Izrael kész megszállni Libanont?

2006.07.18. 18:22
Kedden hajnalban újabb légitámadást hajtott végre Izrael Libanonban, miközben a Hezbollah síita fegyveres szervezet is folytatta rakétatámadásait Észak-Izrael ellen. Libanonban kétszáz, Izraelben 12 civil vesztette életét.

Forrás: about.com

Kedden folytatódott az izraeli légicsapás Libanon ellen, a civil halálos áldozatok száma meghaladta a kétszázat, írja a BBC. Izrael ragaszkodik a Hezbollah által túszul ejtett katonáihoz, addig nem hajlandó semmiféle tűzszünetre. Libanont kedden külföldiek ezrei hagyták el hajón és repülőn, több ezer palesztin menekült Gázába. Bővebben >>

"Nem hiszem, hogy nagyobb szárazföldi erőket kellene mozgósítanunk Libanon ellen, de ha ezt kell tennünk, megtesszük" - nyilatkozta kedden az izraeli állami rádiónak Mosé Kaplinszki tábornok, az izraeli vezérkari főnök helyettese. Lapinszki nyilatkozatában nem zárta ki egy Libanon elleni invázió lehetőségét, mint mondta, a hadsereg képes annyira meggyengíteni a Hezbollahot, hogy ne tudjon többé rakétákat kilőni Izraelre.

Az inváziós készülődésre utal, hogy hétfőn ismét tartalékosokat mozgósított az izraeli hadsereg. A múlt szerdán egy teljes gépesített lövész hadosztályt hívtak be, most Ciszjordániában szolgáló alakulatok helyére mozgósítottak tartalékosokat. Az így felszabaduló haderőt a libanoni határhoz vezényelhetik, ahol már eleve több ezer izraeli katona gyűlt össze. Izrael 1982-ben - a libanoni polgárháborúban Izraelre is lövöldöző csoportok megfékezésére - egyszer már megszállta Libanont, az ország déli részéről csak 2000-ben vonult ki.

Keddi lapértesülés szerint viszont már a héten véget érhet a libanoni offenzíva, adta hírül a Háárec című lap, meg nem nevezett politikai forrásokra hivatkozva. A lap úgy tudja, a hadsereg libanoni offenzívája akár már csütörtökön vagy pénteken véget érhet. Az izraeli haderő vezérkari főnökének helyettese korábban azt mondta, hogy az egy hete tartó támadás még néhány hétig elhúzódhat.


Hezbollah-zászló leng a romok felett

Az is az invázióra utal, hogy Izrael hétfőn falujuk elhagyására szólította a határmenti Ajta asz-Száb lakóit. A Hezbollah ebből a faluból indította múlt szerdai támadását, mely során két izraeli katonát túszul ejtettek, nyolcat megöltek.

Kisöpörnék a Hezbollahot

Háború a Hezbollahhal

július 12. szerda
Rakétatámadást indít Izrael ellen az Irán és Szíria támogatását élvező szélsőséges síita párt, a Hezbollah terrorcsoportja. A Libanonból támadó terroristák két izraeli katonát el is rabolnak. Izrael válaszcsapást indít, légiereje hidakat, utakat, terrorista állásokat bombáz, miközben több ezer katona szárazföldi inváziót indít. A Hezbollah támadásakor már két hete tart a válság Gilad Salit tizedes elrablása miatt, akit a Hamász terroristái tartanak fogva. Izrael két hete gyakorlatilag háborút folytat a palesztinok ellen.

július 13. csütörtök
Libanon azonnali és átfogó tűzszünetet kért, miután Izrael Bejrút egy déli kerületének evakuálására szólította fel. Libanon légi és tengeri blokád alatt van. A Hezbollah fegyveresei közben rakétákkal lőnek észak-izraeli városokat. Folytatódnak a harcok a Gázai övezetben is. Az USA megvétózta az Izrael elleni BT-határozatot.

július 14. péntek
Romokban a bejrúti reptér, Izrael továbbra is Libanon infrastruktúráját bombázza. A Hezbollah több tucat rakétát lő ki észak-izraeli városokra. Az ENSZ BT megkezdi tanácskozását. Izrael kivonul a Gázai övezet közepéről, de teljes készültségben marad.

július 15. szombat
Az izraeli légierő folytatta támadásait libanoni célpontok ellen, utakat, üzemanyagraktárakat bombáztak, a Hezbollah fegyveresei pedig több tucat rakétát lőttek ki észak-izraeli városokra. Az elmúlt napok összecsapásaiban 88 libanoni és 15 izraeli vesztette életét.

