódnak, [a Schwarzeneggert hatalomra segítő] erők Busht is fenyegetik" - nyilatkozta a hetilapnak Joe Trippi, Howard Dean, a demokrata jelölési verseny egyik nagy esélyesének kampányfőnöke.

Forradalmi hangulat

A Newseek felmérése alátámasztja Trippi kincstári optimizmusát. A választói szokások pontosabb meghatározására feltett kérdései közül csak 27 százalék felelt igennel arra a kérdésre, hogy a "kormány jól végzi a dolgát". A megkérdezettek 70 százaléka szerint "a politikai rendszer oly mértékben a különleges érdekcsoportok ellenőrzése alatt ál, hogy a pártpolitika nem tudja kielégíteni az állampolgárok igényeit".

A választók még nem olyan elégedetlenek, mint Newt Gingrich negyvenévnyi demokrata kongresszusi többséget elsöprő republikánus forradalma idején voltak - írja a Newsweek -, de ahogy azt Frank Lutz, a Republikánus Párt kutatója is elismeri "kezdi megközelíteni azt".

Nagy előnyből bukhat

Bush nagy előnyből indul. Nem kell milliókat költeni előválasztási kampányra, hivatalos választási kampányát, kihasználva az elnöknek amúgy is kijáró médiafigyelmet, hónapokkal a demokrata jelölt után kezdi meg. Ez, a kampánypénzek költését szigorúan, bár kijátszhatóan szabályozó Egyesült Államokban szinte behozhatatlan előnyt jelent.

Az elnöki stáb emellett bízhat a demokraták véresnek ígérkező előválasztási kampányában is.

Mindezek ellenére egyáltalán nem tűnik biztosnak választási sikere. Bár a gazdaság fellendülése sokat javíthat megítélésén, az elhúzódó iraki újjáépítés finanszírozása pont ezt a többletet viheti el. Szoros választási eredményt jósolni nem lenne hülyeség, bár bátor tipp sem.