Grúzia: 16 körzetben meg kell ismételni a választásokat

2003.11.10. 15:28
Sorozatos ellenzéki tüntetések után a grúz választási bizottság úgy döntött, hogy egyes körzetekben meg kell ismételni a szavazást. Az érintett körzetekben két héten belül kell megismételni a szavazást.
Az elmúlt héten több ezer ember tüntetett a november 2-i grúz parlamenti választás végeredménye ellen. A demonstrálók szerint visszaélések történtek a szavazás során. Hétfőn a Grúz Központi Választási Bizottság elrendelte, hogy a nyolcvanöt választókerületből tizenhatban meg kell ismételni a szavazást. A szavazásokat a következő két hétben kell lebonyolítani.

Szabálytalanságok

Az érintett körzetekből ötben szabálytalanságokat tártak fel a vizsgálatok, tizenegy körzetben pedig nagyon kis szavazatkülönbséggel győzedelmeskedett a jelölt. Bár a viták tovább folytatódnak, a bizottság 56 körzetben nyilvánított győztest. A már említett 16 körzeten kívül másik tizenhárom körzet eredményével kapcsolatban is felmerültek kételyek -jelentette a CNN.

Vezet az elnöki párt

Az eddigi eredmények szerint az Eduard Sevardnadze grúz elnök vezette Új Grúziáért tömörülés szerezte meg a legtöbb szavazatot. Második helyen áll a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Mihail Szaakasvili volt igazságügy-miniszter vezette jobboldali radikális Nemzeti Mozgalom. Szintén túllépte a 7 százalékos parlamenti küszöböt a baloldali Grúz Munkáspárt, a Nino Burdzsanadze parlamenti elnök vezette Grúz Demokrata Párt és Aszlan Abasidze adzsar vezető Megújulás Pártja.

Csalás?

A választások előtt készült közvélemény-kutatások azt valószínűsítették, az Új Grúziáért tömörülés csak a harmadik helyen végez. Az ellenzékiek a választások után megvádolták a kormányt, hogy elcsalta a választásokat. A tüntetők Tbiliszi utcáira vonultak és Sevardnadze lemondását, valamint új választás kiírását követelték. Ám az elnök eddig elutasította ezt, mondván ehhez csak a választási bizottságnak van joga. "A tüntetések addig folytatódnak, amíg a kormány nem teljesíti követeléseinket" - mondta Mikhail Szaakasvili ellenzéki vezető.

Lövöldözés

Az elmúlt héten több békés tüntetés volt a grúz fővárosban. Pénteken azonban civil ruhás fegyveresek támadtak a stadionban összegyűlt tüntetőkre Zugdidiben. Szemtanúk szerint a támadók csak a levegőbe lőttek, és kézigránátjaikat sem használták, ugyanakkor a tüntetők közül többen megsérültek. A grúz televízió riportere szerint a stadionban tartózkodó rendőrök csak nézték az eseményeket, de nem avatkoztak közbe. Egyelőre nem tudni, hogy a fegyveresek milyen szervezethez vagy csoporthoz köthetők.