Izrael cáfolja, hogy lelőtték volna egy gépét

2006.07.17. 14:15
A bejrúti reptér és a kikötő bombázásával, illetve a Hezbollah baalbeki bázisainak lövetésével folytatta megtorló hadműveleteit Izrael. A Hezbollah rakétákkal lövi Észak-Izraelt, a zsidó állam cáfolja, hogy szárazföldi egységei beavatkoztak volna, és azt is, hogy egy gépét lelőtték volna Bejrút fölött.

Magyar idő szerint hétfő délután Haifa észak-izraeli városban megszólaltak a légvédelmi szirénák, s alighanem ismét a Hezbollah iszlám milícia rakétái érték el a települést. Haifa kikötőjében hatalmas füst látható, valószínűleg oda már be is csapódott egy rakéta. Egy másik a tengerbe zuhant a CNN értesülései szerint.

A CNN szerint az a videó, amelyet arab televíziók mutattak be, és amely szerint egy izraeli repülőgépet lelőttek Libanon fővárosa, Bejrút fölött, elképzelhető, hogy csak egy rakéta lezuhanását ábrázolja. Az izraeli haderő szóvivője szerint nem az ő katonai gépük zuhant le Bejrútban.

22 polgári áldozat Szúrban
Huszonkét polgári áldozatot követelt a Szúr (Türosz) és egy minibusz elleni izraeli légi csapás Bejrúttól délre - közölte hétfőn a rendőrség és a libanoni vöröskereszt. Egy család tíz tagjának holttestét emelték ki Szúr városában egy épület romjai alól, amelyet vasárnap lőtt rakétákkal az izraeli hadsereg - jelentette be a libanoni vöröskereszt. A család az épület óvóhelyén keresett menedéket, az áldozatok közül hatan gyermekek. Az épületben egy műszaki intézmény működött, és a biztonsági szolgálatoknak nem volt tudomása arról, hogy polgári személyek tartózkodnak az óvóhelyen. A városban egy másik vasárnapi izraeli légitámadásban, amelyet a polgári védelem egyik épületére mértek, tizenhat ember vesztette életét. Tizenkét civilt, köztük két nőt és három gyereket, ölt meg hétfőn egy izraeli föld-levegő rakéta, amely telibe találta minibuszukat Bejrúttól délre.

Nem sokkal ezután a Hezbollah gerillái ellen indított harc folytatását ígérte a jeruzsálemi parlamentben az izraeli kormányfő, kilátásba helyezve a libanoni síita szervezet infrastruktúrájának elpusztítását. Ehud Olmert Szíria és Irán ügynökeinek nevezte a Libanonban és a Gázai övezetben tevékenykedő arab fegyvereseket. Egyúttal leszögezte: az ellenük indított offenzíva mindaddig folytatódni fog, amíg ki nem szabadul fogságukból az elrabolt három izraeli katona, és a libanoni hadsereg át nem veszi az Izraellel határos dél-libanoni térség ellenőrzését.

Szintén hétfőn délután Libanonba érkezett hétfő délután Dominique de Villepin francia kormányfő, hogy kifejezze Franciaország szolidaritását a libanoni néppel.

Az izraeli kormányszóvivő ugyanakkor azt cáfolta, hogy a zsidó állam szárazföldi erői is beavatkoztak volna Libanonban.

Előzőleg, még hétfőn reggel három nagy robbanás rázta meg Bejrút déli, a Hezbollah fellegvárának számító elővárosát. Az izraeli légierő a repteret és a városi kikötőt is bombázta, ez utóbbi lángokban áll. A kikötői hatóság közlése szerint a támadásban ketten meghaltak. A két civil összeégett, szétszaggatott holtteste egy parkolásra használt területen feküdt a kikötő területén, és a helyről fekete füst szállt fel egy közelben tartózkodó tudósító szerint.

Hétfőn európaiak százai kezdhették meg a szervezett menekülést a hatodik napja bombázott országból. A brit hadsereg két szállítóhelikoptere hajnalban 40 brit állampolgárt menekített ki Bejrútból. Az országban 350-4000 brit család és 10 000 libanoni-brit kettős állampolgár él. Franciaország kompokon kezdte kimenekíteni a francia állampolgárokat, a bejrúti követség előtt mintegy kétezren gyülekeznek. Az országban jelenleg 14 000 francia-libanoni kettős állampolgár és 5-6000 turista tartózkodik.


