2024. június 29. 18:00
Svájc 2
Olaszország 0
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00 ÉLŐ
Németország 0
Dánia 0

A Munkáspárt bajban, a főnök fején vaj van

2007.11.30. 16:23
Bár az pillanatnyilag biztosnak tűnik, hogy Gordon Brown tudta nélkül jutott illegális pénzhez a miniszterelnök kampánystábja, a lehető legrosszabbkor robbant ki pénzügyi botrány a Munkáspártban. Egy most közölt felmérés szerint ugyanis vége az újdonság varázsának, a nyáron megerősödő párt mélyrepülésbe kezdett és 11 százalék hátrányban van a konzervatívokkal szemben.

Alig ültek el a végül vádemelés nélkül zárult "nemesi cím pénzért" botrány, megint pártfinanszírozási szabálytalanságok borzolják a kedélyeket a Munkáspárt körül. A zavaros történetben egy dolog tűnik biztosnak: a pártfőtitkár, Peter Watt tudott a dolgokról, írja a Guardian.

A történet Gordon Brown miniszterelnöki kampányával kezdődött, a májusi párton belüli választás könyveit átvizsgálva súlyos törvénysértésre derült fény, Egy David Abrahams nevű brit ingatlanfejlesztő - aki a wikipedia szerint szeret tíz évet lecsalni életkorából - a Munkáspárt által 2000-ben elfogadott kampányfinanszírozási törvényt megsértve, strómanokon keresztül támogatta Gordon Brown miniszterelnöki és Harriet Harman pártelnök-helyettesi kampányát.

A főnöknek tudnia kellett

A Guardian beszámolója szerint az biztosnak tűnik, hogy Brown nem tudott a dologról, ahogy igazságügyi minisztere és kampányfőnöke, Jack Straw sem. Straw szerint Abrahams akcióját a pártfőtitkár Watt engedélyezte, és az ügyről csak "egy-két", közelebről körül sem írt munkáspárti vezető tudott.

A kampánystábból a mostani ismeretek szerint csak Chris Leslie, Brown másik kampánymenedszere tudhatott, bár ő is állítja, hogy nem volt tisztában Abrahams és Janet Kidd törvénytelen kapcsolatával.

Abrahams ugyanis Kidd mögé bújva adott támogatást. Leslie érvelését gyengíti, hogy Abrahams maga hívta fel figyelmét Kiddre, aki annyira szeretett volna ötezer fontot adni Brown megválasztásáért. Kidd amúgy a Guardian beszámolója szerint Abrahams ügyvédje.

Egymásra kenik

Leslie végül elutasította Kidd ötezer fontos csekkjét, de amikor júniusban, már a választások után Hartman segítséget kért tőle kampányadóságai törlesztéséhez, a nőhöz irányította. A Guardian szerint elképzelhető, hogy Leslie szerepére Hartman férje próbálja ráirányítani a figyelmet. Ő, Jack Dormey ugyanis a Munkáspárt pénztárnoka. Hartman nyilatkozataiban tagadta, hogy férje közvetített volna közte és Kidd között.

Ennyi eddig a történet, az ügyben már a rendőrség is vizsgálódik. Brown hivatala teljes együttműködést ígért a nyomozóknak, hangsúlyozva, hogy a szabálytalanságokra a kampány könyveinek belső vizsgálata során derült fény.

Mélypont

Hogy a hét elején kirobbant botrány hatására-e, azt nem tudni, de mindenesetre tény, hogy a Daily Telegraph-ban pénteken közölt YouGov felmérés szerint a Konzervatív Párt 11 százalékpontot ver a Munkáspártra, ekkora előnyre Margaret Thatcher országlása óta nem volt példa. A felmérés szerint a konzervatívok 43, a Munkáspárt 32, a liberális demokraták 14 százalékon állnak - ez az brit, a győztes mindent visz választási rendszerben földcsuszamlásszerű győzelmet jelentene.

Pedig Brown megválasztása eleinte sikeres húzásnak tűnt, a Munkáspárt a nyáron visszavette a vezetést a kisebb válságot átélő konzervatívoktól, annyira, hogy nemrég még arról szólt a politikai közbeszéd, hogy a miniszterelnök előrehozott választásokkal biztosíthatja be a hatalmát.