Újabb eltitkolt mészárlás lepleződött le Irakban

2006.06.02. 10:33
Megint előkerült egy videófelvétel az ártatlan irakiakat mészárló amerikaiakról. A BBC értesülései szerint az amerikaiak márciusban, Isakiban végeztek ki 11 civilt, köztük 5 gyermeket és 4 nőt.

Újabb eltitkolt amerikai mészárlást leleplező videofelvételek kerültek a BBC birtokába. A mészárlás márciusban történt az iraki Isaki városában. Az akcióról készült hivatalos beszámoló szerint négy iraki civil vesztette életét, amikor az összecsapások során rájuk omlott házuk.

A hivatalos jelentést az iraki hatóságok a kezdettől fogva vitatták, ők tizenegy ártatlan civil halálát jelentették. A BBC birtokába került felvételek az irakiak állításait támasztják alá.

Az irakiak szerint az amerikai katonák egy besugótól kapott füles alapján feltételezték, hogy az egyik isaki házba egy al-kaidás terrorista érkezett. A házat körülzárták, behatoltak a még álló házba, majd kivégezték az ott tartózkodó tizenegy embert, köztük 5 gyereket és 4 nőt. Az áldozatok között egy hathónapos csecsemő és egy 63 éves nagymama is volt.

A BBC birtokába került felvételeken láthatóak az áldozatul esett felnőttek és gyerekek, ráadásul mindegyik holttesten jól látható, hogy golyó végzett velük. A BBC ugyanakkor nem tudta megerősíteni az iraki szemtanúk állítását, miszerint az áldozatokat közvetlen közelről lőtték agyon. Az iraki rendőrök szerint valamennyi áldozattal fejlövés végzett.

Az irakiak szerint a ház sem csak úgy omlott össze, hanem az akció végén - talán a nyomok eltüntetéséért - az amerikaiak felrobbantották.

A BBC értesülései szerint az amerikai hadsereg már vizsgálatot indított az ügyben, ahogy ettől függetlenül az irakiak is. Az amerikaiak számára rosszabbkor nem is jöhetett volna az újabb mészárlás híre, hiszen az elmúlt napokban kellett beismernie az amerikai hadvezetésnek, hogy tavaly novemberben Hadithában amerikai tengerészgyalogosok bosszúakciójának esett áldozatul 24 ártatlan iraki. Azt is vizsgálják, hogy a tengerészgyalogosok parancsnokai szándékosan tussolták-e el az ügyet.

Az amerikai hadsereg most katonái "morális továbbképzésére" készül. A BBC helyszíni tudósítója szerint az irakaiak meglehetősen cinikusan tekintenek a szerintük PR-akcióra.