Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Francia, libanoni és izraeli javaslatok a tűzszünetre

2006.07.17. 22:29
Némileg változni látszik Izrael álláspontja, hogy mikor fejezné be a Libanon elleni háborút. Franciaország tűzszünetre szólított fel, Libanon pedig a károkra panaszkodik. A Hezbollah előfeltételek nélküli tűzszünetet akar. Az áldozatok száma immár meghaladja a kétszázat a konfliktus nyomán.

"Humanitárius megfontolásból azonnali tűzszünetre" szólított fel hétfőn Bejrútban Dominique de Villepin francia kormányfő libanoni kollégájával, Fuád Szinjórával folytatott eszmecseréjét követően.

A két miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján Villepin elsődleges fontosságúnak nevezte a mielőbbi "tűzszünetet és egy minden érintett fél számára elfogadható mechanizmus megtalálását", hogy véget vessenek a civil lakosság szenvedéseinek.

Bár joga van az önvédelemre Izraelnek...


Dominique de Villepin
Egyúttal emlékeztetett arra, hogy Izraelnek, "bár joga van az önvédelemre", a lehető legnagyobb önmérsékletről kell tanúságot tennie. A vérontás beszüntetésének a Hezbollah és Izrael támadásainak leállítása mellett magában kell foglalni a síita szervezet által elrabolt két izraeli katona szabadon engedését is - hangsúlyozta.

A francia kormányfő bejelentette, hogy Párizs olyan megfigyelő missziót ajánl fel Libanonnak, amely segítene a bejrúti kormánynak kiterjeszteni fennhatóságát az ország egész területére, beleértve a Hezbollah uralta déli területeket. Villepin hétfőn este villámlátogatást tett azon a görög komphajón, amely Libanonból menekülő francia állampolgárokat készült hazaszállítani.

Több milliárd dolláros kár

Fuád Szinjóra libanoni kormányfő szerint a több milliárd dolláros károkat okozó izraeli támadásnak az a célja, hogy ötven évvel visszavesse Libanon fejlődését. "Izrael most egy terrorista állam, amely minden nap terrorakciókat hajt végre" - fejtette ki a libanoni kormányfő egy hétfői interjúban, amelyben annak a vélekedésének adott hangot, hogy "Izraelnek az a szándéka, hogy fél évszázaddal visszavesse Libanon fejlődését."

Szinjóra elhatárolta magát a Hezbollah múlt heti támadásától, és azt hangsúlyozta, hogy kormánya nem felelős az izraeli katonák elleni támadásért. "Valami olyannak fizetjük meg az árát, amit nem mi tettünk" - fogalmazott a libanoni miniszterelnök, amikor arról beszélt, hogy a harcok miatt 100 ezer ember kényszerült otthona elhagyására.

Eddig több mint kétszáz halott

A két izraeli katona múlt szerdai elrablását követően kitört harcokban az izraeli hadsereg légitámadásaiban már több mint kétszázan haltak meg, túlnyomó többségükben polgári személyek.

Közben jeruzsálemi kormánykörökből nyilvánosságra került, hogy Izrael milyen feltételek között lenne hajlandó a tűzszünetre. A neve elhallgatását kérő forrás megerősítette, hogy az elfogott két izraeli katona szabadon engedése és a Hezbollah síita szervezet fegyvereseinek visszavonulása északra a tűzszünet ára.

Változó izraeli feltételek?

Izrael korábban a Hezbollah teljes leszerelését is követelte, de most ez nem szerepel külön a felsorolt feltételek között, mert az Jeruzsálem számára magától értetődik, hogy a határtól távolabb vonuló gerillák helyét a libanoni hadsereg foglalja el. A Hezbollah egyik vezetője a nap folyamán azt közölte, hogy csak "előfeltételek nélkül" fogadnának el tűzszünetet.

Ehud Olmert izraeli kormányfő ellenzi nemzetközi erők Libanonba vezénylését avégett, hogy véget vessenek a vérontásnak a régióban - közölte egy magas rangú izraeli tisztviselő hétfőn. Korábban Kofi Annan ENSZ-főtitikár, Tony Blair brit kormányfő és a szentpétervári G8 csúcs résztvevői is kezdeményezték, hogy nemzetközi erők telepítésével vessenek véget Izrael libanoni hadműveleteinek, amelyet a Hezbollah gerillaszervezet felszámolására indított a zsidó állam múlt szerdán.

Olmert álláspontja


Ehud Olmert
Az izraeli kormányfő egyik közeli munkatársa elmondta: Olmert szerint a nemzetközi erők nem segítenék a helyzet rendezését Libanonban. Helyette azt szeretné, hogy libanoni erők vegyék át az ellenőrzést Libanon Izraellel határos térségében és leszerelnék a Hezbollah fegyvereseit. Maga Olmert az izraeli parlamentben a Hezbollah gerillái ellen indított harc folytatását ígérte, kilátásba helyezve a libanoni síita szervezet infrastruktúrájának elpusztítását.

Olmert a parlamentben Szíria és Irán ügynökeinek nevezte a Libanonban és a Gázai övezetben tevékenykedő arab fegyvereseket. Egyúttal leszögezte: az ellenük indított offenzíva mindaddig folytatódni fog, amíg ki nem szabadul fogságukból az elrabolt három izraeli katona, és a libanoni hadsereg át nem veszi az Izraellel határos dél-libanoni térség ellenőrzését.

Olmert dicsérte az izraeli lakosságot, amely bátran és egységesen viselkedik a rakétatámadások láttán. A szónoki emelvényen imát mondott az elhurcolt katonákért. "Mindent meg fogunk tenni, hogy hazahozzuk őket" - jelentette ki, hozzátéve, hogy Izrael nem köthet alkut az emberrablókkal, mert az újabb túszejtésekhez vezetne.

Új rakétát próbált volna ki a Hezbollah?
Egy minden eddiginél nagyobb, 100-120 kilométeres hatótávolságú rakétát akart bevetni hétfőn a Hezbollah, de a szerkezet nem működött jól, és lezuhant - jelentette az izraeli rádió. Az adó szerint a Zelzal típusú, iráni gyártmányú rakéta kudarcba fulladt útja lehetett a forrása azoknak a korábbi libanoni televíziós bejátszásoknak, hogy lezuhant egy izraeli harci repülőgép.

Jeruzsálemi katonai forrás szerint izraeli harci gépek még a fellövés előtt megtámadták és szétlőtték azt a teherautót, amelyen a Zelzal volt. A robbanások egy rakétát beindítottak, az felrepült, de röviddel később lezuhant a közelben. A forrás a neve elhallgatását kérte a katonai tájékoztatási szabályokra hivatkozva. A Zelzal hatótávolsága 100-120 kilométer, ami azt jelenti, hogy Libanonból képes elérni Tel-Avivot is. A hat napja kitört konfliktus során a Hezbollah eddig legfeljebb 50 kilométer mélyen lőtt be izraeli területre.

Hétfő este újabb rakétákat lőttek ki a Hezbollah gerillái Libanonból Izrael északi területeire, a támadásban öt ember megsebesült - közölték izraeli biztonsági forrásokból. A tájékoztatás szerint az egyik rakéta Cafet város kórháza mellett csapódott be. A detonáció öt embert megsebesített; közülük egy személy közepesen súlyos, a másik négy könnyű sérüléseket szenvedett. A Hezbollah rakétái a nap folyamán hat embert már megsebesítettek az észak-izraeli Haifa kikötővárosban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?