július 16. vasárnap
A Hezbollah, beváltva fenyegetéseit, rakétákkal lőtte Izrael harmadik legnagyobb városát, Haifát. Egy rakéta a város forgalmas vasútállomásán csapódott be, kilencen életüket vesztették. Izrael Irán felelősségét emlegette, mivel a Hezbollah iráni gyártású - szakértők szerint iráni katonák által is működtetett - rakétákkal tudja csak lőni Haifát. Az izraeli hadsereg mindeközben Gázát bombázta.

július 17. hétfő
A nyugati hatalmak elkezdték kimenekíteni állampolgáraikat Libanonból. A lassan ébredő nemzetközi közösség a hétvégi csúcstalálkozók után azonnali tűzszüneti javaslattal állt elő, és nemzetközi békefenntartó erők küldését javasolta a térségbe. A javaslatról egyelőre Izrael és a Hezbollah sem akar hallani. Bush megelégelte a "szarkavarást".

Izrael a múlt szerdán a Hezbollah túszejtése és rakétatámadásai miatt indított támadást Libanon ellen, Amir Perec védelmi miniszter szavai szerint az akció célja a "játékszabályok" megváltoztatása az északi fronton - azaz a terrorcsoport ellehetetlenítése és a térség stabilizálása. Bár Perec hétvégi nyilatkozatai szerint Izrael már azzal is elégedett lenne, ha a határ ellenőrzését a libanoni hadsereg venné át, a Hezbollahot pedig az ENSZ vonatkozó határozatainak értelmében végre ténylegesen leszerelnék, az izraeli légierő egyre intenzívebben bombázza a libanoni hadsereg állásait is.

Kedden Bejrút mellett, közvetlenül a libanoni elnök rezidenciája közelében bombázta a libanoni hadsereg egyik laktanyáját a légierő. Az izraeli hadsereg már második napja támad libanoni katonai állásokat és objektumokat. Az ország északi részén fekvő Tripoliban az elmúlt 24 órában 6 libanoni katona halt meg, és 15 bajtársuk megsebesült.

Kedd hajnalban Bejrút déli, a Hezbollah egyik fellegvárának számító városrészei ellen is komoly támadást intéztek. A rakéták tízpercenként csapódtak be a városba, a bombázásba az izraeli haditengerészet egységei is beszálltak.

Rakétákat szállított a szétlőtt kamion?

A libanoni rendőrség szerint izraeli harci gépek lebombáztak két kamiont Bejrúttól északra Dzsbeil, az ókori Büblosz magasságában egy autósztrádán. Az egyik cementet szállított, a másik libanoni jelentések szerint üres volt. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

A lebombázott teherautó Izraelt fenyegető rakétákat szállított, jelentette be kedd délelőtt az izraeli kormány szóvivője. A CNN élő adásában nyilatkozó szóvivő titkosszolgálati értesülésekre hivatkozott.

A libanoni források szerint kedd hajnalban 13 civil vesztette életét, hétfőn összesen 59, az egy hete tartó harcokban összesen 208 polgári lakos vesztette életét. A Hezbollah három terroristája, a libanoni hadsereg 12 katonája elvesztéséről számolt be.

Egyelőre nincs megoldás

A válságban egyelőre nem rajzolódott ki diplomáciai megoldás. Izrael és a Hezbollah is elutasította a nemzetközi szervezetek és a nagyhatalmak azonnali tűzszünetre szólító ajánlatát. A Hezbollah egyszerűen "izraeli feltételek" alapján készült ajánlatnak nevezte a közvetítők ajánlatát, hogy azonnal engedje szabadon a túszul ejtett katonákat. Izrael kormányát sem sürgeti semmi, a Jdiót Ahronót napilap közvélemény-kutatása szerint az izraeliek 78 százaléka ért egyett Ehud Olmert kormányfő politikájával, 81 százalékuk támogatja a hadműveleteket, 58 százalékuk pedig a Hezbollah teljes megsemmisítését tartaná helyesnek. Civil léttére még Amir Perec hadügyminiszter népszerűsége is 72 százalék, pedig a Munkapárt vezérét sok bírálat érte, hogy katonai tapasztalatok nélkül lett hadügyminiszter.

Hétfőn egyébként New York-ban s kiálltak Izrael mellett. Mintegy tízezer tüntető biztosította támogatásáról Izraelt, köztük a Nobel-díjas Elie Wiesel író és Hillary Clinton New York-i szenátor, a demokrata elnökjelöltség egyik várományosa. "Izrael pártján állunk, mert Izrael az amerikai értékekért és egyúttal az izraeli értékekért is harcol" - mondta az egykori first lady.