Sára, Márió
-6 °C
2 °C

A Hezbollah Haifát támadja, Izrael szerint iráni segítséggel

2006.07.17. 00:55
Vasárnap ismét behatoltak a Gázai övezet északi részébe az izraeli katonák. A támadó helikopterek rakétákat lőttek ki, és tűzpárbajt vívtak palesztin fegyveresekkel, miközben Izrael a libanoni Hezbollahhal harcolva egy második frontot nyitott. A vasárnap hajnali izraeli légitámadásoknak három palesztin halottja és legalább tíz sérültje volt. Reggel a Hezbollah rakétatámadást intézett Izrael harmadik legnagyobb városa, Haifa ellen, a becsapódás a forgalmas vasútállomásnál zajlott, kilenc halottja és több tucat sérültje van a támadásnak. Izraeli források Irán felelősségéről beszélnek.

Ismét bombázta a bejrúti nemzetközi repülőteret az izraeli légierő vasárnap este, lángra lobbantva egy repülőgép-üzemanyaggal teli tartályt.

Immár a negyedik alkalommal támadta az izraeli légierő a bejrúti nemzetközi repülőteret - Libanon egyetlen polgári kijáratát a világra -múlt hét szerda óta, amikor Izrael hozzákezdett a libanoni Hezbollah szervezet infrastruktúrájának módszeres megsemmisítéséhez.

Egy izraeli harci gép vasárnap este két rakétát lőtt ki Tirusz dél-libanoni kikötővárosban egy polgári védelmi irodáknak helyet adó 12 emeletes épületre, megölve legkevesebb 9 polgári személyt, és megsebesítve több mint félszáz társukat. Az épület felső három emeletének nagy rész romba dőlt, és félő, hogy az áldozatok száma növekedni fog. Az épület közvetlenül szomszédos egy kórházzal.

Dél-Libanon legnagyobb városa, Szaida körzetében ugyancsak vasárnap este három libanoni katona megsebesült az izraeli légierő által három célpont ellen egyidejűleg végrehajtott támadássorozatban. A rakéták leromboltak egy víztornyot, egy üzemanyagtöltő állomást és egy hidat, amely az utolsó kapcsolat volt Szaida körzete és Libanon többi része között.

Nyolc kanadai is meghalt

Nyolc kanadai állampolgár veszítette életét Libanon déli részén vasárnap a harci cselekmények következtében, közölte Peter McKay kanadai külügyminiszter a CTV televízióban.

A külügyminiszter a televíziós csatornának telefonon nyilatkozva elmondta, hogy a nyolc megerősített halálos áldozaton kívül további hat súlyosan sebesült kanadai állampolgárról tudnak. Közölte, hogy a nyolc halálos áldozat közül öt egyazon család tagjai. Egy, a házukat ért izraeli légi csapásban veszítették életüket Ajtarúnban, közel az izraeli-libanoni határhoz.

Korábbi libanoni jelentések arról szóltak, hogy öt kanadai és libanoni kettős állampolgár halt meg, amikor egy izraeli harci gép lerombolt egy házat az ország déli részén.

Kanada bejrúti nagykövetségén 16 ezer Libanonban élő kanadai állampolgár regisztráltatta magát, de a nagykövet szerint a valódi szám 40 ezer körül lehet. Kanadában jelentős libanoni származású népesség él.

Solana Bejrútban

Bejrútba érkezett vasárnap este Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Terje Roed-Larsen, Kofi Annan ENSZ-főtitkár különmegbízottja, hogy a drámai módon kiéleződött közel-keleti válság megoldásának lehetőségéről tárgyaljanak a libanoni vezetőkkel.

Izrael hajnalban légitámadás-sorozatot hajtott végre a Hezbollah dél-bejrúti létesítményei ellen, a légitámadásokban teljesen megsemmisült az a baalbeki kilencemeletes épület, amelyben a Hezbollah főhadiszállása volt. A város központjában található irodaépületet két levegő-föld rakéta találta el, károsodtak a környező épületek is.

Megsebesült a Hezbollah-vezér?

Felmerült, hogy Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah vezetője is megsérült a hajnali légitámadásokban, legalábbis az izraeli Kettes televíziós csatorna információi szerint. Később a gerillaszervezet egy neve elhallgatását kérő tisztségviselője tagadta ezt, és izraeli propagandafogásnak minősítette.


