Koszovó lángokban áll

2004.03.19. 08:38
Koszovóban az éjszaka is folytatódott a két napja tartó erőszak-hullám. A közép-koszovói Liplján és Obilics településen albán szélsőségesek kézigránátos merényleteket követtek el a helyi rendőrállomások ellen - jelentette a Magyar Rádió tudósítója. Egyelőre nem tudni, hogy voltak-e áldozatok. Több faluban lángokban állnak a szerb házak. Az ENSZ BT elítéli az erőszakot és nyugalomra szólít fel.
A NATO déli szárnyának főparancsnoka közben Koszovóba látogatott és kijelentette: a zavargások szervezett, előre megtervezett akció benyomását keltik. A három legnagyobb koszovói albán párt szerint a válságot csak az oldhatná meg, ha a jelenleg Szerbiához tartozó tartomány elnyerné függetlenségét.

Az ENSZ BT nyugalomra szólít

Elítélte csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a Koszovóban kirobbant erőszakhullámot, amelynek két nap alatt 31 ember esett áldozatul a főként albánok lakta szerbiai tartományban. A BT egyúttal jelezte, hogy a nemzetközi közösség fő célja továbbra is egy többnemzetiségű, demokratikus és minden lakójával szemben toleráns társadalom kiépítése egy stabil Koszovóban.

A dél-szerbiai tartományban szerdán törtek ki zavargások Kosovska Mitrovicában, miután a tartományi ENSZ-igazgatás illetékesei megtalálták két vízbe fulladt albán gyerek holttestét az Ibar folyóban. Az erőszak futótűzként terjedt át a tartomány szinte minden olyan településére, ahol szerbek is laknak, az albánok még csütörtökön is sorra támadták meg az ilyen helységeket.

Egyelőre nem tudott véget vetni az etnikai villongásoknak a tartomány rendjének fenntartására állomásozó nemzetközi erő sem, sőt esti belgrádi tévéjelentés szerint Kosovska Mitrovicában egy dán békefenntartó is áldozatul esett a zavargásoknak.

New York-i ülésén a BT az erőszak azonnali beszüntetésére, a nyugalom helyreállítására és a felelősök igazságszolgáltatás elé juttatására is felszólított. Külön elítélte a testület a békefenntartók elleni támadásokat - jelenti az MTI.

A helyzetről folytatott vitában a BT-tagok egyöntetűen azon a véleményen voltak, hogy az erőszak visszavetette a koszovói függetlenedési reményeket.