Erősítést küldenének Irakba a britek

2004.04.26. 17:12
Kétezer fős erősítés küldését tervezi Irakba Nagy-Britannia. Az ország szeptembertől átveheti a magyar szállítóalakulatot is magába foglaló többnemzetiségű hadosztály vezetését a lengyelektől. A spanyolok kivonulásával meggyengült hadosztálytól két tartomány már az amerikaiak ellenőrzése alá került. Az országban folytatódnak a lövöldözések és a robbantások.
Brit parancsnokság alá kerülhet a jelenleg lengyel irányítású többnemzetiségű hadosztály az ősztől Irakban. A magyar szállítózászlóalj is lengyel parancsnokság alatt szolgál. Az amerikai hadsereg két - eddig a spanyol hadsereg ellenőrzése alá tartozó - tartomány ellenőrzését vette át a hadosztálytól.

Új zászlót kap Irak
Negyven év után új zászlaja lesz Iraknak. Az iraki ideiglenes kormányzótanács hétfői döntése értelmében az új zászlónak tükröznie kell az ország etnikai összetételét és az iszlám szerepét. A bevezetendő lobogón fehér alapon két kék és egy sárga csík látható. A kékek a Tigris és az Eufrátesz folyókat jelképezik, a sárga csík pedig az ország északi részén elterülő kurd térséget. A zászló felső részén lévő fehér mező közepén egy félhold jelképezi az iszlámot.
Új csapatok kellenek

Lengyelország a két tartomány átadása után három tartomány biztonságáért felel majd és nyolcezres alakulatot irányít. Az alakulatban két és félezer lengyel katona szolgál. A lengyelek megbízatása szeptemberben jár le, és egyelőre nem tudni, hogy meghosszabbítják-e a jelenlétet.

Az új feladatok és az iraki helyzet eldurvulása miatt felmerült, hogy Nagy-Britannia újabb csapatokat küldjön az országba. Irakban jelenleg hétezerötszáz brit katona szolgál, a hadsereg az ország déli részét felügyeli.

Túl fontos feladat

A Times értesülései szerint a hadügyminisztérium kétezer fős csapaterősítést tervez. "Nyilvánvaló, hogy a hadsereg túlterhelt, de az iraki küldetés kardinális fontosságú" - nyilatkozta Nicholas Soames védelmi minisztériumi szóvivő a BBC Radio 4-nek.

Figyelemelterelő kivonulás

A spanyolok és a hondurasiak mellett Szlovákia is csapatai kivonását fontolgatja - jelentette az MTI. Az eddig csak az ellenzéki kommunisták által követelt lépést a kormányzó kereszténydemokraták belügyminisztere is felvetette. Nem lehetetlen azonban, hogy Vladimir Palko csak a belpolitikai problémákról próbálja elterelni a figyelmet. "Ideje korrekt párbeszédet kezdeni Irakról, mert igenis vannak olyan problémák, amikről többet kellene beszélni a kormányválságnál" - jelentette ki. A szlovák közvélemény háromnegyede egyébként a csapatok visszahívása mellett van.

Irakban a héten sem hagyott alább az erőszak, délelőtt a két nappal meghosszabbított tűzszünet ellenére nehézfegyverekkel lőtték egymást a tengerészgyalogosok és a szunnita lázadók Fallúdzsánál. Bagdadban is robbanás történt, egyelőre ismeretlen okból. Beszámolók szerint rárobbant egy fegyverjavító műhely a járőröző amerikaiakra. Hivatalosan nem számoltak be áldozatokról, szemtanúk szerint azonban legalább tíz amerikai megsérült.