Lefújták a 'százezres' székelyudvarhelyi ellentüntetést

2006.03.13. 21:44
A Nagy Románia Párt elnöke, Corneliu Vadim Tudor az államfővel és a titkosszolgálat vezetőjével folytatott megbeszélésein garanciát kapott arra, hogy március 15-én nem kiáltanak ki semmiféle "székelyföldi autonómiát". Ezért lefújta a Székelyudvarhelyre szervezett, százezresnek ígért ellentüntetését.

Miközben a bukaresti kormányzati tényezők és az RMDSZ vezetői nyugalomra intenek, Romániában egyre fokozódik a nyomás a március 15-ei Székely Nagygyűlés előtt. A Székelyudvarhelyre tervezett rendezvény kapcsán, amelyen az autonómia lesz a legfőbb téma, Corneliu Vadim Tudor azzal fenyegetőzött, hogy százezer románt fog Székelyudvarhelyre vinni, hogy megakadályozza a székelyek rendezvényét. A Nagy Románia Párt (PRM) vezére maga jelentette be hétfőn, hogy elállt korábbi szándékától.

Nem akarja keresztezni a rendfenntartókat

Tudor azután döntött így, hogy számos megbeszélést folytatott Traian Basescu államfővel, Vasile Blaga belügyminiszterrel, valamint Radu Timoftéval, a belföldi hírszerző szolgálat (SRI) igazgatójával. Mint mondta, mindegyiktől biztosítékot kapott arra, hogy március 15-én nem kiáltanak ki semmiféle "székelyföldi autonómiát", s hogy a helyzetet a román hatóságok megfelelő mértékben ellenőrzésük alatt tartják. "Azért is határoztam így - mondta Tudor -, hogy az embereink semmiféle formában ne keresztezzék a rendfenntartó erők tevékenységét". Azt is hozzátette viszont: "Éberek maradunk, és szükség esetén be fogunk avatkozni".

A politikus időközben lefújt akciójával kapcsolatban a Cotidianul című román lap most hétfői számában megszólaltatta az udvarhelyi románság egy-két képviselőjét, akik elmondták: jobban félnek Tudoréktól, mint a székelyektől. (Székelyudvarhely lakosságának 2 százaléka román, mintegy ezer emberről van szó.) Egészen pontosan a megkérdezettek azt mondták, hogy akár tízezer magyar érkezését is el tudnák viselni, csak ne jelenjen meg Tudor százezer románnal.

Szász Jenő nem fél Tudortól

Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere az MTI-nek korábban elmondta, hogy nem számít provokációra, incidensre a március 15-ére meghirdetett rendezvényükön. Tudor fenyegetésének sem hitt a városvezető, aki megjósolta, "Vadim nem hozza el csapatát, péntekig nem is kérte az engedélyt, tehát esélye sincs már törvényes keretek között megszervezni tüntetését, a román hatóságok sem tennék ezt lehetővé".

Szász Jenő a bukaresti tárgyalásokról
Székelyudvarhelyen zavartalanul zajlik majd le a március 15-ei székely nagygyűlés - biztosította pénteken Bukarestben Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester Traian Basescu államfőt. Szász Jenő az MTI-nek elmondta: "a saját szemüvegén keresztül" tájékoztatta az államelnököt a romániai magyarság helyzetéről, részletesen kitérve a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közötti ellentétre is. Március 15-ével kapcsolatosan megnyugtatta az elnököt: az ünnepség rendben zajlik majd le, a prefektúrával, a rendőrséggel és a csendőrséggel már egyeztettek a biztonsági intézkedéseket illetően. Szász Jenő meghívta Traian Basescut a március 15-ei ünnepségre, az államfő pedig - mint mondta - "elfogadta a meghívást", de jelezte: ha nem is tudna elmenni éppen március 15-én, egy későbbi időpontban megteszi látogatását.

Tudornak nincs is annyi embere, amennyiről beszél, de ő maga sem gondolta komolyan fenyegetését - szögezte le a székelyudvarhelyi polgármester.

