Átverte a magyarokat a szlovák kormány

2008.04.25. 12:07
A szlovák kormány állítólag titokban megegyezett az MKP-vel, hogyha megszavazzák a Lisszaboni Szerződést, akkor nem nyúlnak a magyar iskolákhoz. A magyarok betartották a szavukat, a kormány viszont nem.

A szlovák miniszterelnök-helyettes átverte a Magyar Koalíció Pártjának delegációját, amikor azt ígérte nekik, hogy nem csorbítják a magyar nyelvű oktatást a kisebbségi iskolákban. Az oktatási miniszter aláírt egy programtervezetet, amely csökkenti a magyarórák számát és növeli a szlovák nyelv oktatásának idejét. Az új rendszer szerint az elsősöknek heti hét helyett csak öt magyarórájuk lesz, négy szlovákóra helyett pedig öt. A szlovák oktatási tárca ezt azzal indokolta, hogy a magyar tanulók nem tudnak elég jól szlovákul, "márpedig tudniuk kell".

Az MKP-nak korábban nem csak a Dusan Caplovic miniszterelnök-helyettes ígérte, hogy nem nyúlnak a magyarórákhoz, hanem MKP-s források szerint az oktatási miniszter is.

Közkeletű feltételezés Szlovákiában, hogy az MKP már meg is fizette a magyarórák árát. Úgy nézett ki ugyanis, hogy az új médiatörvény elleni tiltakozásul a szlovák ellenzék nem szavazza meg az EU működését rendező Lisszaboni Szerződést. Ezzel nagyon kínos helyzetbe hozhatták volna a szlovák kormányt, ugyanis az összes többi európai állam támogatja a szerződést. Az MKP az utolsó pillanatban szakított ellenzéki szövetségeseivel, és megszavazta a szerződést. Hivatalos indoklás szerint azért, hogy "erősítsék Európa és Szlovákia közti együttműködést", a legtöbb szlovák lap viszont arról írt, hogy cserébe ígéretet kaptak a magyarok, hogy békén hagyják iskoláikat. Erre Szigeti László MKP-s képviselő, volt oktatási miniszter konkrétan utalt is.

A Pravda című pozsonyi lap szerint a kormány azért merte megengedni magának a titkos alku felmondását, mert az MKP-t belső botrány zavarta össze. Bugár Béla tavaly leváltott pártelnök ugyanis az Új Szó szerint kiszivárogtatta, hogy Csáky Pál jelenlegi elnök egymillió koronát is kért egy könyvkiadónak a Lisszaboni Szerződésért. Az érintett kiadó adta ki Csáky könyvét is.