Saron írásban garantálja a kivonulást

2004.04.11. 17:58
Saron izraeli kormányfő írásban kötelezi magát Bush amerikai elnök előtt a gázai kivonulásra és négy ciszjordániai telep lebontására, és amerikai látogatása során ugyancsak írásos kötelezvényt kap Bushtól Izrael biztonságának szavatolására.
Ariel Saron izraeli miniszterlelnök szerdán találkozik George Bush amerikai elnökkel, és ebből az alkalomból írásos formában fekteti le a palesztinoktól való leválásra vonatkozó tervének elveit - közölte vasárnap neve elhallgatását kérve egy izraeli illetékes. A levél a Gázai övezet egészének elhagyását, továbbá a ciszjordániai telepek közül négynek a felszámolását rögzíti, azzal, hogy "amíg elfogadható megoldás nem születik", fennmarad az izraeli jelenlét a Gázai övezet déli (Egyiptommal közös) határvonalán.

Saron levele nem tartalmaz időpontot a vállalt egyoldalú kivonulásra és összesen 21 kolónia feladására.

Bush garantálja

Bush a maga részéről ugyancsak levélben vállal kötelezettséget vendégével szemben, lefektetve a két ország által kölcsönösen elfogadott elveket. E dokumentum négy fő pontja a neve mellőzését kérő illetékes szerint:

  • amerikai kötelezettségvállalás Izrael biztonságának szavatolására, minőségi katonai fölényének fenntartására;
  • támogató nyilatkozat az útitervként ismert nemzetközi rendezési formula mellett és annak vállalása, hogy az aláíró szembeszáll bármilyen egyéb, e téren mutatkozó diplomáciai kezdményezéssel;
  • Izrael azon jogának elismerése, hogy biztosítsa saját védelmét, harcoljon a terrorizmus ellen, mégpedig azokban a szektorokban is, amelyeket - mint a Gázai övezetet - az izraeli hadsereg kiürít;
  • nyilatkozatban törtéténő elfogadása annak, hogy a palesztin menekültprobléma megoldása csakis a jövendő palesztin állam keretei között lehetséges, kizárva azt, hogy a menekültek visszatérjenek izraeli területen lévő egykori otthonaikba;

Az izraeli illetékes szerint az amerikai garanciák arra hivatottak, hogy meggyőzzék az izraeli lakosságot, s azon belül a Likud (Saron jobboldali pártja) tagjait. A kormányfő szándéka, hogy a leválási tervet április végén a mintegy 200 ezer Likud-tag elé bocsátja szavazásra, mielőtt beterjeszti a kneszetbe (parlamentbe).

A Saront jobbról támadók a koalíció felrúgásával fenyegetik, s a miniszterelnök válaszként felvetette a Simon Peresz vezette baloldali Munkapárttal felállítandó nemzeti egységkormány lehetőségét.

Saron kivonulási tervéről április 29-én szavaz a kormányzó Likud párt tagsága. A 200 ezer fős tagság szavazásának időpontját Cvi Kohen, a választás bizottság illetékese jelölte ki. A párttagoknak eredetileg májusban kellett volna véleményt mondani a kormányfő tervéről, amelynek keretében felszámolnák csaknem az összes zsidó települést a Gázai övezetben és négyet Ciszjordániában is. A voksolás előrehozásával Saron azt kívánja elérni, hogy tervének ellenzőit megakadályozza a cselekvésben. A párton belüli véleménynyilvánításról a múlt hónap végén határozott a Likud vezetősége.