Növekvő neonáci-veszély Németországban

2003.09.16. 16:30
A neonácik egyre nagyobb veszélyt jelentenek Németországra nézve, jelentette be Otto Schily belügyminiszter. A rendőrök eddig tíz személyt vettek őrizetbe a müncheni zsidó központ ellen tervezett merénylettel kapcsolatban.
A felépítendő müncheni zsidó központ ellen tervezett merénylet jól példázza, hogy milyen veszélyt jelentenek a társadalomra a neonácik, mondta hétfőn Otto Schily belügyminiszter. Schily a ZDF televízió műsorában hozzátette: "ez a terror egy újabb szintjét jelenti, habár mindig is tudtuk, hogy a szélsőjobb körök bombatámadásokat terveztek, és párat végre is hajtottak". 1980-ban egy neonáci robbantásos merényletben tizenhárom ember vesztette életét Németországban.

Az államfő jelenlétében

A rendőrség szerint a neonácik november 9-én, a müncheni zsidó központ ünnepélyes alapkőletételekor hajtották volna végre a merényletet. Az ünnepségen jelen lett volna Johannes Rau államfő, Edmund Stoiber bajor elnök és Paul Spiegel zsidó vezető is. A feltételezett merénylet egybeesett volna az 1938 november 9-i "Kristályéjszaka" évfordulójával, amikor több tucat zsidót gyilkoltak meg. A rendőrök eddig tíz személyt vettek őrizetbe, és összesen 14 kilogramm robbanóanyagot foglaltak le.

Belföldi terror

Günter Beckstein bajor belügyminiszter elmondta, hogy a robbanóanyagon kívül számos lőfegyvert, lőszert és gránátot találtak. Emellett a lehetséges célpontok listája is előkerült: ezek között van több mecset, egy görög iskola, egy olasz objektum. A hétvégén több német tévéműsor is foglakozott a felszámolt szélsőbal Vörös Hadsereg Frakció terrorszervezet után csak "Barna Hadsereg Frakciónak" nevezett jelenséggel. A Die Welt tudósítója azt írja: "A Közel-Keletről érkező képek áradatában elfelejtkeztünk arról, hogy idehaza is tervezhetnek hasonlót a szélsőségesek. A német politikai terror visszatért."