Nézze meg képeinket

Gadi Ejzenkraut tábornok, az izraeli vezérkar hadműveleti főnöke az izraeli katonai rádiónak azt mondta: a vezérkar úgy gondolja, hogy a Hezbollah vezetője egy óvóhelyen, mélyen a föld alatt húzza magát. A sejk legutóbb lehallgatott telefonbeszélgetéseinek elemzése alapján megállapították, hogy hangja "feszült és szorongással van tele" - tette hozzá a rádió.

Izraeli páncélosok és páncélozott szállító járművek helikoptertámogatás mellett benyomultak palesztin mezőgazdasági területekre Bét-Hanún városa mellett. Ez a város átellenben fekszik Szderót izraeli várossal, amely gyakori célpontja a Gázai övezetből kiinduló palesztin rakétatámadásoknak. A palesztinok azt jelentették, hogy egy izraeli helikopter rakétát lőtt ki egy palesztin fegyveres csoportra. Amikor a mentők a helyszínhez közeledtek, Izrael egy újabb rakétát lőtt, hogy távol tartsa őket a sebesültektől. Palesztin kórházi dolgozóktól származó információ szerint heten - három fegyveres és négy polgári személy, köztük egy négyéves fiú - sebesült meg a bét-hanúni izraeli rakétatámadásban. Egy harmadik rakéta az áramellátást szüntette meg az övezet északi részén.

június 25. vasárnap
Gilad Salit tizedest fogságba ejtik palesztin milicisták a Gázai övezet határán.

június 26. hétfő
Az elrablók Izraelben bebörtönzött palesztinok szabadon bocsátását követelik, az izraeli hadsereg körülveszi Gázát.

június 27. kedd
A milicisták 400 fogoly szabadságáért cserébe engednék el Salit tizedest

június 28. szerda
Az izraeli hadsereg légicsapást mér, majd bevonul a Gázai övezet déli részére. Már két izraeli túsz élete van a milicisták kezében.

június 29. csütörtök
Izrael őrizetbe veszi a kormányzó Hamász 20 parlamenti képviselőit és 8 miniszterét. Megtalálják az elrabolt telepes, Elijahu Aseri holttestét.

július 1. szombat
Az elrablók 1000 palesztin bebörtönzött szabadon bocsátását követelik.

július 3. hétfő
A palesztin milicisták 24 órás ultimátumot adnak Izraelnek.

július 4. kedd
Izrael nem enged a zsarolásnak, információi szerint Salit tizedes még életben van. A Hamász fegyvereseinek rakétája csapódik be Askelon belvárosába.

július 5. szerda Az izraeli kormány "biztonsági zóna" kialakításáról dönt a Gázai övezetben, azaz egy évvel a kivonulás után ismét megszállja az övezet egyes részeit, hogy megvédje a közeli izraeli városokat a terroristák rakétatámadásaitól.

július 6. csütörtök Izrael elfoglal több, egy éve kiürített egykori zsidó telepet a Gázai vezet északi részén. A légitámadásokban és a tüzérségi csapásokban legalább 12 palesztin veszti életét.

július 7. péntek Fokozódnak az összecsapások, a légitámadásokra rakétatámadásokkal felelnek a palesztin terroristák. Igaz, az izraeliek egy nap alatt 26 terroristával végeznek.

július 11. kedd A palesztin-izraeli konfliktusba beleszól Mahmúd Ahmadinezsád, Irán a holokausztról vallott sajátos nézeteiről és az atomenergia iránti elkötelezettségéről ismert elnöke is. Mint mondta, fokozódik a muzulmán nemzetek dühe.

július 12. szerda Rakétatámadást indít Izrael ellen az Irán és Szíria támogatását élvező szélsőséges síita párt, a Hezbollah terrorcsoportja. A Libanonból támadó terroristák két izraeli katonát el is rabolnak. Izrael válaszcsapást indít, légiereje hidakat, utakat, terrorista állásokat bombáz, miközben több ezer katona szárazföldi inváziót indít.

