Al-Kaidások robbanthattak Nadzsafban

2003.09.02. 17:58
Az al-Kaida követhette el a legalább nyolcvan ember életét kioltó nadzsafi merényletet pénteken. Az iraki hatóságok kedden feltételezhetően a szervezet kilenc tagját tartóztatták le. Az egyiküknél nyílt utalást találtak Hakim ajatollah meggyilkolására. "A disznó leöletett" - állt egy papírra írt üzenetben.
Kilenc, az al-Kaidához köthető embert vettek őrizetbe az iraki hatóságok a legalább nyolcvan halálos áldozatot követelő pénteki nadzsafi merénylettel kapcsolatban. Az amerikaiak nem sokkal a támadás után a bukott iraki rezsimet vagy az al-Kaidát tették felelőssé a Hakim ajatollah életét is kioltó támadásért.

A kilenc letartóztatott között két szaúdi és egy palesztin is van - mondta el az AP-nek a nadzsafi rendőrség egy, a neve elhalgatását kérő tisztviselője. A gyanúsítottak al-Kaidás kapcsolataira a "kihallgatások során derült fény".

Az egyik letartóztatottnál egy levelet találtak, melyben csak annyi állt: "a disznó leöletett". A rendőrség szerint ez vélhetően utalás Hakim ajatollahra.

Többüknél műholdas személyi hívót és mobiltelefont találtak, így a gyanúsítottak képesek voltak mind Irakban, mind külföldön telefonos kapcsolatba lépni egymással és másokkal.

Az ügyben egyébként további 16 személyt is őrizetbe vettek korábban az iraki hatóságok, de az amerikai erők az FBI kérésére szintén nyomozásba kezdtek, ez lelassította a gyanúsítottak kihallgatását - írja az MTI.