Békés forradalomra készül Kijev

2004.11.22. 18:30
Éjszaka még a győzelmet ünnepelték, délutánra már a szavazatok újraszámlálását követelték Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölt hívei Kijevben. Az ellenzék szerint a kormány elcsalta a választásokat. Juscsenko híveit nem engedik Kijevbe jönni.
Keserű másnappá alakult Viktor Juscsenko híveinek vasárnap esti ünneplése. Bár az első exitpollok és az ellenzéki választási megfigyelők szavazatösszesítései Juscsenko sikerét mutatták, a választási bizottság (CVK) hivatalos eredményei előbb Viktor Janukovics növekvő előnyéről, majd győzelméről szóltak. A hivatalos adatok szerint a Leonyid Kucsma elnök kiszemelt utódjának számító kormányfő 49,42 százalékot, az ellenzéki Juscsenko 46,7 százalékot kapott.

#alt#
Klikk a képre!
Juscsenko az éjszakai győzelmi ünneplés után reggel már általános sztrájkra és engedetlenségre szólította híveit. Elmondása szerint támogatói vidékről autókkal és buszokkal indultak útnak, a Chanel 5 ellenzéki tévéadó híradása szerint ezeket a főváros határán a rendőrség feltartóztatta. A városban mintegy húszezer tüntető van, a minusz öt fokos hideg ellenére, legtöbbjük egész nap a Függetlenség téren demonstrált. A diákok ellenzéki mozgalma, a Pora mintegy negyven sátrat állított fel Krestyatik sugárúton, mindegyik egy-egy ukrajnai régiót szimbolizál. Az aktivisták elmondása szerint ezzel azt akarják közölni, hogy az egész ország velük van.

Az ellenzék szerint nyilvánvaló manipuláció történt a szavazatok összesítésekor, hiszen több Janukovicsot támogató keleti megyében - Donyeckben, Harkovban, Luhanszkban és Poltavában - annyi szavazatot számoltak össze, mintha az összes választó kétszerese-háromszorosa ment volna el szavazni. Az ellenzék választási megfigyelői a keleti megyékben nem fértek hozzá a hitelesített számokhoz.

Az ellenzéki véleményeket az EBESZ és az amerikai szenátus küldöttségének véleménye is alátámasztotta. Richard Luger, a szenátus külügyi bizottságának elnöke szerint a kormányzat részvételével, irányításával zajlott "összehangolt csalás".

A Függetlenség terén és a környéken a Korrespondent.net értesülései szerint mintegy kétszázezren - a BBC tudósítása szerint is több tízezren - gyűltek össze. A független hírszájt értesülései szerint a téren elérhetetlenné váltak a mobiltelefonok. Az értesülést az Index tudósítója egyelőre nem tudta megerősíteni, mivel nem lehet elérni telefonján.

Vesztes győztesek

"Győztünk. Győzött az ukrán nép. Ez tény" - jelentette ki a tapsvihar közepette Viktor Juscsenko, aki felszólította a tömeget, hogy ne hagyják el a Függetlenség Terét. "Kedves barátaim, ne széledjenek szét, maradjanak a téren. Autókkal, vonatokkal, autóbuszokkal több tízezer ember indult el otthonról, hogy csatlakozzon hozzánk. A tüntetés még csak most kezdődik" - jelentette ki Juscsenko, aki általános sztrájkra és engedetlenségre szólította fel a lakosságot.

Az ellenzék szerint nyilvánvaló manipuláció történt a szavazatok összesítésekor, hiszen több Janukovicsot támogató keleti megyében annyi szavazatot számoltak össze, mintha az összes választó kétszerese-háromszorosa ment volna el szavazni. Bár az ellenzék saját választási megfigyelőinek segítségével ugyancsak végzi a szavazatok összesítését, a keleti megyékben nem fértek hozzá a hitelesített számokhoz.

A nyerő vesztes

Mindeközben Janukovics kampánystábja is párhuzamosan végezte a szavazatok számolását, az ő számaik pontosan megegyeznek a CVK által megadott adatokkal. Janukovics stábja helyi idő szerint egy órakor abbahagyta a szavazatösszesítést, mert már biztosak jelöltjük győzelmében. Jelenleg páncélozott járművek őrzik a CVK épületét, ahová ellenzéki megfigyelőket nem engedtek be, csak a kormányfő stábja által delegált tíz fő tartózkodik bent megfigyelőként.

Mindkét elnökjelölt, az Oroszország által támogatott Janukovics és a nyugatbarát Juscsenko is biztos saját győzelmében. Vasárnap éjszaka Juscsenko hiveinek arról beszélt: "Puccsot hajtanak végre az országban, ami Janukovics székhelyéről, a donyecki régióból indult ki. Már csak az a kérdés maradt, vajon mit tartogatnak Ukrajna számára" - fogalmazott.

Nem tartanak erőszaktól

Az Index által megkérdezett kijevi tüntetők tartanak attól, hogy erőszakos cselekmények történek, de mindegyikük azt hangsúlyozza, az ukrán nép nem erőszakos, hanem békés természetű. A rendőri készültség nem érezhető igazán a városban, a kormányzati negyedet őrzik megtöbbszörözött erővel a rendvédelmi szervek, de már napok óta riadókészültségben vannak.

A tüntetőkön egyelőre nem látszik, hogy elkeseredettek lennének, bár a vasárnap éjszakai dobozgitáros örömteli hangulat szertefoszlott. Juscsenko nevét skandálják, és az ukrán himnuszt éneklik. Az ellenzéki elnökjelölt egyébként késő délelőtt maga is részt vett a tüntetésen.

Délután újra gyűlnek

Az ellenzék délelőtt általános sztrájkra szólított fel, Kijevben a hétfői munkanap ellenére több ezren tüntetnek az utcákon, és elnökjelöltjük nevét skandálják. A Függetlenség terén délután háromra hívott össze újabb nagygyűlést Viktor Juscsenko. Az elnöki adminisztrációhoz közel álló országos televíziók nem mutatnak képeket a tüntetőkről, délelőtt sorozatokat sugároznak. A forradalmi hangulatról csak az ellenzéki Chanel 5 számolt be. Hétfőn hajnalban egyébként megpróbálták kikapcsolni a Chanel 5 csatornát, amit igy sem lehet fogni egész Ukrajnában, a választások előtt nem sokkal a keleti megyékben egyszerűen kikapcsolták őket a kábelhálózatból.

A tüntetőkön nem látszik, hogy elkeseredettek lennének, a hétfő délelőtti visszafogott hangulatot újra a győzelmi mámor váltotta fel. Délután fél ötkor több ezer ember táncolt a Juscsenkót támogató előadók zenéire. Ha éppen nem zene megy, Juscsenko nevét skandálják, és mindenütt azt hallani, "Bandukovics", Janukovics kormányfő csúfneve arra utal, sokan egyszerű bűnözőnek tartják.