Fegyverkezési versennyel fenyegetnek az oroszok

2007.04.11. 10:45
Bár az amerikaiak védekező fegyvereket telepítenének csak Csehországba és Lengyelországba, Oroszország fenyegetésnek érzi a lépést. A Kreml szerint az amerikai fegyverek egyértelműen Oroszország csapásmérő képességét veszélyeztetik, ezért saját arzenáljuk fejlesztésébe fognának. Ezzel újraindulhat a fegyverkezési verseny.

Katonai választ adna Oroszország az amerikaiak rakétafejlesztési programjára, írja a Guardian. A brit lap a hidegháború feltámadásától, új fegyverkezési versenytől tart.

Nem beszéltek róla

"Nagyon aggódunk és csalódottak vagyunk. [Az amerikaiak] nem tájékoztattak terveikről. Pedig ez hatalmas változást hoz az európai stratégiai egyensúlyban" - nyilatkozta a lapnak Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Az Egyesült Államok rakétavédernyője keretében szeretne felderítőradart és rakétakilövőket telepíteni Csehországba és Lengyelországba. A rakéták védelmi célokat szolgálnának, fő feladatuk az Európát déli irányból érő fenyegetések – azaz, egy feltételezett iráni rakétatámadás – elhárítása lenne.

Oroszország azonban az elmaradt egyeztetések miatt fenyegetésként fogja fel a rakétavédelmi rendszert. Az amerikaiak egyoldalú lépése miatt pedig szakértők szerint saját támadófegyverei fejlesztésébe, illetve stratégiai csapásmérő erői átrendezésébe foghat.

Átcsoportosítás, modernizálás

Bár a Kreml nem részletezte terveit, a Guardiannak nyilatkozó szakértők szerint a nukleáris támadófegyverek fejlesztésa, a rakéták mozgó kilövőállásokra áthelyezése és a nukleáris csapásmérő tengeralattjáró-flotta az Északi-sarkra vezénylése lehet a válaszlépés. Ez azt jelentené, hogy a rakéták és a csapásmérő erők is nehezebben felderíthetővé válnának.

Az oroszok lépése kicsit paranoidnak tűnik, hiszen az amerikaiak eredeti terveiben csak tízegynéhány rakétaelhárító rakéta telepítése szerepel. Az amerikai illetékesek többször is hangsúlyozták, hogy a Közép-Európába telepitendő rakétaelhárító rendszer teljesen hatástalan lenne a hatalmas nukleáris arzenállal rendelkező Oroszország ellen.

Nem hisznek Bushnak

Ezt azonban Oroszországban, de még az Egyesült Államok néhány szövetségesénél is megkérdőjelezik. "A rendszer elhelyezése nem hagy kétséget affelől, hogy a célpont valójában Oroszország és Kína atomarzenálja" - jelentette ki a Guardiannak Vlagyimir Belusz, Oroszország vezető rakétaelhárítási szakembere, aki szerint így az amerikai bázisok valós veszélyt jelentenek az oroszok fegyvereire. Ezért az sem elképzelhetetlen, hogy Oroszország közvetlenül az amerikai bázisok közelébe, a kalinyingrádi enklávéba telepít csapásmérő egységeket, közvetlenül fenyegetve ezzel Lengyelországot és Csehországot.

A fegyverkezési verseny esélyét növeli, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok mélyponton vannak. Vlagyimir Putyin februárban, a müncheni biztonsági konferencián tartott beszédében egypólusú világrend kialakításával vádolta az amerikaiakat. Mindeközben az olajbevételekből hatalmas költségvetési töbletet felhalmozó Oroszországban Putyin vezetésével újra feléledtek a birodalmi álmok.

Oroszország egyre nagyobb mértékben növeli gazdasági, ezen keresztül politikai befolyását az egykori Szovjetunió befolyási zónájában, Ráadásul, Európa gáz és olajszállítójaként stratégiai szerepet tölt be, és ezt agresszívan használja is.

Idegháború

Tehát Oroszország is terjeszkedési politikát folytat, mindeközben azonban az Egyesült Államokat vádolja a hidegháború újraindításával. Az oroszok szerint az amerikaiak, egyoldalú lépéseikkel megsértik a Szovjetúnió összeomlása utáni világrend alapját, ami a fegyverrendszerek kölcsönös és önkéntes korlátozásán alapult.