Ugyanakkor az Adevarul című román lap hétfői számában arról ír, hogy egy Szatmárnémetiben zajló rendezvényen Szász Jenő a magyar kormányt és az RMDSZ-t bírálta, amiért nem álltak a székelyek autonómiatörekvései mellé.

Az RMDSZ mérsékelt marad

Ugyanezen a tanácskozáson, Csapó József, a Székely Nemzeti Tanács vezetője arról beszélt, hogy az ENSZ figyelmét is felhívták a március 15-ei nagygyűlésre, márminthogy az ENSZ kísérje figyelemmel az ott történő eseményeket.

Az Adevarul egy másik cikke szerint az RMDSZ elnöke, Markó Béla a kedélyek lecsillapítására helyezi a hangsúlyt, és üdvözölte, hogy a román elnök Traian Basescu fogadta Szász Jenőt Bukarestben. Markó szerint az idei március 15-ei ünnepségekre nem hívtak meg magyarországi politikusokat Erdélybe, mert nem akartak belekeveredni az anyaországi kampány csatározásokba.

Basescu elismerte Szász Jenőt

Basescu és Szász Jenő tanácskozása sokak figyelmét felkeltette. Az erdélyi Szabadság című lap például az "Oszd meg és uralkodj" elvét fedezte fel a román államelnök viselkedésében. A lap szerint, amikor az államfő a Cotroceni-palotában fogadta Székelyudvarhely polgármesterét, "pofont adott" a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, az RMDSZ-nek.

A lap megállapítja: ami a hevesebb vérmérsékletű székelyeknek és a Szász Jenő támogatásában fantáziát látó magyarországi politikai erőknek évek óta nem jött össze, Basescunak egy csapásra sikerült: azzal, hogy hivatalába rendelte Szász Jenőt, gyakorlatilag legitimizálta, elismerte őt a romániai, az erdélyi magyar politika egyik jelentős "szereplőjének", az RMDSZ ellenzéke vezetőjének.

Oszd meg és uralkodj!

Ami történt, az a kommentátor szerint jól megfontolt lépés, s pontosan illeszkedik a basescui stratégiába. Kezdő diktátorocskák hasznos-praktikus kézikönyvében az "oszd meg és uralkodj!" fejezetnél keresendő a dolgok nyitja - állapítja meg.

Hónapok óta tart ugyanis az ádáz harc az RMDSZ és koalíciós társa, a - Basescut maga mögött tudó - Demokrata Párt (PD) között a kisebbségi törvénytervezetet illetően. A konfliktus alapja: Basescu a koalíció létrejötte óta nem tudja megemészteni, hogy teljhatalmát az olyan, támogatottságukat tekintve "elhanyagolható" pártocskák korlátozzák, mint a konzervatívok és az RMDSZ, a liberális-demokrata szövetség pedig gyakorlatilag továbbra is rájuk van utalva a parlamentben.

Funar felderítő úton Hargitában és Kovásznában

Szintén az Adevarul számol be arról, hogy nemcsak Corneliu Vadim Tudor próbálta aktivizálni magát, hanem egy másik ismert magyarellenes politikus, Gheorghe Funar is. Ő Kolozsvár polgármestere volt korábban, jelenleg a Nagy Románia Párt főtitkára. Funar szombaton érkezett Hargita és Kovászna megyékbe, vagyis Székelyföldre, "felderítésre".

Párttársaival találkozott a helyszínen, valamint a két megye ortodox püspökével, Ioan Selejannal. Funar ezután Sepsiszentgyörgyön nyilatkozott. Mint mondta, azt várják a román államfőtől, hogy tiltsa be vagy függessze fel a székelyek nagygyűlését. Keddig várakoznak - tette hozzá -, de addig is készenlétben vannak, és 41 megyéből szereztek buszokat, amelyek bármikor indulásra készek. Ezzel nyilvánvalóan Corneliu Vadim Tudor korábbi ígéretére, százezer román Székelyudvarhelyre szállítására célzott Funar.