Irakban kivégezték a két olasz segélymunkásnőt

2004.09.23. 10:49
Nem tárgyal a terroristákkal a múlt csütörtökön fogságba esett brit építési vállakozó megmentése érdekében a brit kormány. Kenneth Bigley két amerikai társát már lefejezték a fogva tartott iraki nők szabadon bocsátását követelő terroristák. Emberrablók végeztek a két héttel ezelőtt elfogott két olasz segélymunkásnővel is.
Nem tárgyal a Kenneth Bigley-t fogva tartó iraki terroristákkal a brit kormány, írja a BBC. A múlt csütörtökön két - időközben lefejezett - amerikai társával elrabolt brit építési vállalkozó tizenegy perces videoüzenetben könyörgött Tony Blairnak. "Maga az egyetlen ember isten e világban, aki megmenthet. Valószínűleg ez az utolsó esélyem. Nem akarok meghalni, kérem engedjék szabadon a női foglyokat", mondta tizenegy perces üzenetében.

Teljesíthetetlen követelés

Huda Szalih Mahd Amast
Az amerikai hatóságok két nőt tartanak fogságban Irakban, a Dr. Baktériumként ismert, a vegyifegyver-programokat irányító Rihab Rasid Tahát és a Lépfene asszonynak is nevezett Huda Szalih Mahd Amast. Nagy-Britannia nem tart fogságban iraki nőket, közölte a BBC-vel a brit külügyminisztérium.

Szerdán felmerült Taha szabadon bocsátásának a lehetősége, az amerikaiak azonban végül elutasították az értékes információkkal rendelkező tudós szabadon bocsátását.

Hasztalan remény

A brit kormány minden lehetőt megtesz Bigley kiszabadításáért, de nem engedhet a terroristák követeléseinek, nyilatkozta a BBC-nek Jack Straw külügyminiszter. Mint mondta, haszontalan lenne úgy tenni, mintha sok remény lenne Bigley kiszabadítására. Véleménye szerint a tússzal felmondatott tizenegy perces üzenet "további szenvedésekkel fokozta azt a szörnyű helyzetet, amibe a gonosz terroristák kényszerítették Bigley urat". "Lélekben a családdal és Bigley úrral vagyunk", tette hozzá.

Bigley családja a terroristákat szólította meg közleményében. "Legyenek könyörületesek, hisz tudjuk, hogy tudnak azok is lenni. Eresszék vissza Kent feleségéhez és családjához", üzente az emberrablóknak Craig Bigley, az elrabolt vállalkozó harminchárom éves fia.

Kivégezték a segélymunkásokat?

Kenneth Bigley
Kivégezték a két héttel ezelőtt elrabolt két olasz segélymunkásnőt, jelentette egy szélsőségesek által ritkán használt weboldalon megjelent közleményében a magát Szent Háború Szervezetnek nevező terroristacsoport. A csoport tíz napja már fenyegetőzött az egyházi segélymunkások kivégzésével, ha az olasz kormány nem vonja ki Irakban állomásozó csapatait.

Az iraki külügyminiszter-helyettes szeptember 19-én jelentette be, hogy információik szerint az elrabolt olasz segélymunkásokat az emberrablók eladták az al-Kaida terrorhálózat szövetségesének tartott Abu Muszab az-Zarkávi vezette szélsőséges szervezetnek.