Zaklatással vádolják az ENSZ menekültügyi főbiztosát

2004.05.18. 15:16
Vizsgálatot folytat menekültügyi főbiztosa ellen az ENSZ. Ruud Lubberst egy negyvenes éveiben járó amerikai munkatársa vádolta meg. A holland diplomata tagadja a vádakat.
Szexuális zaklatással vádolja az ENSZ menekültügyi főbiztosát a szervezet (UNHCR) egyik amerikai alkalmazottja. A negyvenes éveiben járó nő a New York Timesnak elismerte, hogy feljelentést tett, részleteket azonban nem kívánt közölni.

Furcsálja

A hírt Ruud Lubbers főbiztos is megerősítette, egyben tagadta a vádakat. Az amerikai alkalmazott szerint Lubbers egy december 18-i találkozón zaklatta. A holland diplomata, aki 1982-től 1994-ig Hollandia miniszterelnöke is volt, furcsának tartja, hogy a nő négy hónappal a vélt incidens után tett feljelentést.

Lubbers szerint a találkozón öt másik férfi társaságában vett részt. A New York Times értesülései szerint a zaklatás a találkozó végén történt.

Az esetet egyelőre az ENSZ sem kívánta kommentálni, mivel még folyamatban van a vizsgálat.

Nem tolerálja a zaklatást

Lubberst 2000 októberében választották az UNHCR főbiztosává. A menekültügyi főbiztosság irányítása alatt élte meg története legnagyobb botrányát. 2002-ben több jogvédő szervezet is úgy vélte, hogy az UNHCR afrikai személyzetének tagjai szexuális szolgáltatásokat várnak el a menekültgyerekektől és a fiatal nőktől az élelemért cserébe. A szervezet belső vizsgálata a negyvenhárom feltételezett eset közül tizet talált valósnak, ebben azonban ENSZ-alkalmazottak nem voltak érintettek.

Lubbers akkor tolerálhatatlannak nevezte az esetet. "A humanitárius szervezetekben egyáltalán nincsen helye olyanoknak, akik a legsebezhetőbbeken, a gyermekeken élősködnek" - jelentette ki az AP-nek nyilatkozva.