Senki nem törődik a francia külvárosi fiatalokkal

2006.12.07. 16:19
Egy rögtönzött közvélemény-kutatás szerint a külvárosokban a szavazásra jogosultak nagy része - főleg a fiatalok - nem vennének részt a májusi elnöki választásokon Franciaországban, közli a TV5 Monde. Mi lehet az oka, hogy a politikai változásokra leginkább rászorulók ennyire érdektelenek a politika iránt?

Párizs hírhedt külvárosaiban (Clichy sous Bois, Bobigny, La Courneuve) élnek jórészt az egykori afrikai országokból érkezett bevándorlók leszármazottjai. Életkörülményeik rendkívül rosszak. Mindennaposak a rendőri összecsapások, a gyújtogatások és a verekedések. Nagy a 18-25 évesek között a munkanélküliség aránya. Keveseknek van egyáltalán állandó lakhelyük, ha van is, akkor az rendszerint lakhatatlan. A külvárosok lakosai leszakadtak a francia társadalomról, és ez a hézag csak erősödött a tavaly őszi zavargások óta. A probléma megoldása egyre sürgősebb, és radikális változtatásokat kíván a kormány hozzáállásán.

Érdekes módon a 2007-es elnökválasztás jelöltjei közül senki sem kínál megoldást a problémára, pártprogramokban sehol sem találni konkrét megoldási javaslatot. Természetesen mindenki kerülgeti a forró kását, senkinek sem célja adott esetben kevesebb szavazatot jelentő csoport szimpátiáját megnyerni, a nagyobb támogatottságot adó csoport elvesztésének kárára.

A szocialisták a szabadelvűeket célozzák

A szocialisták (PS) hivatalos jelöltje, Segolene Royal programjában kitűzte a lakásgondok megoldását, évi 120 ezer új lakás felépítésével a rászorulók számára, írja a szocialista párt hivatalos honlapja. Engedélyezné többek között a homoszexuális párok gyermekvállalását, megreformálná a munkatörvényt, és növelné a kereseteket. Nem véletlenül tartják sokan Royalt liberális politikusnak. Ugyanakkor keményebben lépne fel a fiatalkori bűnözés ellen, és szabad kezet adna a rendőrségnek a bűnözés visszaszorításában. Mindezekért társadalmi bázisa leginkább a családosok és a nők. Négygyerekes családanya lévén ő is valamiféle egzisztenciával rendelkező szabadelvű franciák képviseletét tűzte ki célul.


Ezzel szemben az UMP várható jelöltje, a jelenlegi belügyminiszter, Nicolas Sarkozy egyfajta "nyugodt törést" tervez, írja a Le Monde. Programja hivatalosan nincs, ugyanis még nem választották meg a párton belül elnökjelöltnek, de nagy biztonsággal megjósolható, hogy ő fogja képviselni az Népi Unió Mozgalmát a tavaszi választásokon. Az ő tervei között is szerepel a munkavállalás jogi hátterének megreformálása, bár májusban pártjának nem sikerült keresztülvinnie azt a törvényt, ami a 26 év alatti fiatalokat sújtotta volna leginkább. Országszerte tüntetésekkel tiltakoztak a fiatalok a korlátozó intézkedés ellen.

Sarkozy csőcselékezése nem volt népszerű

Még nyilvánosságra hozott program nélkül is Sarkozynek nagy előnye van, viszont a fiatalok körében nem örvend túl nagy szimpátiának. A külvárosok lakóira tett "csőcselék" megjegyzéssel, és a tüntetéseken, focimeccseken durván, erőszakosan fellépő rendőrök miatt semmiképp sem számíthat a fiatal kisebbség szavazatára.