Lemondott a libanoni belügyminiszter a dán konzulátus ostroma miatt

2006.02.05. 23:48
Világpolitikai méreteket ölt a Mohamed-karikatúrák közlése miatt kirobbant, néhol erőszakos incidensekbe torkolló vita. Bejrútban is ég a dán konzulátus épülete, Brüsszelben spontán tüntetésen tiltakoztak a muzulmánok. Washington Szíriát hibáztatja a dán és norvég nagykövetség felgyújtásáért. Két magyarországi iszlám egyház a kormány elhatárolódását kéri.
Lemondott a libanoni belügyminiszter, miután a Mohamed-karikatúrák közlése ellen tiltakozó több ezer tüntető vasárnap felgyújtotta Dánia bejrúti konzulátusát.

Haszan Szabe újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a libanoni kormány vasárnapi rendkívüli ülésén nyújtotta be lemondását. Egy neve elhallgatását kérő magas rangú libanoni tisztségviselő szerint Ahmed Fatfat ifjúság- és sportügyi minisztert nevezhetik ki ideiglenesen a belügyi tárca élére.

A lemondás előzménye, hogy a a Mohamed-karikatúrák európai publikálása ellen tüntető tömeg vasárnap Bejrútban felgyújtotta a dán konzulátus épületét. A karhatalommal lezajlott összecsapásban 28 ember megsérült.

A konzulátusi épület felgyújtásának hírére a dán külügyminisztérium kérte az európai ország állampolgárait, hogy hagyják el Libanont.


Klikk a képre!

Ostrom a dán konzulátus ellen

A Bejrút egyik pontján összegyűlt mintegy tízezer tüntető a dán konzulátushoz akart vonulni vasárnap, hogy tiltakozzon a Jyllands-Posten dán lapban megjelent és számos más európai lapban utánközölt Mohamed-karikatúrák ellen. A rendőrség és a hadsereg kivezényelt alakulatai lezárták az oda vezető utcákat, de a tömeg egy részének sikerült áttörnie a kordonokat.

A hatóságok ekkor vízágyúkat és könnygázt vetettek be, majd közelharcba keveredtek a demonstrálókkal. Sokan ekkor szerezték sérülésüket: volt aki belélegezte a gázt, és vannak csonttöréses sérültek is - közölte a polgári védelem tisztségviselője. Egyes szemtanúk szerint a rendfenntartók levegőbe leadott lövésekkel is igyekeztek meggyorsítani a tömeg szétoszlását.

A kordont áttörő tüntetők felgyújtották a konzulátusnak otthont adó épületet. Helyszíni tudósítások szerint füst gomolygott az épület belsejéből. További részletek egyelőre nem ismeretesek.

A koppenhágai külügyminisztérium vasárnap közleményben kérte az ország állampolgárait, hogy hagyják el Libanont, illetve egyelőre ne utazzanak a közel-keleti országba. A bejrúti tüntetést a "Nemzeti Mozgalom Mohamed Próféta Védelmére" nevű szervezet hívta össze.

Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnök újságíróknak elmondta, hogy a rendfenntartó erők őrizetbe vették a zavargások mintegy kétszáz résztvevőjét, akiknek a fele szíriai és palesztin származású.

Gyújtogatás Damaszkuszban is

A több európai lapban megjelent gúnyrajzok nagy felháborodást váltottak ki a muzulmán világban. Az előző napon a tiltakozó tömeg Damaszkuszban felgyújtotta a dán nagykövetség épületét. Tűz martalékává vált a szíriai fővárosban a norvég diplomáciai képviselet is. A két diplomáciai misszió dolgozói - támadással számolva - már korábban elhagyták az épületet, és kihordták onnan az összes fontos okmányt.

Ahmad Badreddin Haszún sejk szíriai főmufti sajnálkozását fejezte ki vasárnap az előző napi incidens miatt. Szíriai lapokban közölt nyilatkozata szerint a tüntetők "rossz módját választották tiltakozásuk kifejezésének", és "ártottak a dán és a norvég néppel folytatott párbeszédünknek".

