Brüsszeli intés: vagy Meciar vagy csatlakozás

2002.09.19. 08:48
A hétvégi parlamenti választások eredménye döntően befolyásolja Szlovákia EU- és NATO-tagságának kérdését - figyelmeztette az Európai Unió a szlovákokat. Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa arra intette a választópolgárokat, hogy "nyitott szemmel szavazzanak".
Günter Verheugen bővítési EU-biztos a szlovák sajtóban megjelentetett nyílt levélben figyelmeztette a szavazókat: jól nyissák ki a szemüket, mielőtt leadják a szavazatukat. Ez a legfontosabb választás a fiatal szlovák demokrácia történetében. Most dől el, az ország bejut-e az EU-ba és a NATO-ba. Olyan kormányt válasszanak, amelyik élvezi Európa és Amerika bizalmát - írja a Népszabadság.

Schüssel Dzurindára szavazna

Mikulás Dzurinda
Diplomatakörökben úgy vélik, ha a választásokat a Vladimír Meciar exminiszterelnök vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) nyeri, az ország EU-tagsága komoly veszélybe kerül.

Az EU-biztossal ellentétben Wolfgang Schüssel osztrák kancellár "direktebb" ajánlást tett. Azt javasolta a szlovák választópolgároknak, hogy szavazzanak jelenlegi miniszterelnökükre, a Kereszténydemokrata Uniót (SDKU) képviselő Mikulás Dzurindára - olvasható az euro.hu-n.

Túl nacionalista volt a nyugatnak

Vladimír Meciar 1998-ig volt Szlovákia miniszterelnöke. Az ország neki "köszönheti", hogy Szlovákiát 1998-ban a NATO nem vette fel tagjai közé Lengyelországgal, Magyarországgal és Csehországgal együtt. Elutasító döntését a NATO Meciar nacionalista politikájával és a nemzeti kisebbségekkel szembeni antidemokratikus viszonyulásával indokolta. Ha Szlovákia megint nem kap meghívást az atlanti szövetségbe az idén novemberben, Prágában esedékes NATO-csúcson, akkor az EU sem fogadhatja be a decemberi koppenhágai bővítési csúcstalálkozón, hiszen a két szervezet azonos politikai értékrendhez ragaszkodik. Meciar mindkettő szerint távol áll ettől - írja a Népszabadság.

Meciar: akkorát beb...ok

Vladimír Meciar
Az utolsó közvélemény-kutatások szerint a szlovákok tisztában vannak a le- és kimaradás veszélyével: már nem Vladimír Meciar pártja, a HZDS a legnépszerűbb. Szlovákiában a kampánycsend előtt két héttel lehet utoljára nyilvánosságra hozni közvélemény-kutatási adatokat, eszerint a Robert Fico vezette Smer (Irány) állt a legjobban 18,7 százalékkal, Meciaréknak 18,1 százalék jutott, Mikulás Dzurinda pártja, az SDKU a szavazatoknak csupán 10-12 százalékára számíthat. Meciar népszerűségét azonban tovább ronthatja az a kampányfinisben egy újságírónak odavetett botrányos mondata: "Ha még egyszer megkérdezel - idézi a Magyar Hírlap -, akkorát beb...ok, hogy nem térsz magadhoz".

Csonka Pici és Ihos József is kampányol

A szeptember 20-ai parlamenti választásokon összesen 26 párt indul, de várhatóan csak hat-hét pártnak lesznek képviselői a 150 fős szlovák parlamentben. A választás szeptember 20-án, pénteken délután két órakor kezdődik és este tízig tart, majd másnap reggel héttől délután kettőig járulhatnak az urnákhoz a választók. A Magyar Koalíció Pártjának kampányában egyébként részt vesz Csonka András, Gergely Róbert és Ihos József is.