Terrortámadás készült Németországban is

2006.08.19. 14:05
Bomba volt két, július 31-én talált gazdátlan bőröndben. A bombákat két pályaudvaron, Dortmundban és Koblenzben helyezték el. A német kormány emelte a terrorkészültségi szintet. Az egyik feltételezett muzulmán elkövetőt szombaton őrizetbe vették.

Terrorista merényletet hiúsítottak meg a német hatóságok júliusban Dortmundban és Koblenzben, jelentette be pénteken a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA). Július 31-én mindkét pályaudvaron bőröndbe rejtett bombát találtak egy-egy vasúti kocsiban, amiket távirányítással akartak felrobbantani.

Nem öngyilkos merényletet terveztek

A hatóságok közölték, hogy információik szerint a gyújtószerkezetet be is indították, az egyenként huszonöt kilogrammos bőröndökben elhelyezett robbanóanyag - műanyag zacskókba töltött propángáz és benzin - azonban "előállítási hiba" miatt nem robbant fel. A hivatal kizárta, hogy öngyilkos merényletet akartak volna elkövetni.

A gazdátlan bőröndökön arab írásjegyeket és libanoni telefonszámokat találtak. A BKA ezek alapján terrortámadási kísérletre gyanakszik.

Ellenőrzés a vonatokon is

A nyomozók szerint a bombákat azonos időben tervezhették felrobbantani, és a merényleteknek számos áldozata lett volna. A hivatal szerint a gyanúsítottakról videófelvétel készült, s ezek alapján 22 és 30 év közötti muzulmán férfiakról van szó. A hatóságok folytatják a nyomozást kézre kerítésük érdekében.

Nem sokkal a BKA közleménye után nyilatkozatban fordult a lakossághoz Wolfgang Schauble belügyminiszter, a biztonsági intézkedések szigorítását jelentve be. A miniszter az utasok megértését kérve közölte: számítaniuk kell arra, hogy időről időre a vonatokon is poggyászellenőrzéseket hajtanak végre.

A német biztonsági erők őrizetbe vették szombaton az egyik muzulmán férfit a kieli pályaudvaron. Az illetékes szervek megkezdték a gyanúsított kihallgatását. A nyomozás folytatása miatt szombaton délelőtt lezárták a kieli főpályaudvart. 

Nem magányos tettesek

A Karlsruhéban tartott sajtóértekezletén Monika Harms elmondta: egy 21 éves külföldi diákról van szó, aki a kieli egyetemen tanul. (A ZDF televízió értesülése szerint az illető libanoni állampolgár, személyneve Juszuf Mohamed, a családnevét nem közölték.) A lakásában tartott házkutatás során vett DNS-nyomok megegyeznek azzal a genetikai ujjlenyomattal, amelyet a nyomozók az egyik, július 31-én felrobbantani szánt személyvonaton lefoglalt, robbanószerkezetet tartalmazó bőröndön találtak, közölte a főügyész. A lakásban pokolgépek készítésére alkalmas műhelyt fedeztek fel a nyomozók.

A német hatóságok úgy vélik, hogy az őrizetbe vett diák és még körözött társa nem magányos tettes, hanem egy "állandó jelleggel tevékenykedő csoport" tagja - mondta Harms. A nyomozás eddigi adatai szerint a libanoni fiatalember éppen arra készült, hogy elhagyja Németországot, amikor szombaton hajnalban Kielben őrizetbe vették. Vasárnap kell megjelennie Karlsruhéban az illetékes vizsgálóbíró előtt.

 A ZDF-ben nyilatkozó német diákok egyike elmondta: az őrizetbe vett diáktárs gyakran fogadott látogatókat, köztük nagy számban voltak afrikai és arab fiatalemberek.

Adatbázist hoznának létre

A közelmúltban leleplezett nagy-britanniai merényletkísérletek nyomán Németországban amúgy is megszigorították a biztonsági intézkedéseket. A szigorításokat eddig azonban elsősorban a repülőtereken léptették életbe, most azonban a vasúti pályaudvarokra is kiterjesztették.

Egyidejűleg a kormány és a tartományok megkezdték azokat az egyeztetéseket, amelyek egy, a terrorizmus elleni harc eszközéül szolgáló adatbank létrehozását célozzák. A különböző biztonsági szolgálatok eddig ugyanis külön-külön adatbankkal rendelkeztek, a szóban forgó tervezet értelmében ugyanakkor egy egységes adatbank felállításáról lenne szó.

A kormány szeptemberben kívánja megvitatni a tervezet végső formáját. Megfigyelők szerint várható, hogy a pénteki leleplezés nyomán felgyorsítják az adatbank létrehozására irányuló erőfeszítéseket.