Dánia nyugalomra inti a muszlimokat

A dán kormány felszólította az arab államok vezetőit, hogy segítsenek megfékezni a Mohamed-karikatúrák miatt felbőszült muzulmán hívők indulatait.

"A dán kormány arra kéri az érintett országok politikai és vallási vezetőit, bírják rá a helyi lakosságot arra, hogy őrizze meg nyugalmát, és tartózkodjon az erőszaktól" - jelentette ki Per Stig Moller külügyminiszter vasárnapi délutáni sajtóértekezletén Koppenhágában.

Szavai szerint "mindannyiunk felelőssége, hogy elkerüljük a helyzet további elmérgesedését, megfékezzük az erőszakos tiltakozásokat, és visszatérjünk a párbeszédhez".

Spontán tüntetés Brüsszelben és Párizsban

Négyezez muzulmán spontán tüntetést tartott Brüsszelben vasárnap este. A demonstrációt nem előzte meg semmilyen előzetes szervezés. Az akció egy sms-üzenettel kezdődött, amely mindenkit arra szólított fel, hogy délután a brüsszeli északi pályaudvar előtt gyülekezzen.

Az sms lavinaszerűen terjedt, s a megadott időpontra valóban sokan gyűltek össze a pályaudvarnál. A szaporodó tömeg a belga állami tévé székháza felé indult, hogy ott tiltakozzon a nyugati média szerintük szégyenletes magatartása ellen.

Az akció eleinte készületlenül érte a rendőrséget, de a hatóságok később jelentős erősítéseket vezényeltek a helyszínre. Rendbontásról azonban az esti órákig nem érkezett jelentés.

Hasonlóan szerveződött békés tüntetésen Párizsban, ahol mintegy ezer ember tiltakozott a karikatúrák miatt . A két órán át tartó megmozdulást előre nem jelentették be sem a sajtónak, sem a hatóságoknak, közölte a párizsi rendőrség. Rendbontásról itt sem érkezett jelentés.

Bush Szíriát vádolja

A szír kormányt hibáztatta az Egyesült Államok azért, hogy feldühödött tüntetők felgyújtották a nagykövetségeket. George Bush amerikai elnök közleményében a "legerőteljesebben" elítélte a damaszkuszi incidenst, amelynek során a chilei és a svéd nagykövetség épületében is károk keletkeztek.

Megbocsáthatatlannak nevezte, hogy a szíriai kormány a tervezett erőszakos megmozdulásokra való figyelmeztetés ellenére sem tudta szavatolni a diplomáciai képviseletek biztonságát. "Szíriát tartjuk felelősnek az ilyen erőszakos megmozdulásokért, mert abban az országban ilyen események nem történnek meg a kormány tudta vagy támogatása nélkül" - hangsúlyozta Bush.

A kormány elhatárolódását kérik


Nézze meg képeinket!

A Magyarországi Muszlimok Egyháza és az Iszlám Egyház arra kéri a magyar kormányt: határolódjon el az iszlám vallást és a muszlimokat sértő sajtókampánytól - tartalmazza egyebek között a két egyháznak az MTI-hez eljuttatott közleménye.

Azt kérjük, hogy a kormány "ítélje el és határolódjon el ettől a sajtókampánytól, gyakoroljon nyomást a kampányhoz csatlakozó magyarországi sajtóorgánumokra e globális válság megoldása érdekében" - áll a közleményben, amely leszögezi: ha nem történik határozott fellépés, akkor e két magyarországi iszlám egyház is felszólít minden muszlimot a sajtókampányban részt vevő országok termékei, szolgáltatásai bojkottjára.

Közölték, maguk is elvetik a diszkrimináció és az erőszak minden formáját és kiállnak az emberi szabadság mellett, de "ez nem lehet mások megsértésének, megalázásának és bántalmazásának az eszköze". Arra szólítják fel a „békeszerető embereket”, hogy ’minden lehetséges békés és törvényes eszközzel lépjenek fel az igazságtalanság és erkölcstelenség erőivel szemben”.

Magyarországon több tízezerre becsülik a muszlim hívek számát. A két említett egyház mellett működik még a Magyar Iszlám Közösség is.