'A gyerekeket felrobbantották'

2004.09.04. 10:19
A szombati orosz lapok szerint a terroristák szándékosan robbantották fel az iskolát, hogy a menekülő túszok közé vegyülve ők is elhagyhassák a helyszínt. A Szovjetszkaja Rosszija tehetetlenséggel vádolja a hatóságokat, a Gazeta szerint a civilek zavarták a katonai műveleteket.
A beszlani túszdráma "a legrosszabb forgatókönyv szerint" végződött a szombati orosz lapok szerint. "A gyerekeket felrobbantották, azután pedig elégtek" - mondta az Izvesztyijának egy orvos, aki részt vett sebesültek kimentésében. A két robbantást a terroristák a tornateremben hajtották végre, ahol a túszok zöme volt. "Azok a gyerekek, akik ezután még mozogni tudtak, a kijárathoz tódultak. A súlyos sérültek és a halottak a padlón maradtak. Ekkor tűz keletkezett."

'Az egész padlót gyerekek szétszórt holttestei borították' - írta az újság, amely több laptársával együtt szemtanúk és volt túszok beszámolóit közölte a borzalmas jelenetekről. A két robbantás után a különleges egységek rohamra indultak, s a kitóduló túszok két tűz közé kerültek: hátukba a terroristák tüzeltek, szemből a katonák.

Több lap szerint lehet, hogy a terroristák szándékosan vitték véghez az önrobbantást, mert így egy részük kitörhetett a gyűrűből a pánikban menekülő túszok tömegében. A lapok ostorozták a mentőakció "káoszát". A Szovjetszkaja Rosszija tehetetlenséggel vádolta a hatóságokat, amelyek semmit sem tudnak megszervezni. A Gazeta szerint a sebesültek szállításában segédkező észak-oszét civilek zavarták a katonai műveleteket.

Az Izvesztyija és a Kommerszant élesen bírálta az országos tévécsatornák cenzúrázott tudósításait a túszdráma véres végkifejletéről.