július 13. csütörtök Libanon azonnali és átfogó tűzszünetet kért, miután Izrael Bejrút egy déli kerületének evakuálására szólította fel. Libanon légi és tengeri blokád alatt van. A Hezbollah fegyveresei közben rakétákkal lőnek észak-izraeli városokat. Folytatódnak a harcok a Gázai övezetben is. Az USA megvétózta az Izrael elleni BT-határozatot.

július 14. péntek Romokban a bejrúti reptér, Izrael továbbra is Libanon infrastruktúráját bombázza. A Hezbollah több tucat rakétát lő ki észak-izraeli városokra. Az ENSZ BT megkezdi tanácskozását. Izrael kivonul a Gázai övezet közepéről, de teljes készültségben marad.

július 15. szombatAz izraeli légierő folytatta támadásait libanoni célpontok ellen, utakat, üzemanyagraktárakat bombáztak, a Hezbollah fegyveresei pedig több tucat rakétát lőttek ki észak-izraeli városokra. Az elmúlt napok összecsapásaiban 88 libanoni és 15 izraeli vesztette életét.

A Hezbollah Haifát támadja

Vasárnap reggel Libanon felől ismét rakétatámadás érte az észak-izraeli Haifát. A csapás nyolc ember halálát okozta, további tizennégy pedig megsebesült. A Hezbollah bejelentette, hogy több tucatnyi rakétát indított el Haifa felé, ezután izraeli források is megerősítették, hogy Haifában, amely a harmadik legnagyobb izraeli város, tíz rakéta csapódott be, méghozzá a vasútállomás környékén, a legforgalmasabb időszakban, amikor sok dolgozó utazik vonattal Tel-Avivba.


Klikk a képre!

A becsapódások után tűz ütött ki a vasútállomáson. A hatóságok kérték a 250 ezer lakosú észak-izraeli város lakosságát, hogy menjenek az óvóhelyekre, mert esetleg újabb rakétatámadás éri a környéket. Az izraeli-libanoni harcok szerdai kezdete óta másodszor érték el katyusák a várost, amely 35 kilométerre van a libanoni határtól. Haifán kívül rakétatalálat érte Saint Jean d,Acre és Naharíja városokat is.

A Hezbollah iráni rakétákat használ?

Izraeli biztonsági szakértők a kilenc életet követelő támadás után nem sokkal bejelentették, hogy a Haifában becsapódott tíz rakéta közül véleményük szerint legalább négy iráni gyártmányú volt. A nevük elhallgatását kérő szakemberek azt állították, hogy Fagr (Hajnal) típusú rakéták is becsapódtak be, és ezek az iráni rakéták jóval nagyobb robbanótöltetet képesek célba juttatni, mint a korábban Izraelre kilőtt hordozóeszközök. A Hezbollah is reagált, a támadás után Bejrútban közzétette, hogy Raad-2 és Raad-3 típusú rakétákat használt. (Az első Raad (Mennydörgés) típusú rakéták 2004-ben készültek Iránban.)

Ezután egy izraeli tábornok azt nyilatkozta, hogy iráni katonák segítenek a libanoni gerilláknak, Izrael iráni gyártmányú rakétákkal történő támadására Udi Adam vezérőrnagy szerint amellett, hogy a Haifa kikötővárosra kilőtt rakéták, szintén iráni gyártmányúak voltak, az izraeli hadsereg iráni katonákat is azonosított Libanonban. Teherán ezt nyomban cáfolta, mondván a Hezbollah nem szorul külső segítségre. "Nincsenek (iráni) gárdisták Libanonban, s az sem felel meg a valóságnak, hogy (iráni) rakétákat szállítottunk volna a Hezbollahnak" - hangoztatta Hamíd Reza Aszefi.

A szóvivő egyúttal óva intette Izraelt a szomszédos Szíria megtámadásától. "Reméljük, hogy a cionista rezsim (Izrael) nem esik Szíria megtámadásának a hibájába. Az agresszió frontjának kiszélesítése ... elképzelhetetlen veszteségeket eredményezne a cionista rezsimnek. Irán Szíria népe mellett áll" - hangoztatta Aszefi. Szíria hagyományosan szoros viszonyt ápol Iránnal; e két ország a fő támogatója a Libanonban tevékenykedő, parlamenti képviselettel és kormányzati posztokkal rendelkező Hezbollah milíciának.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!