Fegyverzetellenőrzés porszívóval

2002.11.18. 10:18
Elindultak Irakba az ENSZ fegyverzetellenőrei feltakarítani az "évek alatt felhalmozott szemetet". Amennyiben Irak a legkisebb mértékben is akadályozza az ellenőrök tevékenységét, azonnali amerikai katonai csapásra számíthat. Husszeinék mégis inkább a kémkedéstől tartanak, egyben remélik az "igaztalan amerikai vádak" bukását.
"Új fejezet kezdődik a fegyverzetellenőrzések történetében" - jelentette ki Ewen Buchanan, az ENSZ és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) ellenőreinek szóvivője a csoport Irakba indulása előtt a larnacai repülőtéren. Elmondása szerint az UN feliratú repülőgép "porszívókat" szállít, hogy "feltakarítsák az évek alatt felhalmozott szemetet".

Mosoly, integetés

Hans Blix, az ENSZ fő fegyverzetellenőre és Mohamed al-Baradei, a NAÜ elnöke nem kívántak nyilatkozni, az AP jelentése szerint azonban mosolyogva integettek az újságíróknak. Iraknak az ENSZ 1441. számú határozata értelmében teljes hozzáférést kell biztosítania az ellenőröknek az összes feltételezett tömegpusztítófegyver-raktárhoz. Amennyiben Husszeinék ezt nem teszik meg, az Egyesült Államok azonnali csapással fenyeget.

Támadás fenyegeti Irakot akkor is, ha a december 8-i határidőig nem készíti el tömegpusztító fegyvereinek leltárát, vagy nem nyújt meggyőző bizonyítékot ezek megsemmisítéséről.

Igazságtalan amerikaiak

"Az ENSZ fegyverzetellenőrei az előző megbízatásuk idején az amerikaiak javára kémkedtek" - írta az al-Tavra, Husszein Baath pártjának szócsöve. A hivatalos közlöny reményét fejezte ki, hogy az új ellenőrök "elkerülik ezt a csapdát". Irak bizonyítani szeretné, hogy "nem rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel" - írja a Babil, az idősebbik Husszein-fiú, Udaj napilapja. "Az igazságtalan amerikaiak végre békén hagyhatnák a Biztonsági Tanácsot, és befejezhetnék országunk igazságtalan ostromát" - összegzi szerkesztőségi cikkében Udaj lapja a mértékadó kormányzati véleményeket.

Az ENSZ fegyverzetellenőrei 1998-ban kölcsönös vádaskodások közepette hagyták el az országot. Irak szerint a csoport az amerikaiak javára kémkedett, az ellenőrök szerint Irak akadályozta a tömegpusztító fegyverek felderítését. A csoport távozása után az amerikai és a brit légierő négy napig bombázta Irakot.