Irak mégsem fogadta el a BT-határozatot

2002.11.10. 18:10
Az iraki külügyminiszter szerint Husszein nem is fogadta el az ENSZ határozatát. A szöveget egyelőre tanulmányozzák és utána majd lesz valami. Colin Powell amerikai külügyminiszter vasárnap kijelentette, hogy Szaddám Huszein iraki elnök helyében nagyon komolyan venné az amerikai katonai fenyegetést.
Nadzsi Szabri iraki külügyminiszter cáfolta szombat éjjel, hogy országa elfogadta volna a Biztonsági Tanács 1441-es számú határozatát.

Az Arab Liga tagállamainak külügyminisztereivel Kairóban tartott találkozója után Szabri közölte, hogy Irak egyelőre tanulmányozza a pénteken elfogadott BT-határozatot, és még nem döntött álláspontjáról. Röviddel e nyilatkozat elhangzása előtt Szaud el-Feiszal szaúd-arábiai külügyminiszter azt mondta újságíróknak, hogy Irak elfogadta az iraki tömegpusztító fegyverek leszereléséről hozott határozatot.

Egyiptom remél

Ahmed Maher egyiptomi külügyminiszter megerősítette, hogy Irak hivatalosan még nem döntött, de reményei szerint a válasz pozitív lesz. Optimizmusát arra alapozza, hogy meghallgatták Szabri beszámolóját az iraki álláspontról, és ebből kitűnt, hogy Irak kész együttműködni az ENSZ fegyverzetellenőreivel. - Irak meg nem hozta nyilvánosságra hivatalos álláspontját, de a legmagasabb szintű bagdadi vezetők késznek mondták magukat az együttműködésre bármely olyan határozat alapján, amely biztosítékokat tartalmaz arra nézve, hogy nem irányozza elő a katonai csapás lehetőségét - mondta Maher az AFP jelentése szerint.

Szabri megbeszélést tartott szíriai kollégájával, Faruk as-Saarával. A Biztonsági Tanácsnak az arab országok közül jelenleg csak Szíria tagja. A nem állandó BT-tag Szíria külügyminisztere beszámolta Szabrinak azokról az erőfeszítésekről, amelyeket "országa tett a BT-tagállamok körében és a legfelsőbb szinten is, hogy biztosítékot kapjon arra nézve: a határozat nem sérti Irak egységét, szuverenitását és területi integritását, illetve lehetővé teszi a katonai hadművelet elkerülését".

Meglepetésre Szíria is igennel szavazott pénteken a Biztonsági Tanácsban, miután állítása szerint nemzetközi, így amerikai garanciákat kapott arra, hogy nem alkalmaznak egyoldalúan erőt Irak ellen.

"Komolyan kellene venni"

Colin Powell amerikai külügyminiszter vasárnap kijelentette, hogy Szaddám Huszein iraki elnök helyében nagyon komolyan venné az amerikai katonai fenyegetést. Powell ezt az amerikai CBS televízió műsorában mondta el, összefüggésben George Bush katonai terveivel, amelyet a The New York Times napilap szellőztetett meg. Andrew Card, a Fehér Ház stábfőnöke az NBC televíziónak nyilatkozott vasárnap, és közölte: az Egyesült Államoknak nincs szüksége az ENSZ felhatalmazására az Irak elleni esetleges katonai támadáshoz. Card úgy vélekedett, hogy ha Irak megsérti a Biztonsági Tanács által pénteken elfogadott határozatot, akkor a világszervezet megvizsgálja a fejleményt, ugyanakkor a hadműveletekhez az amerikai csapatoknak nincs szükségük semmilyen engedélyre az ENSZ részéről.

Condoleezza Rice amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint a nemzetközi fegyverzetellenőröknek "nulla toleranciát" kell tanúsítaniuk az iraki rezsim fegyverkezési programjainak mostani vizsgálata során, és az iraki hatóságok részéről tapasztalható bármilyen akadályoztatás a BT-határozat megszegését jelenti. Rice a Fox hírtelevízió musorában beszélve kételkedett abban, hogy Szaddám Huszein teljesen együttműködik majd az ENSZ által támasztott feltételekkel. Ez esetben azonban mindenki számára világossá válik majd, mit jelent a határozatban foglalt "súlyos következmény" kitétel: "Az amerikai elnök nem csinált titkot abból, hogy katonai erő bevetését tervezi arra az esetre, ha Irak nem múködik együtt békés úton" - mondta el Rice.

Szaddám Huszein iraki elnök vasárnap utasította a parlamentet, hogy sürgősen üljön össze és foglaljon állást a Biztonsági Tanács pénteki határozatáról, amely súlyos következményekkel helyez kilátásba, amennyiben Bagdad ismét akadályozná az ENSZ-fegyverzetellenőrök munkáját. Arról egyelőre nem érkezett hír, hogy a testület mikor kezdi meg tanácskozását. A dpa kommentárja szerint arab testvérei arra biztatják Szaddámot, hogy fogadja el az ENSZ feltételeit, és kímélje meg önmagát és őket egy újabb öbölháborútól, amelyet nem nyerhet meg.

Rossznak és Igazságtalannak tartják a határozatot

Irak néhány napon belül választ ad az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki határozatára - közölte szombaton a hivatalos iraki hírügynökség, az INA. "Bár a Biztonsági Tanács által hozott 1441-es számú határozat rossz és igazságtalan, Irak vezetése higgadtan tanulmányozza azt, és a következő napokban megfelelő választ ad" - közölte az iraki hírügynökség, hivatalos forrásokra hivatkozva. Az egyhangúlag meghozott döntésében a BT tömegpusztító fegyvereinek leszerelésére szólította fel a közel-keleti országot, s ellenkező esetre súlyos következményekkel fenyegette meg. A határozat hét napot ad Bagdadnak, hogy elfogadja a határozatban foglalt leszerelési követeléseket, és 30 napot arra, hogy pontos és teljes nyilatkozatot tegyen vegyi, biológiai és nukleáris fegyverprogramjainak állásáról.