Bejrúti franciák evakuálásra várva

Oroszország Jordániába küldött repülőket, ahová busszal szállítják a Libanonban és a palesztin területeken rekedt oroszokat és a volt szovjet köztársaságok térségben tartózkodó állampolgárait.

A Hezbollah bázisait bombázzák

Az izraeli hadsereg szóvivője szerint a légierő és a tüzérség hatvan támadást hajtott végre a libanoni Baalbek és a Bekaa-völgy keleti részében. Baalbek a Hezbollah második jelentősebb központja, ahol 1982-ben a szervezet létrejött.


Bombázás Libanonban, rakétatámadás Haifában

Baalbek környékén nagy kiterjedésű kiképző központ van, valamint a szervezet raktárai. Elképzelhető, hogy a Hezbollah vezetői - bejrúti központjuk izraeli lerombolását követően - oda teszik át székhelyüket. Lehetséges, hogy a térségben tarják fogva azokat az izraeli katonákat is, akiket a szervezet korábban elrabolt. Az 1980-as években több nyugati túszt az iszlámisták ebben a térségben rejtettek el.

Legalább tizenöten vesztették életüket a hétfő hajnali légitámadásokban Libanonban. Az izraeli légierő Tripoli kikötőárosát és Baalbeket is támadta. A halottak közül heten a libanoni hadsereg katonái.

Támadják a haditengerészetet

A katonák Tripoli közelében, a tengerparti Abdé katonai bázisán lelték halálukat. Az izraeli légierő támadta a libanoni haditengerészet tripoli támaszpontját is, a rakétatámadásban négyen megsebesültek. Izrael már csütörtökön bejelentette, hogy teljes blokád alá kívánja vonni Libanont.


Forrás: about.com

A légierő gépei kilenc hullámban támadták Baalbek városát, a Hezbollah egyik főhadiszállását. A támadásban három civil vesztette életét. Találat ért két üzemanyagtöltő-állomást és a Hezbollah több intézményét.

Bombák Dél-Libanonra

Bobázták Dzsalalát és Htaurát, a két dél-libanoni településen öten, Bejrútban hárman vesztették életüket. A légierő újra bombázta a bejrúti repteret is.

Az izraeli hadsereg a múlt szerdán kezdett hadműveleteket Libanonban, miután a Szíria és Irán támogatását élvező, a libanoni kormányban is szerepet vállaló terrorcsoport, a Hezbollah fegyveresei behatoltak izraelbe és két katonát túszul ejtettek. A Hezbollah az izraeli katonai akcióra válaszolva rakétákkal lövi a libanoni határhoz közeli telepeket, illetve iráni gyártású rakétákkal már Haifa városát is.

Az észak-izraeli kikötővárosban hétfő hajnalban légiriadó volt, de most nem csapódtak rakéták a városba. Vasárnap egy, a forgalmas pályaudvarra becsapódó rakéta kilenc civillel végzett.

A Hezbollah hétfőn is rakétákat lőtt ki Izraelre. Hajnalban tizenöt katyusa-rakétát lőttek ki Talel falu körzetére. A településen hárman megsebesültek. Rakétatámadás érte még Akko települést is, valamint Afula és Názáret - a legnagyobb izraeli arab város - környékét is.

Gázában is folytatták

Izrael a múlt szerda óta kétfrontos harcot visel, hiszen még a három hete a Hamász terroristái által elrabolt Gilad Salit tizedes kiszabadítására indított katonai akció sem zárult le. Az izraeli haderő hétfőre virradóra újabb bombatámadást intézett a Gázai övezet ellen, újra bombázták a palesztin külügyminisztérium Gáza városi épületét.

Egy héten belül ez volt a második izraeli támadás a palesztin külügyminisztérium épülete ellen, amelyben a bombázás idején nem tartózkodott senki. A robbanás következtében beomlott az épület egyik 8 emeletes szárnya, és károk keletkeztek a minisztérium tágabb szomszédságában álló mintegy félszáz épületben.

Az izraeli csapások miatt a palesztin terroristák álltak bosszút. Nábluszban bombamerényletet hajtottak végre, egy izraeli katona meghalt, hatan megsebesültek.

Az ENSZ főtitkára, Kofi Annan hétfőn azonnali tűzszünetet követelt, hogy megkezdődhessen a nemzetközi erők telepítése a libanoni-izraeli határra. A világ vezető gazdasági hatalmainak hétvégi, szentpétervári találkozóján hasonló igényt fogalmaztak meg a nagyhatalmak. Hétfőn várhatóan az ENSZ Biztonsági Tanácsa is napirendre veszi a válságot.

