Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Öt amerikai város volt a géprobbantók célpontja

2006.08.11. 10:29
Akár ötvenen is lehettek a csütörtökön meghiúsított repülőgéprobbantások végrehajtói. A rendőrség 24 gyanúsítottat fogott el. A hatóságok most attól tartanak, hogy esetleg más, párhuzamosan tervezett terrorakciók végrehajtása felgyorsulhat.

Öt amerikai város, New York, Boston, Washington, Los Angeles és San Francisco fölött terveztek felrobbantani 12 repülőgépet a csütörtökön leleplezett merénylet kiforralói, írja a Guardian rendőrségi forrásokra hivatkozva. A lap értesülései szerint a rendőrök már egy éve megfigyelés alatt tartották fiatal brit muszlimok egy csoportját. A hatóságok péntek reggelig 24 gyanúsítottat vettek őrizetbe, valamennyien brit születésűek, de többnyire pakisztáni vagy délkelet-ázsiai származásúak.

iPod, mint detonátor

A merénylők a rendőrségi források szerint nem csütörtökön tervezték végrehajtani az akciót, de már csak napok választották el őket a merényletsorozat végrehajtásától. A merénylők a támadáshoz a terroristák új csodafegyverét, a háztartási kellékekből pillanatok alatt összekotyvasztható, akár egy golyóstollal is berobbantható folyékony robbanószert (TATP) használtak volna - ezért tiltottak le a repülőgépekről minden folyadékot.


Klikk a képre!

A brit hatóságok gyanúja szerint a robbantók üdítős palackokban csempészték volna fel a robbanószert a gépekre. A robbanószert aztán iPod zenelejátszók töltőjével robbantották volna be, amikor a Nagy-Britanniából induló gépek a megcélzott amerikai városok fölé értek volna. Csütörtökön, a megerősített biztonsági intézkedések részeként a zenelejátszókat és a mobiltelefonokat is poggyászként kellett feladni.

Hármasával robbantottak volna

A merénylők a rendőrség szerint először három gépet akartak felrobbantani egy időben, majd ezt a következő három órában óránként megismételték volna. A brit sajtóban idézett amerikai és brit titkosszolgálati források szerint robbantásokat a British Airways, az American Airlines, A United Airlines és a Continental Airlines járatain akarták elkövetni. A British Airways magyarországi pr-képviselete szerint a brit kormány nem értesítette a légitársaságot arról, hogy a gépeik ellen irányult volna a támadás.

Bár a Scotland Yard szerint a merényleteket sikerült megakadályozni, most attól tartanak, hogy a terroristákhoz köthető csoportok felgyorsíthatják tervezett akciójukat. Felmerült a lehetőség, hogy ugyan a merénylők többségét elfogták, többen még szökésben lehetnek. Egyes feltételezések szerint akár 50-en is lehettek a merénylők.

Az NBC ímerikai hírtelevízió értesülései szerint a merénylők egyike az öngyilkos merénylőkre jellemző videóüzenetet hagyott hátra, és legalább egy merénylő terrorista kiképzést kapott Pakisztánban.