Salit tizedes elrablása, a konfliktus kiterjedése

június 25. vasárnap
Gilad Salit tizedest fogságba ejtik palesztin milicisták a Gázai övezet határán.

június 26. hétfő
Az elrablók Izraelben bebörtönzött palesztinok szabadon bocsátását követelik, az izraeli hadsereg körülveszi Gázát.

június 27. kedd
A milicisták 400 fogoly szabadságáért cserébe engednék el Salit tizedest

június 28. szerda
Az izraeli hadsereg légicsapást mér, majd bevonul a Gázai övezet déli részére. Már két izraeli túsz élete van a milicisták kezében.

június 29. csütörtök
Izrael őrizetbe veszi a kormányzó Hamász 20 parlamenti képviselőit és 8 miniszterét. Megtalálják az elrabolt telepes, Elijahu Aseri holttestét.

július 1. szombat
Az elrablók 1000 palesztin bebörtönzött szabadon bocsátását követelik.

július 3. hétfő
A palesztin milicisták 24 órás ultimátumot adnak Izraelnek.

július 4. kedd
Izrael nem enged a zsarolásnak, információi szerint Salit tizedes még életben van. A Hamász fegyvereseinek rakétája csapódik be Askelon belvárosába.

július 5. szerda
Az izraeli kormány "biztonsági zóna" kialakításáról dönt a Gázai övezetben, azaz egy évvel a kivonulás után ismét megszállja az övezet egyes részeit, hogy megvédje a közeli izraeli városokat a terroristák rakétatámadásaitól.

július 6. csütörtök
Izrael elfoglal több, egy éve kiürített egykori zsidó telepet a Gázai vezet északi részén. A légitámadásokban és a tüzérségi csapásokban legalább 12 palesztin veszti életét.

július 7. péntek
Fokozódnak az összecsapások, a légitámadásokra rakétatámadásokkal felelnek a palesztin terroristák. Igaz, az izraeliek egy nap alatt 26 terroristával végeznek.

július 11. kedd
A palesztin-izraeli konfliktusba beleszól Mahmúd Ahmadinezsád, Irán a holokausztról vallott sajátos nézeteiről és az atomenergia iránti elkötelezettségéről ismert elnöke is. Mint mondta, fokozódik a muzulmán nemzetek dühe.

július 12. szerda
Rakétatámadást indít Izrael ellen az Irán és Szíria támogatását élvező szélsőséges síita párt, a Hezbollah terrorcsoportja. A Libanonból támadó terroristák két izraeli katonát el is rabolnak. Izrael válaszcsapást indít, légiereje hidakat, utakat, terrorista állásokat bombáz, miközben több ezer katona szárazföldi inváziót indít.

július 13. csütörtök
Libanon azonnali és átfogó tűzszünetet kért, miután Izrael Bejrút egy déli kerületének evakuálására szólította fel. Libanon légi és tengeri blokád alatt van. A Hezbollah fegyveresei közben rakétákkal lőnek észak-izraeli városokat. Folytatódnak a harcok a Gázai övezetben is. Az USA megvétózta az Izrael elleni BT-határozatot.

július 14. péntek
Romokban a bejrúti reptér, Izrael továbbra is Libanon infrastruktúráját bombázza. A Hezbollah több tucat rakétát lő ki észak-izraeli városokra. Az ENSZ BT megkezdi tanácskozását. Izrael kivonul a Gázai övezet közepéről, de teljes készültségben marad.

július 15. szombat
Az izraeli légierő folytatta támadásait libanoni célpontok ellen, utakat, üzemanyagraktárakat bombáztak, a Hezbollah fegyveresei pedig több tucat rakétát lőttek ki észak-izraeli városokra. Az elmúlt napok összecsapásaiban 88 libanoni és 15 izraeli vesztette életét.

július 16. vasárnap
A Hezbollah, beváltva fenyegetéseit, rakétákkal lőtte Izrael harmadik legnagyobb városát, Haifát. Egy rakéta a város forgalmas vasútállomásán csapódott be, kilencen életüket vesztették. Izrael Irán felelősségét emlegette, mivel a Hezbollah iráni gyártású - szakértők szerint iráni katonák által is működtetett - rakétákkal tudja csak lőni Haifát. Az izraeli hadsereg mindeközben Gázát bombázta.